Най-после дойде ред на тия пикантни сръбски кюфтенца, които се каня да публикувам след посещението на фестивала на шушеницата/сушеницата в Цариброд. От години слушам как приятели от София ходят да си пазарят в сръбско и са пре-много доволни от продуктите там. Честно - толкова силно пушените меса ми дойдоха в повече. Ама нали ГГЗ добре се натоварих от там с мезета, кашкавали и разни млечни деликатеси. Хайде за млечните и аз мога да кажа много хубави неща особено за кашкавалите, но моите хора категорично заявиха, че домашната ми пъстърма и филета са много крачки пред пушените и сушени сръбски филета, гърди, наденици и сие. Ама те са ми капризи, като са свикнали на истинско месо.
За ущипците обаче лоша дума не казват може би защото ги приготвям със собствена кайма и пушеният бекон в тях не се усеща толкова. Иначе казано - дребни кюфтета, пикантни по вкус, които вместо да оформяме идеално кръгли, щипваме с ръка от каймата и поставяме на скарата. Без излишни подправки, да се усеща леко пушеният аромат на бекона и кашкавала. Лютивина по вкус - аз слагам 1 дребна люта чушка, но ако ядете люто - с чиста съвест си сложете поне 2 Името ущипци идва от оформянето им - щипване на каймата в шепа. Естествено най-добрия избор за печенето им е на скара с дървени въглища, но като няма риба.... упс жар де стават и на електрическа, че и на грил тиган. По съвет на сръбския майстор Миро в някакво интервю преди години каймата трябва да е 80% телешко и 20% свинско месо, които при мен обикновено са превърнати в 50/50 телешко и глиганско. И не купувайте готова кайма - купете си месо, което да Ви смелят в магазина.
Продукти за 3 порции:
~ 600г прясно ситно смляно месо (пропорцията 80 телешко, 20% свинско месо)
80г пушен бекон
80г пушен кашкавал
2 скилидки чесън
1 ч.л. червен сладък пипер
1/4 ч.л. черен пипер
щипка-две сол (бекона и кашкавала са солени, внимателно със солта :)
1 люта чушка (или повече, или без семките, за да не лютят)
Приготвяне:
* Беконът и кашкавала се нарязват на съвсем ситни кубчета; чушката се почиства от дръжката (и семена), а скилидките чесън - белят :) и нарязват съвсем ситно. Всички тези аз ги поставям в блендера и меля там - не съвсем ситно, а да останат на малки парченца.
* Прибавят се към приготвената кайма, заедно с останалите подправки и омесва хубаво с ръце.
* Завива се с лист фолио за свежо съхранение (или найлонов плик) и прибира в хладилника поне за час.
* Скарата се загрява и намазва с парче сланина (или парче лук, натопено в олио).
* От каймата се щипка в с ръка, стиска се шепата - не съвсем плътно :) трябва да остане кайма за 1 голям залък :) и поставят на скарата да се изпекат до хубави кафяви райета от двете страни.
И като сме на сръбска вълна, мога да ви уверя, че много добра гарнитура им е салата Урнебес
26 декември 2017 г.
12 декември 2017 г.
Пилешки крилца в Пепси кола
След кратко допитване до последователите на страницата във ФБ се реших да споделя рецептата за едни от най-вкусните пилешки крилца. Обикновено всичко си споделям, но тези крилца в пепси кола така и не успях да снимам на дневна светлина, а среднощните ми снимки са антипод на прилична дори кулинарна фотография. (ПП: Успях. Горната снимка е на дневна светлина, а нощната я свалих долу, под рецептата)
Единственото успокояващо е, че крилцата са сочни, топящи се в устата, лепкави и вкусни за всички, които обичат леко сладникавия вкус на месото. Рецептата може да се приготви и с пилешки бутчета, и с филе. Поставям ги на второ място след невероятно вкусните Пилешки крилца "3 лъжици" и поне няколко стъпки пред другото ми "дрогирано пиле" с кока-кола. Приготвят се много бързо - няма мариноване; купувате от магазина, или размразявате от фризера и мятате в тигана. Ако са за повече от 2 души - в тенджерата.
Продуктите са:
1кг пилешки крилца с отрязани връхчета - тънката част.
