Гръмотевици, градушка, или дъжд :) лятото е почти факт. А какво е лятото без море и черни миди :) И нищо, че сме посред сушата, пред последните години мидите са харесвани най-после от всички. Ето няколко начина, по които ги хапваме :) а любимите на мен са миди с узо и миди саганаки. Когато и да се сдобия с миди обаче не пропускам да направя и тези, най-простичките - задушени за бърже :) с масло, вино, девесил и чесън. Което всъщност изчерпва рецептата. Продуктите са съвсем на око :)
За ~1 кг черни миди трябват още:
няколко стръка девесил, или копър, или магданоз (с всяка от подправките е вкусно, но предпочитам девесила)
60-70мл бяло вино
3-4 скилидки чесън
1 лимон
60-70г масло
* Мидите се почистват от водораслите и ако има ушички :) белите твърди образувания по тях. Водораслите обикновено стърчат от мидите и ако не искате да хрупате камъчета, на всяка една се издърпват и отстраняват. Ако има отворени миди се изхвърлят - те са умрели и не е желателно да ги ядете.
* Измиват се хубаво - тук аз ги слагам в тенджерата, в която ще варя и здраво разтръсквам с ръце, а после измивам обилно със студена вода. Тенджерата, в която ще се варят трябва да е достатъчно голяма - като сложите мидите, да има още толкова свободно място.
* В тенджерата при мидите се налива виното, поставят се листата подправка и котлонът се включва да се варят.
* Когато заврат, те започват да се отварят - тогава се прибавят грубо пасираните скилидки чесън и нарязаният на кръгчета 1/2 лимон. Готвят се около 6 до 10 мин - за това време всички миди се отварят.
* Отцеждат се в гевгир (бульонът е хубав и може да ползвате за всяка рибена супа). Връщат се в тенджерата, прибавя се маслото и разбъркват, докато са горещи. Може да се гарнират с останалия половин лимон.
Сядате около тях, наливате си чаша бира, или бяло вино и нападате :)