В месарските магазини се продават агнешки комплекти за такива рецепти :) в тях има черва, бял и черен дроб, шкембе, с малко късмет сърце и бъбрек. Всички те се почистват много добре; червата се обръщат :) за да излезе мръсната част отвън и да се измие хубаво. Обръщането става с тънка пръчка (дълга ок.30см - или дебел шиш за плетене от пластмасовите, на които е отрязан върха), на върха на която се поставя крайчето черво и започва нанизването му по дължината и. Когато цялото черво се наниже на шиша, се хваща онова връхче, което е останало на върха на пръчката и издърпва червото - при това издърпване вътрешната му част става външна и може да се измие, защото знаем какво минава през червата. Измиват се с топла вода, оцет и сода, след което изплакват обилно със студена вода. Същите тия черва аз си отделям и изстъргвам на дъска, за да пълним наденички. Една приятелка наскоро почисти червата за супа, като ги разряза по дължината и съвсем лесничко изми така.
Ако до тук не съм Ви отказала да си готвите супа и дроб сарма :) продължаваме със сварвяането на комплекта. Всички субпродукти се поставят в студена, подсолена вода. Когато започне да завира, на повърхността се образува пяна, която се обира и изхвърля. Един комплект, с тегло около 1,5 кг се вари в 2л. вода с 1 с.л. сол. 10-15 мин. след завирането се изважда черния дроб - на него му трябва малко време за готвене и ако се превари :) освен твърд на вкус е и като трици. След сваряванетото им - проба с вилицата, която влиза лесно в месото - карантията се изважда, охлажда и нарязва съвсем ситно. Разбърква се, за да се смесят различните видове и разделя на 2 или 3 части - за толкова броя готвене. Това количество аз разделих на 3, двете от които сготвих в тези рецепти (всяка за по 4 порции), а третата е замразена. Бульона се прецежда и използва.
Продукти за 3-4 порции:
500 г сварени агнешки дреболии (комплект)
олио и масло по 50гр.
1 съвсем малка глава лук
1 малък морков
1 чушка
4-5 стръка пресен джоджен, или 1 с.л. сух
~ 120 г булгур
сол на вкус
2-3 с.л. кисело мляко
1 с.л. брашно
1 яйце
Приготвяне:
*Дреболиите (нарязани вече) се поставят в тенджера и заливат с около литър вода и ~ 500мл бульон от варенето им.
* Прибавят се ситно нарязания лук, морков, чушка и олиото, посолява се - на вкус (бульона и карантията са варени със сол).
* Оставя се да къкри около 15 мин.
* Прибавя се измитият булгур и вари до набъбването му и омекване (около 20 мин.)
* Прибавя се джоджена - ситно нарязан, или стрит и тенджерата се отмества от котлона
* Яйцето се разбива с брашното и киселото мляко.
* Застройва се, прибавяйки към сместа по малко от супата при непрекъснато бъркане. Когато купата със застройка се напълни, сместа се връща обратно в тенджерата и разбърква.
* Прибавя се маслото, разбърква се и сервира гореща :) по желание с люта чушка
При готвенето на всички супи напомням, че и при варенето със зеленчуците, отгоре се образува пяна; не само като се вари месо. Мен тази пяна ме дразни :) и я обирам с решетъчна лъжица.
Продукти за 4 порции:
~600 г сварени агнешки дреболии
700-800мл. бульон от варенето на карантията
~150 г булгур
1 ч.л.черен пипер
1 малка глава лук, или 5-6 стръка зелен
шепичка сушени листа джоджен/гьозум.
60-80 мл олио
сол на вкус
Зелените подправки тук са сухи. Но в пролетно-летния сезон задължително ползвайте пресни, зелени подправки и лук!
За заливката:
2 яйца
200г. кисело мляко
1 с.л. брашно
щипка сол
Приготвяне:
* Сварената карантия се нарязва на дребно.
* Прибавят се измития булгур, съвсем ситно нарязания лук и стритите листа джоджен.
* Заливат се с горещия бульон и още гореща вода, така че да се получи съотношение булгур-вода 1/3 части.
* Прибавят се солта, черния пипер и пече във фурната на 180*, докато булгура набъбне и водата се изпари- около 30 мин.
* Яйцата се разбиват с киселото мляко, брашното и щипката сол.
* Когато е готова дроб-сармата, заливката от яйцата се разпределя равномерно върху нея и връща във фурната; на средна скара и се пече до зачервяване на заливката.
Пепи,
ОтговорИзтриваненавремето по селата хората готвеха винаги с булгур.Моята баба винаги ползваше булгур вместо ориз.Оризът беше така да се каже деликатес.Много вкусни постни и месни ястия се получават с булгур, както и с ориз и булгур.Обикновено ги смесвам, а понякога към тях добавям просо или елда.Вкусно и много разнообразно.
Поздрави и усмивки !
Така е, Ели. Аз помня ,че в наши роднини сме хапвали агнешко с булгур и ми харесваше, но мама не правеше. Скоро я попитах защо не готви с булгур :) каза, че като малка си е отяла.
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Хаха, с лютата чушка де го извади този емотикон? Смях се с глас :)
ОтговорИзтриванеКупила съм вчера някакви смъртоносни. Чак във връхчето семе имат и жулят направо.
А сега за ястията, много интересни. За първи път преди може би две години опитах сарми с булгур и ми харесаха. Вижда ми се по-лек от ориза и може някой ден да пробвам да заменя в дроб сарма, обаче преди това с консултация - мъжка :)))
от добрия стар форум си копвам емотикончета. Свикнала си бях с тях и си имам любими; ето това е точно на място. Ако решиш да вмъкнеш - не питай шефа. Замени част от ориза с булгур, няма и да разбере :) освен, ако не готвиш съвсем бял ориз де.
ИзтриванеТази чорба и аз бих я яла :) Изглежда много вкусно :)
ОтговорИзтриванеБеше, беше. Имам още едно пакетче дреболии, на супица ще стане :)
Изтриванеимам булгур, но турски - т.е такъв, който не се вари, а като кускус се залива с гореща вода и престоява. Дали ще стане с него?
ОтговорИзтриванеАко омеква достатъчно - ще стане. Моят също е турски, но го варя - поне така пише на опаковката, че се залива с вряла вода и после вари. Аз варя повече от указаното, тъй като не заливам.Днес правих сарми с кълцано месо и ориз и булгур/по равни части. Много са вкусни така :) но го варих час със сармите пак.
ИзтриванеТрябва да го сложите набъбнал в края на готвенето.
Леле, тук ме уцели съвсем - много любими и двете, макар с булгур да не съм опитвала, но сигурна съм - ще е не по-малко вкусно, вместо ориз.
ОтговорИзтриванеОт къде викаш тез чревца?
Непременно пробвай с булгур, Веси. Много нежни са му сварените зърна и вкусен, а не на последно място не и толкова вреден като белия ориз :)
ИзтриванеБлагодаря за двете рецепти🌹, лесни са, което ми допада, но не за сметка на качеството, и са добре обяснени😘, приготвих дробсърма, с булгур за първи път, благодаря ви, желая ви здраве и успех🍀🍕🌳🌷
ОтговорИзтриванеВ никакъв случай за сметка на качествово.
ИзтриванеБлагодаря за доверието, здраве и на Вас!