300 мл (500мл***) PEPSI (не кока кола!)
150мл соев сос
2-3 с.л. олио
Приготвяне:
* Крилцата се нареждат в тиган, или тенджера, плътно едно до друго. Зависи от размера на съда, но един тиган с d ~26см. събира килограм крилца. Ако са повече се приготвят в тенджера, на два реда.
* Заливат се с течностите, които трябва да бъдат 1см. над месото.
* Варят под капак за 10 мин, след които капака се маха и варенето продължава без него.
* Варят се на средна степен на котлона за около 30 мин - през това време течностите се изпаряват и остава гъст, лепкав сладко-солен сос.
Да си оближеш пръстите!
Подходяща гарнитура са ориз, или задушени зеленчуци с масло.
***Количеството Пепси може да е повече, или по-малко - зависи от това колко обичате сладко-соления вкус. Ако сложите повече пепси, те ще бъдат по-сладки.
10 декември 2017 г.
Бобена салата с рулца от раци
Рулцата от раци са сурогатен продукт на хранителната индустрия. В тях няма никакво рачешко месо - правят се с остатъчно филе от бяла риба и са познати и под името сурими. У нас имаме няколко любими салати с рулца от раци, тази емного простичка, но и различна от всички тях. И тъй като заговорих за сурими, "гарнирах" салата с няколко такива скариди-сурими (в тях няма нищо скаридено, само формата) Може да се приготви с бял, или червен боб -какъвто имате под ръка - ако готвите бял - отделете си за салата. Аз си зареждам консерви от червения салатен на Лидъл. Правила съм и с лилав салатен лук, но със зелен определено е по-свежа и вкуса не толкова лучен
Продукти:
450 г сварен боб (стар фасул :)
1/2 пакет рулца от раци (6-7 броя)
зелената част на 5-6 стръка зелен лук
сок от половин лимон
щипка сол, 2 черен пипер и 3 лъжици зехтин
скариди сурими, или маслини по желание
Приготвянето отнема точно 5 мин :)
Бобът се отцежда от водата в консервата;
Лукът и рулцата от раци се нарязват.
Всичко се поставя в купа и обръква с подправките, лимоновия сок и зехтина.
Продукти:
450 г сварен боб (стар фасул :)
1/2 пакет рулца от раци (6-7 броя)
зелената част на 5-6 стръка зелен лук
сок от половин лимон
щипка сол, 2 черен пипер и 3 лъжици зехтин
скариди сурими, или маслини по желание
Приготвянето отнема точно 5 мин :)
Бобът се отцежда от водата в консервата;
Лукът и рулцата от раци се нарязват.
Всичко се поставя в купа и обръква с подправките, лимоновия сок и зехтина.
27 ноември 2017 г.
Пържени гъби с лук
Тъй като отглеждането на кладница при нас върви успешно, днес Ви предлагам още една рецепта, която съм пропуснала в трактата "Кладница - панирана, пържена, маринована". Пак пържена, но не се притеснявайте - пърженето тук отново е за кратко, с малко олио и на силен "огън" и с повечко лук, за разлика от пържените със съвсееем малко от предната публикация. Гъбата е кладница, но когато няма собствен добив - и култивираната печурка става. Като заключение ще допълня, че рецептата е подходяща и за постите, ако в края на готвенето пропуснете лъжицата масло.
Лукът посолявам, претривам и оставям за кратко да си пусне лютивия сок. Така не дразни стомаха. Задушавам го малко под капак, за да може да омекне и да не е съвсем хрупкав - така го харесваме; бързото пържене до зачервяване е в края. Но задължително трябва да се зачерви - карамелизираният лук е много вкусен .Ако харесвате хрупкав лук - пропуснете задушаването му. Гъбите не мия с вода (освен ако не са с много пръст и шума), за да не се напояват - така ще се задушават повече, отколкото пържат. Това се отнася за почти всички гъби, които готвя.
Продукти:
~ 500 г гъби
3 глави лук (~400г)
2-3 с.л. олио
сол на вкус (гъбите не носят на много сол, внимателно )
няколко стръка прясна мащерка, или 1ч.л. суха
2 с.л. соев сос
2 с.л. масло
Приготвяне:
* Лукът се почиства и нарязва на полумесеци.
