Страници

3 декември 2023 г.

Печени лимонови картофи

 

       Едни страхотни, печени лимонови картофи от гръцката кухня. Подобни на моите, които пека на пръчици бързо във фурната, но лимоновия аромат тук ги прави по-различни, с приятен аромат; опитайте!  Може да ги приготвите както за гарнитура, така и за основно ястие, с парче сирене :-) Ако и пропуснете маслото са съвсем подходящи за настоящите пости. 

Продукти:
1 кг картофи
50-60 мл зехтин
50-60г краве масло
сок от половин лимон
1 ч.л. фино настъргана кора от лимон
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. риган

Приготвяне:
* Картофите се измиват, почистват, белят и нарязват на пръчици в тавата за печене (сравнително малка, d ~ 28-30 см.)
* Пасираните скилидки чесън се смесват със зехтина, солта, ригана, лимоновите кора и сок.
* С тази смес се заливат картофите, покриват с лист фолио за печене и прибират в хладилник за 2 часа.
* Изваждат се, наливат се ~150- мл вода и фолиото завива плътно на тавата.
* Ако тавата не е метална, се поставя в студена фурна на 180* и пекат 50 мин. Ако е метална, може да поставите в предварително загрята на 180* фурна и печете 40 мин.
* След това време тавата се изважда, картофите се разбъркват, прибавя се маслото на кубчета и връща във фурната на 220* за още 10 мин - до зачервяването им.

Тъй като картофите не са много, почти всички успяват да хванат тен :) зачервена коричка. Ако ще приготвяте повече картофи, изберете по-голяма тава, за да могат да са разпределени на 1 пласт, вместо да се натрупват.


 

 

2 коментара: