27 декември 2013 г.

Панирани калмари

До скоро панирани калмари правих от пакетче :) полуфабрикат. Само да ги изпържа. И рядко, че такива морски деликатеси  старшия любимец не яде и се съобразявам основно с него. Но младшите любимци пък харесват така приготвени в лют сладко кисел сос, а както е известно  полуфабриката у нас е на почит само когато е  приготвен от мен ;D. А след като се сдобих с над килограм туби от калмари, логично беше  да се опитам и с тях. Пък за  за всяко нещо си има първи път.  Т.е. втори. Първия път панирах в белтъци и изпържих, но не се получиха хрупкави. а това беше целта - да са хрупкави кръгчетата. Това е резултата от втория път - хрупкави панирани калмари, гарнирани със сос Айоли


Продуктите са: 

почистени туби калмари  (6 бр.) 
сока на един лимон, щипка сол

1 ч.ч.  брашно, 1/2 ч.ч. царевично брашно, 1 ч.л. червен пипер и 1/2 ч.л. сол 

2 белтъка 

1/2 ч.ч. галета и 1/2 ч.ч. царевично брашно 

олио за маслена баня 


Приготвяне: 

* Тубите калмари се нарязват на кръгчета с широчина 0.8 до 1см. 
* Поливат се с лимоновия сок; посоляват и разбъркват. Оставят се за час да се мариноват. 

* В найлонов плик се смесват брашната, пипера и солта. 
* Белтъците се разбъркват с вилица. 
* Отцедените шайби от калмари се пускат в плика с брашната; плика се разтръсква добре с ръка, за да се овалят хубаво в него.  (количеството им е повече, затова това упражнение  го направих на два пъти). 
* След това всяко кръгче се изважда от плика, потапя се в разбитите белтъци; овалва се в сместа от галета и царевично брашно. Нареждат се на хартия за печене, или свежо фолио, докато се  панират всички шайби. 

* Пържат се в маслена баня за по минута и половина/две от всяка страна. Готовите калмари  се изваждат  с решетъчна лъжица на кухненска хартия да се отцедят от мазнината.
* Сервират се топли, с лимонов сок :) или със сос Айоли. 


***Пърженето става бързо на силен огън (и поне 3см. мазнина в съда за пържене и степен на котлона 10 от 12 пр.). Известно е, че ако се препържат (или преварят) калмарите стават жилави. Ако се овалват и пържат едновременно  ще трябват още две помощни ръчички. Затова аз приготвих "на сухо" всичките. Част от тях панирах, а другата част  прибрах във фризера да замръзнат. А след като замръзнаха така на шайби ги прехвърлих в найлонов плик и отново прибрах във фризера. На замразените също им трябва малко време за пържене - не повече от 2 минути. 

За сос Айоли: 
2-3 ск. чесън
100 мл. зехтин/олио 
1 жълтък 
1 ч.л. горчица 
2-3 с.л. сок от лимон 


Всичко се поставя  в  купата на пасатора и след 20-30 сек. соса е готов :) 

22 коментара:

  1. Страхотни са станали,Пепи! Обожавам ги!

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам калмари! Пепи, страхотна рецепта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При теб честичко има рибно меню, Кате :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Чудесни са, Пепи! Много ги обичам! Но и у нас старши не си пада по тях, та се облажваме богато с младежа. Сос Айоли е идеален в случая!
    Весела Коледа и щастливо посрещане на Нова Година ти желая!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сходни са ни старшите, сходни са и нашите вкусове :)
      Весело посрещане на Нова година и на вас, Ирма!

      Изтриване
  4. Чудесни са, Пепи -
    страхотна рецепта, снимки и представяне!
    Светли, усмихнати и благословени празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка!
      Весело посрещане на Нова година!

      Изтриване
  5. Честито Рождество Христово,другарче мило !
    Да бъде благословен домът ви!
    Да има здраве,благополучие,разбирателство,обич и доброта!
    Калмари обожавам,ама и моите са едни-все нещо не обичат,не харесват,в това число и калмари,та пак сама им се посвещавам.Вярно рядко,но все пак правя по малко.
    Твоите са повече от разкошни и хиляда пъти по-добри от полуфабрикатните,на които им се усеща повече панировката,отколкото калмарите.
    Весело посрещане на новата година,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, мила Роси!
      Хубаво и весело посрещане на Новата година и на теб - с любимите хора и приятна компания!
      Догодина, живи и здрави, ще се видим пак :)
      А на купения полуфабрикат в едни производства не са и кръгчета калмари, а някаква пасирана маса, с неизвестен произход - как няма да се усеща панировката?
      Прегръдка и много хубаво настроение!

      Изтриване
  6. Не съм опитвала, признавам. Но обожавам морски дарове, така че с удоволствие си грабвам няколко от пръстенчетата ти, Пепи. Изглеждат неусотимо вкусни!
    Сърдечни поздрави и весели празници! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да опиташ, Гери, щом обичаш морски дарове - ще ти харесат.
      Поздрави сърдечни и на теб и весело посрещане на Новата година!

      Изтриване
  7. Прекрасно! Потекоха ми лигите! Черна завист ме тресе за тез калмари.
    Ще ти дойда на гости! Тревожи се!
    А сега да ти пожелая весела Нова година.
    И нека цялото ти семейство бъде щастливо и от здраве да не се отървете!
    Целувки на всички ви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разтревожих се аз. а теб те няма. ППГ, Ели :)
      Благодаря ти, живи и здрави да сте и вие!

      Изтриване
  8. Фантастични хрупкави калмари! Обожавам, това е моята храна! Страхотни са, Пеп. Весела Нова година на всички ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йоли!
      Спокойна и мирна да е Новата година за теб!

      Изтриване
  9. Chudesna ideya.Moite zloyadkovtzi mnogo obichat kalamari. Vkushti imame zamrazeni i shte sa na menuto tezi dni :). Chestita Nova Godina!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте,
    досега не съм приготвяла калмари, но вашата рецепта доста ми хареса, обаче имам няколко въпроса - ще купя замразени в пакет, продавачката в магазина ми каза, че трябвало да ги сваря първо, за да не са жилави. Това нужно ли е?
    Също така царевичното брашно може ли да се замени с нещо друго, защото не съм сигурна, че ще мога да намеря?

    Благодаря предварително :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :)
      Не е нужно да се варят - нарязвате на кръгчета и панирате
      Царевичното брашно може да се замени с друго, но с него съаваъ хрупкави
      Или сложете малко галета в брашното и ще станат пак

      Изтриване
    2. Благодаря! Ще ги пробвам тези дни :)

      Изтриване
  11. хмммм за първи път правя Айоли...нз даши се е получил...стана кисел но мн ми харесва...малко трудно се оправих с белтъка може би беше мн твърд
    поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Следващия път намали лимона, щом така ти е кисело. Киселиността е според вкуса :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...