* Поръсва се със солта ,претрива се добре с ръка и оставя за 20-30 мин.
* Измива се със студена вода и поставя в широк тиган (d ~ 28см. с капак) за пържене заедно с още 50мл вода.
* Пържи се на средна степен на котлона, докато водата се изпари и остане на мазнина.
* Гъбите не се мият почистват се и нарязват на тънки ленти.
* Прибавят се към лука заедно със соевия сос и мащерката и готвят затворени под капак за 4-5 мин.
* Капакът се отваря и отмества - няма да ни трябва повече :)
* Прибавя се маслото, поръсва се още щипка сол за гъбите и пърженето продължава - на средна до силна степен на котлона (разбирайте 2/3 от мощността на котлона) и бърка честичко - докато лукът и гъбите придобият златист цвят (окол 3-4 мин.).
Лукът посолявам, претривам и оставям за кратко да си пусне лютивия сок. Така не дразни стомаха. Задушавам го малко под капак, за да може да омекне и да не е съвсем хрупкав - така го харесваме; бързото пържене до зачервяване е в края. Но задължително трябва да се зачерви - карамелизираният лук е много вкусен .Ако харесвате хрупкав лук - пропуснете задушаването му. Гъбите не мия с вода (освен ако не са с много пръст и шума), за да не се напояват - така ще се задушават повече, отколкото пържат. Това се отнася за почти всички гъби, които готвя.
Продукти:
~ 500 г гъби
3 глави лук (~400г)
2-3 с.л. олио
сол на вкус (гъбите не носят на много сол, внимателно )
няколко стръка прясна мащерка, или 1ч.л. суха
2 с.л. соев сос
2 с.л. масло
Приготвяне:
* Лукът се почиства и нарязва на полумесеци.
* Поръсва се със солта ,претрива се добре с ръка и оставя за 20-30 мин.
* Измива се със студена вода и поставя в широк тиган (d ~ 28см. с капак) за пържене заедно с още 50мл вода.
* Пържи се на средна степен на котлона, докато водата се изпари и остане на мазнина.
* Гъбите не се мият почистват се и нарязват на тънки ленти.
* Прибавят се към лука заедно със соевия сос и мащерката и готвят затворени под капак за 4-5 мин.
* Капакът се отваря и отмества - няма да ни трябва повече :)
* Прибавя се маслото, поръсва се още щипка сол за гъбите и пърженето продължава - на средна до силна степен на котлона (разбирайте 2/3 от мощността на котлона) и бърка честичко - докато лукът и гъбите придобият златист цвят (окол 3-4 мин.).
20 ноември 2017 г.
Салата от спанак, домати и сирене
Наскоро се шегувах с двата признати сезона в България и тъй като в момента сме в сезон "е.. ти студа", ще споделя една любима зимна салата - салата от спанак, домати и сирене. Преди 10-на години Мише започна да си прави разни здравословни и ползотворни зеленчукови сокове (от соковете най-бързо се усвояват витамини, минерали... каквото имат там зеленчуците и плодовете) и тъй като не можа да ме убеди да си ги пием заедно , се споразумяхме да включим спанака като салата. Младите листа са крехки и се комбинират много добре с доматите и сиренето, които са основни продукти. Салатата търпи всякакви добавки, които ще допиша по-долу. Най-големият и недостатък е миенето на листата, но и това се преживава в полза на витамините посред зима. Хубавото е, че може да се приготви доста по-рано, а преди хапване да се овкуси и разбърка. Така младите и свежи листа заминават на салата, а дръжките и старите - на сокове, или за готвене, или за някакви банички. А в последните 2-3 години на пазара имаме и бейби спанак, който може да се хапва и с нежните дръжки. Доматите посред зима са дървени безвкусни и я правя или с розови домати, или с едрите черита, които и през този сезон поне имат добър вкус за домат. Тези дни Веси ме подсети , че не съм публикувала в блога и ето я а у нас е готова, нарязана за вечеря, след малко ще залеем с оцет и зехтин.
