Страници

10 декември 2023 г.

Скариди каджун

 
       Това са последния вид от любимите ми скариди :-) които открих със студената бадемова супа Ахо Бланко. Казвам си, че са богати на протеини и трябва да ги хапваме от време на време  :smile1:. Много лесни за приготвяне, за жалост бавни за почистване, но пък главите и черупките ще обогатят всеки следващ бульон за рибена чорба. Тук може да прочетете повече за креолската подправка КАДЖУН, която освен за скаридите е много, много подходяща и за всяко пилешко месо. Внимателно с нея, тъй като е пикантна :-) 

Продукти за 2 порции: 
10-12 бр. скариди (едри)
1 с.л. подправка каджун  (или 2, ако харесвате по-люто)
2 с.л. масло 
1 с.л. олио 
2 скилидки чесън 
сока на 1 малък  лимон 

още 1 с.л. масло
съвсем малка щипка сол  


Приготвяне
* Скаридите се почистват - белят, измиват, остават само по опашки :) и подсушават. Много лесно става с малка ножичка, която прокарвате по гърба, под люспата - така се отварят целите, после махате главите и почиствате вената. 

* В тиган на котлона се поставят двете лъжици масло, олиото и налива лимоновия сок. 
* Загряват се и когато започне тихо да къкри този сос се слагат  скаридите. 
* Готвят се 2 мин от тази страна на средна  степен на котлона и се обръщат от другата. 
* Прибавя се подправката  каджун, пасираните скилидки чесън и готвят още 2 мин. 
* През това време сосчето остава съвсем малко. Котлонът се изключва, скаридите обръщат още веднъж и прибавя останалата лъжица масло. 
* Тук е моментът да се поръси още каджун, ако обичате по-пикантен вкус. 
* Сервират се веднага, топли-топли 🙂 и ароматни. 

Сетихте се, че трябва и чаша бяло вино, нали 🙂 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар