14 декември 2023 г.

Печени ябълки

 

       Знаете, че в края на лятото много често правих печени сини сливи със синьо сирене и ядки Предястие, или десерт - важното е, че печените плодове не изискват много внимание и обикаляне около печката. Тук съм добавила и круши във вино със сирена , както и нектарини, от които е  видна любовта ми към съчетанието на плодове и сирене. Този път ябълките са без сирене :-) защото с тези канела и кардамон са си за десерт.  А тук е рецептата за още едни печени ябълки - Бон фам , които са печени цели, със сладко и масло, върху кръгче хляб по Жак Пепен. 

Продуктите са: 
ябълки (какъвто сорт обичате, аз харесвам кисели, авджи Стоев сладки, затова ползвам и от двата вида)
масло 
кафява захар 
1 пръчка канела (или на прах  )
2-3 зърна кардамон (не са фатални, ако нямате, но придават различен аромат)
бяло вино 

ядки - смлени орехи, лешници, бадеми ( и бланширани)

Приготвяне
* Ябълките се измиват и срязват на две. 
* Почистват се от  семената и дръжките. 
* В получените ямички се поставят малко смлени ядки, поръсват се със захарта (ако са кисел сорт) и поставя по парче масло. 
* В тавата се наливат равни количества вино и вода - общото количество трябва да бъде не повече от 1см. на дъното на тавата (при мен е по 80 мл) и поставят канелата и зърната кориандър. Ако канелата е на прах се поръсва на ябълките. 
* Пекат се в загрята на 180* фурна, в долната и част,  за около 20 мин. - докато леко омекнат. 
* Тавата се изважда, поръсват се бланшираните бадеми и връща във фурната за още 6-7 мин, докато и те леко се зачервят. 
* Сервират се с по 1-2 лъжици от получения сос, или с топка сладолед, или сметана, ако ви се намират :-) или се сетите, преди да ги хапнете топли-топли. 

Заедно  със срязаните ябълки, в тавата  слагам и по няколко цели, почистени от семената и с ядки и масло в отвора. 
По-горе писах тавата да се сложи в долната част на фурната  :smile1: защото в средната и част ставата една идея по-препечени, като тези долу. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...