Точна рецепта няма Основните продукти са:
200 г млади листа от спанак
200г домати
200г сирене
оцет, олио/зехтин и сол
запечени семки - сусам, или белен слънчоглед
Добавките, които много добре се вписат към тази салата са:
различни видове сирене (за мен)
яйце (за авджи Стоев)
обелена, нарязана на дребни кубчета кисела ябълка
авокадо
запечено/сварено пилешко месо без други подправки
Ами това е Зеленчуците се измиват и накъсват, нарязват. Всичко се обърква и ако сложите пилешкото месо - имате дори вечеря.
Различен, но и приятен на вкус дресинг от равни части сок от лимон, сок от портокал, лъжица горчица и зехтин също е много добър, да си знаете !
Точна рецепта няма Основните продукти са:
200 г млади листа от спанак
200г домати
200г сирене
оцет, олио/зехтин и сол
запечени семки - сусам, или белен слънчоглед
Добавките, които много добре се вписат към тази салата са:
различни видове сирене (за мен)
яйце (за авджи Стоев)
обелена, нарязана на дребни кубчета кисела ябълка
авокадо
запечено/сварено пилешко месо без други подправки
Ами това е Зеленчуците се измиват и накъсват, нарязват. Всичко се обърква и ако сложите пилешкото месо - имате дори вечеря.
Различен, но и приятен на вкус дресинг от равни части сок от лимон, сок от портокал, лъжица горчица и зехтин също е много добър, да си знаете !
15 ноември 2017 г.
Дроб сарма с булгур & супа от агнешки дреболии с булгур
Различен прочит на любими мои рецепти с агнешки субпродукти - чорба от агнешки дреболии и дроб сарма. Ако се бях сетила щях да направя и сарма кебап - и було, и дреболии останаха за още една супа от пакета. Разликата е, че този път са приготвени с булгур, който харесах след като пролетта го опитах с печено агнешко месо. Заслужават си своето място като рецепти във всеки блог с преобладаващо месни рецепти, нали нищо, че няма много разлика от приготвянето им с ориз. Ако решите да готвите с булгур, оглеждайте пакетите - има доста видове, които са с дребни и начупени зърна. Този ми е подарък от девойчето ми, която чат-пат ходи в южната ни съседка на пазар :) кръвта вода не става
В месарските магазини се продават агнешки комплекти за такива рецепти :) в тях има черва, бял и черен дроб, шкембе, с малко късмет сърце и бъбрек. Всички те се почистват много добре; червата се обръщат :) за да излезе мръсната част отвън и да се измие хубаво. Обръщането става с тънка пръчка (дълга ок.30см - или дебел шиш за плетене от пластмасовите, на които е отрязан върха), на върха на която се поставя крайчето черво и започва нанизването му по дължината и. Когато цялото черво се наниже на шиша, се хваща онова връхче, което е останало на върха на пръчката и издърпва червото - при това издърпване вътрешната му част става външна и може да се измие, защото знаем какво минава през червата. Измиват се с топла вода, оцет и сода, след което изплакват обилно със студена вода. Същите тия черва аз си отделям и изстъргвам на дъска, за да пълним наденички. Една приятелка наскоро почисти червата за супа, като ги разряза по дължината и съвсем лесничко изми така.
Ако до тук не съм Ви отказала да си готвите супа и дроб сарма :) продължаваме със сварвяането на комплекта. Всички субпродукти се поставят в студена, подсолена вода. Когато започне да завира, на повърхността се образува пяна, която се обира и изхвърля. Един комплект, с тегло около 1,5 кг се вари в 2л. вода с 1 с.л. сол. 10-15 мин. след завирането се изважда черния дроб - на него му трябва малко време за готвене и ако се превари :) освен твърд на вкус е и като трици. След сваряванетото им - проба с вилицата, която влиза лесно в месото - карантията се изважда, охлажда и нарязва съвсем ситно. Разбърква се, за да се смесят различните видове и разделя на 2 или 3 части - за толкова броя готвене. Това количество аз разделих на 3, двете от които сготвих в тези рецепти (всяка за по 4 порции), а третата е замразена. Бульона се прецежда и използва.
Дроб сарма с булгур
Продукти за 4 порции:
~600 г сварени агнешки дреболии
700-800мл. бульон от варенето на карантията
~150 г булгур
1 ч.л.черен пипер
1 малка глава лук, или 5-6 стръка зелен
шепичка сушени листа джоджен/гьозум.
