Щолен сладките са много модерни през последните години :-) малко по-късно навлязоха тук , но са доста по-удобни за хапване и подаряване от големите си братя - щолените. Доста време отлагах да ги правя, тъй Жул не харесва много сладкиши със стафиди и разни захаросани плодове, но няма как да не добавя нова рецепта за колекцията си Голямото коледно сладкоправене :-) и тази зима. Щоленът е маслен сладкиш, с много захаросани плодове и ядки, с много приятна текстура заради рикотата в него. Сладките са много подобни на тези мои маслени бисквитки с крема сирене , вкус, който много харесвам (и са с яйце и повече масло в тестото). Всички маслени сладки, както знаете имат голяма трайност и колкото повече престояват, толкова по-вкусни стават. Ако не сте измислили какви сладки да приготвите :-) запрятайте ръкави и замесете тези - тестото се приготвя за по-малко от 10 мин, оформят се лесно на топки, тъй като не лепне и се пекат за 20 мин.
200 г рикота, или пълномаслена извара (ползвам крема сирене в пакетчета, което за мен си е пълномаслена извара)
150 г меко краве масло
100 г захар
малка щипка смлян кардамон
щипка сол
100 г белени бадеми
80 г сушени червени боровинки
80 г бели стафиди
80 г захаросани плодове
за топинга:
100 г краве масло
100 г пудра захар
1 лимонова ванилия
* Брашното се разбърква с бакпулвера, кардамона и солта.
* Добавя се към маслената смес на 2-3 пъти и разбърква добре с лъжица.
* Пудрата захар се смесва с ваниловата.
* Всяка сладка се потопява в маслото, а след това овалва в пудрата захар.
От престояването пудрата захар се поема от сладките. Ако искате преди да ги сложите на масата, или подарите може отново да оваляте в пудра захар, но така стават прекалено сладки.