60-80 мл олио
сол на вкус
Зелените подправки тук са сухи. Но в пролетно-летния сезон задължително ползвайте пресни, зелени подправки и лук!
За заливката:
2 яйца
200г. кисело мляко
1 с.л. брашно
щипка сол
Приготвяне:
* Сварената карантия се нарязва на дребно.
* Прибавят се измития булгур, съвсем ситно нарязания лук и стритите листа джоджен.
* Заливат се с горещия бульон и още гореща вода, така че да се получи съотношение булгур-вода 1/3 части.
* Прибавят се солта, черния пипер и пече във фурната на 180*, докато булгура набъбне и водата се изпари- около 30 мин.
* Яйцата се разбиват с киселото мляко, брашното и щипката сол.
* Когато е готова дроб-сармата, заливката от яйцата се разпределя равномерно върху нея и връща във фурната; на средна скара и се пече до зачервяване на заливката.
В месарските магазини се продават агнешки комплекти за такива рецепти :) в тях има черва, бял и черен дроб, шкембе, с малко късмет сърце и бъбрек. Всички те се почистват много добре; червата се обръщат :) за да излезе мръсната част отвън и да се измие хубаво. Обръщането става с тънка пръчка (дълга ок.30см - или дебел шиш за плетене от пластмасовите, на които е отрязан върха), на върха на която се поставя крайчето черво и започва нанизването му по дължината и. Когато цялото черво се наниже на шиша, се хваща онова връхче, което е останало на върха на пръчката и издърпва червото - при това издърпване вътрешната му част става външна и може да се измие, защото знаем какво минава през червата. Измиват се с топла вода, оцет и сода, след което изплакват обилно със студена вода. Същите тия черва аз си отделям и изстъргвам на дъска, за да пълним наденички. Една приятелка наскоро почисти червата за супа, като ги разряза по дължината и съвсем лесничко изми така.
Ако до тук не съм Ви отказала да си готвите супа и дроб сарма :) продължаваме със сварвяането на комплекта. Всички субпродукти се поставят в студена, подсолена вода. Когато започне да завира, на повърхността се образува пяна, която се обира и изхвърля. Един комплект, с тегло около 1,5 кг се вари в 2л. вода с 1 с.л. сол. 10-15 мин. след завирането се изважда черния дроб - на него му трябва малко време за готвене и ако се превари :) освен твърд на вкус е и като трици. След сваряванетото им - проба с вилицата, която влиза лесно в месото - карантията се изважда, охлажда и нарязва съвсем ситно. Разбърква се, за да се смесят различните видове и разделя на 2 или 3 части - за толкова броя готвене. Това количество аз разделих на 3, двете от които сготвих в тези рецепти (всяка за по 4 порции), а третата е замразена. Бульона се прецежда и използва.
Продукти за 3-4 порции:
500 г сварени агнешки дреболии (комплект)
олио и масло по 50гр.
1 съвсем малка глава лук
1 малък морков
1 чушка
4-5 стръка пресен джоджен, или 1 с.л. сух
~ 120 г булгур
сол на вкус
2-3 с.л. кисело мляко
1 с.л. брашно
1 яйце
Приготвяне:
*Дреболиите (нарязани вече) се поставят в тенджера и заливат с около литър вода и ~ 500мл бульон от варенето им.
* Прибавят се ситно нарязания лук, морков, чушка и олиото, посолява се - на вкус (бульона и карантията са варени със сол).
* Оставя се да къкри около 15 мин.
* Прибавя се измитият булгур и вари до набъбването му и омекване (около 20 мин.)
* Прибавя се джоджена - ситно нарязан, или стрит и тенджерата се отмества от котлона
* Яйцето се разбива с брашното и киселото мляко.
* Застройва се, прибавяйки към сместа по малко от супата при непрекъснато бъркане. Когато купата със застройка се напълни, сместа се връща обратно в тенджерата и разбърква.
* Прибавя се маслото, разбърква се и сервира гореща :) по желание с люта чушка
При готвенето на всички супи напомням, че и при варенето със зеленчуците, отгоре се образува пяна; не само като се вари месо. Мен тази пяна ме дразни :) и я обирам с решетъчна лъжица.
Продукти за 4 порции:
~600 г сварени агнешки дреболии
700-800мл. бульон от варенето на карантията
~150 г булгур
1 ч.л.черен пипер
1 малка глава лук, или 5-6 стръка зелен
шепичка сушени листа джоджен/гьозум.
60-80 мл олио
сол на вкус
Зелените подправки тук са сухи. Но в пролетно-летния сезон задължително ползвайте пресни, зелени подправки и лук!
За заливката:
2 яйца
200г. кисело мляко
1 с.л. брашно
щипка сол
Приготвяне:
* Сварената карантия се нарязва на дребно.
* Прибавят се измития булгур, съвсем ситно нарязания лук и стритите листа джоджен.
* Заливат се с горещия бульон и още гореща вода, така че да се получи съотношение булгур-вода 1/3 части.
* Прибавят се солта, черния пипер и пече във фурната на 180*, докато булгура набъбне и водата се изпари- около 30 мин.
* Яйцата се разбиват с киселото мляко, брашното и щипката сол.
* Когато е готова дроб-сармата, заливката от яйцата се разпределя равномерно върху нея и връща във фурната; на средна скара и се пече до зачервяване на заливката.
11 ноември 2017 г.
Филе от африкански сом
Силно се надявам и фермата за тихоокеанска кохо сьомга в с. Горни окол идните години да започне да вади голям добив, та най-после и цената на тази любима ми риба да падне
Продукти за 4 порции:
1кг филе африкански сом
1 скилидка чесън
по 1 ч.л. мащерка и черен пипер
по 2-3 лъжици олио и сок от лимон
сол
няколко листа салвия и резена прошуто
Приготвяне:
* Филето се нарязва на по-дребни парчета.
* Скилидката чесън се пасира и смесва с подправките, олиото и лимоновия сок.
* Парчетата риба се поставят в купа и към тях се прибавя горната смес. Оставя се за 15-на мин в хладилник.
* Фурната се загрява на 200*.
* Парчетата риба се нареждат върху хартия в тава за печене (може и направо в тавата, но се налива ~100мл вода
* Ако ще се завива риба в прошуто - сега е момента :) всяко парче риба в лист прошуто и вътре скрито листенце салвия.
* Пекат се в загрятата вече фурна за ок. 12-15 мин
Сервират се с гарнитура по избор - тук е картофено пюре - от обикновени и сладки картофи.
29 октомври 2017 г.
Галактобуреко . До чудото Метеора и назад
От кухнята на южните ни съседи, където бях преди седмица - Галактобуреко (γαλακτομπούρεκο). Сочен, много сладък десерт, приготвен с кори за баница и плънка от млечен крем с грис. Вид крем пита, след изпичането залята обилно с гъст захарен сироп, като нашата баклава. Хайде познайте кой десерт ме печели повече
Продукти за 8 порции ( тава с размери 18/30 см)
~ 300 г кори за баклава (много са фини, моите са турски, но и бг фирми вече произвеждат такива)
100 г масло за намазване на корите
За крема:
1л. прясно мляко
4 яйца
100 г ситен пшеничен грис (като купувайте огледайте на различните фирми и изберете най-ситно смления)
60г натурално царевично нишесте
200г захар
50-60 г краве масло
по 1/2 ч.л. канела на прах и течна ванилия
За сиропа:
300мл вода
400г захар
настъргани корите на 1/2 лимон и 1/2 портокал
сок от двете половинки лимон и портокал
1 пръчка канела и 1/2 ч.л. канела
Приготвянето
започва от подбиране правилния размер на тавата :) Избира се така, че размера на корите (или сгънатата на две кора ) да пасне на единия от размерите на тавата. За да не се налага изрязване на корите и да остават малки парчета. Моята е дълга по размера на ширината на корите, но макар и с гънати на две излизаха малко от тавата - което не пречи, защото после ги загънах отгоре, а по краищата сладкища също получи хрупкава, сочна сладка коричка.
* В тенджера се слагат продуктите за сиропа да се варят. От момента на завирането се засичат 4-5 мин. и тенджерата отмества от котлона. Охлажда се напълно. Ако не искате да хапвате после цитрусовите кори, не ги настъргвайте, а ги нарежете в сиропа, за да може да ги извадите.
Приготвяне на крема:
* Яйцата се разбиват с телена бъркалка заедно със захарта. Прибавя се чаша от прясното мляко, а след него - нишестето и царевичния грис. Разбива се добре, докато нишестето се размие хубаво в млякото.
* Останалото мляко се сипва в тенджера и включва котлона на средна степен.
* Когато започне да загрява се прибавя яйчената смес и маслото.
* Бърка се непрекъснато, докато заври и сместа се сгъсти. Прибавя се ванилията, канелата и оставя се да покъкри минута-две, преди да се отмести от котлона.
* Фурната се загрява на 180* без вентилатор.
* Маслото за баницата се разтопява.
* С четка се намазва дъното и страните на тавата.
* Нареждат се половината от корите, като между все два пласта (1 сгъната кора) отново се намазва с четка с маслото. Трябва да се получат 8-10 пласта кори на дъното.
* Кремът се изсипва и заравнява с шпатулата, или лъжица.
* Върху него се нареждат останалите кори, като отново се намазват между всеки две с масло.
А тук се вижда модерният "кабинков лифт" с който монасите транспортират себе си :) и своите товари от пътя до манастира.
И назад от Метеора :) се спираме на Изворът на Афродита. Легендата разказва, че след гуляй с боговете горе в планината гръцката богиня на любовта се къпела в този извор и излизала отново непорочна. Мостът на р. Темпи, до която се намира извора, някога е бил въжен. Гърците и в това са видяли възможност за туристическа атракция и сега моста е висящ, но метален. А местните търговци са се включили във възможността туристите да се снабдят я със сувенир, я с кофичка маслини, ядки, или зехтин.
Продукти за 8 порции ( тава с размери 18/30 см)
~ 300 г кори за баклава (много са фини, моите са турски, но и бг фирми вече произвеждат такива)
100 г масло за намазване на корите
За крема:
1л. прясно мляко
4 яйца
100 г ситен пшеничен грис (като купувайте огледайте на различните фирми и изберете най-ситно смления)
60г натурално царевично нишесте
200г захар
50-60 г краве масло
по 1/2 ч.л. канела на прах и течна ванилия
За сиропа:
300мл вода
400г захар
настъргани корите на 1/2 лимон и 1/2 портокал
сок от двете половинки лимон и портокал
1 пръчка канела и 1/2 ч.л. канела
Приготвянето
започва от подбиране правилния размер на тавата :) Избира се така, че размера на корите (или сгънатата на две кора ) да пасне на единия от размерите на тавата. За да не се налага изрязване на корите и да остават малки парчета. Моята е дълга по размера на ширината на корите, но макар и с гънати на две излизаха малко от тавата - което не пречи, защото после ги загънах отгоре, а по краищата сладкища също получи хрупкава, сочна сладка коричка.
* В тенджера се слагат продуктите за сиропа да се варят. От момента на завирането се засичат 4-5 мин. и тенджерата отмества от котлона. Охлажда се напълно. Ако не искате да хапвате после цитрусовите кори, не ги настъргвайте, а ги нарежете в сиропа, за да може да ги извадите.
Приготвяне на крема:
* Яйцата се разбиват с телена бъркалка заедно със захарта. Прибавя се чаша от прясното мляко, а след него - нишестето и царевичния грис. Разбива се добре, докато нишестето се размие хубаво в млякото.
* Останалото мляко се сипва в тенджера и включва котлона на средна степен.
* Когато започне да загрява се прибавя яйчената смес и маслото.
* Бърка се непрекъснато, докато заври и сместа се сгъсти. Прибавя се ванилията, канелата и оставя се да покъкри минута-две, преди да се отмести от котлона.
* Фурната се загрява на 180* без вентилатор.
* Маслото за баницата се разтопява.
* С четка се намазва дъното и страните на тавата.
* Нареждат се половината от корите, като между все два пласта (1 сгъната кора) отново се намазва с четка с маслото. Трябва да се получат 8-10 пласта кори на дъното.
* Кремът се изсипва и заравнява с шпатулата, или лъжица.
* Върху него се нареждат останалите кори, като отново се намазват между всеки две с масло.
* Не е желателно корите да изсъхват ( много са фини), ако се помотвате тук-там, затова може да ги покривате с фолио за свежо съхранение, докато изсипвате крема.
Сега следва нарязването :) Ако нарежете слез изпичате и заливане - заради крема корите не се режат правилно и потъват в него. Затова е добре да нарежете сладкиша преди печене. Корите пак потъват, но аз използвах ножицата за кухнята :) с която направих един дълъг и няколко напречни сряза. Така когато е готов пак се нарязва, но вече на правилни парчета.
* Пече се в загрятата вече фурна, в долната част (но не на дъното), за около 35-40 мин. - до зачервяване на корите.
* Изважда се и веднага залива със студения сироп. Оставя се да престои 12 часа, за да може да се сиропира добре - след като изстина, аз го завих с фолио за свежо съхранение и прибрах в хладилника (изобщо не чаках 12 часа за първото парче )
И както вече писах, преди седмица бяхме (с едно от децата ни) в съседна Гърция. Една сбъдната 6-годишна мечта. А какво по-хубаво от това да е споделена :)
Метеора (не търсете пълния член, така е името на комплекса на гръцки Μετέωρα) . Скалите му се издигат на височина до 600 метра над морското равнище. Най-вероятната теория за произхода им – преди около 60 млн години, днешната Тесалийска равнина е била дъно на обширно езеро, оградено с планини. Многобройни планински потоци са се вливали в езерото и са отлагали наносен материал по склоновете му. След гигантски катаклизъм водите на езерото са се оттекли в морето. Планинските потоци са отмили по-меките седименти и са формирали скалните образувания на Метеора. Действително, на пръв поглед монолитните скални формации са изградени от плътно споени обли речни камъни с всевъзможни размери. Така в резултат на въздействието на водата, вятъра и температурните амплитуди се образуват масивните, сякаш застинали във въздуха каменни стълбове, които получават името Метеора - в превод „висящи във въздуха".
Всяка скала има собствена, различна форма. Общото при тях е, че всяка една е като страж, с глава.
Метеора е един от най-големите манастирски комплекси в Гърция, прославен с уникално разположените си манастири на върховете на огромни до 400м. скали. От някога двадесет и четирите манастира, днес действащи са само шест - четири мъжки и два женски, а запазени - 15 манастира. Достъпът на жени е бил първоначално забранен, по подобие на Света Гора, но тъй като много жени са започнали да търсят убежище от турските набези в каменните пещери наоколо, постепенно са били създадени и първите женски обители.
Манастирите са успели да удържат на нашествията на чуждоземците - сърби, каталонци, турци и албанци, но не и на "благата" на съвременната цивилизация. От 1958 г. пътища и спираловидни пътеки и стълби извеждат в запазените манастири е хиляди туристи. "Преображение Христово" - "Големият метеор" е най-големият и най-забележителен манастир.
Невероятно е как монасите са построили на върха на отвесните и гладки скали тези внушителни манастири; как са били носени материалите, как са слизали и са се качвали монасите и монахините. С помощта на съоръжения (нещо като лебедки) на които са били навивани и отпускани дебели въжета, на чийто край в нещо подобно на кош е влизал по един монах. С подобни кошове са вдигани и строителните материали. Все още се виждат остатъци от стълби
А тук се вижда модерният "кабинков лифт" с който монасите транспортират себе си :) и своите товари от пътя до манастира.
И назад от Метеора :) се спираме на Изворът на Афродита. Легендата разказва, че след гуляй с боговете горе в планината гръцката богиня на любовта се къпела в този извор и излизала отново непорочна. Мостът на р. Темпи, до която се намира извора, някога е бил въжен. Гърците и в това са видяли възможност за туристическа атракция и сега моста е висящ, но метален. А местните търговци са се включили във възможността туристите да се снабдят я със сувенир, я с кофичка маслини, ядки, или зехтин.
Още малко снимки съм споделила тук. Снимката (разбира се) не са за фотографска изложба, но смисъла не е в тях, а в момента, в който човек се изправя затаил дъх пред тази магия на природата. Не е място, което да сравниш, или разкажеш. И ако обичате да разглеждате чудесата на природата в нашата страна, не забравяйте, че Гърция не е далеч :) Осмото чудо на света, както го наричат. Пожелайте си го. А аз ще се огледам за ново желание.
Абонамент за:
Публикации (Atom)