Страници

29 юни 2016 г.

Кокосово пиле с гъби и зеленчуци



      Днес е Петровден, а на този празник - пиле се яде :) И ябълки, и пита трябва да има на масата. От мен пилето :)  да почерпя за празника, което се готви много бързо и остава сочно в соса с кокосово мляко. Консерви с кокосово мляко може да намерите в големите вериги хранителни магазини - вече не е непознат продукт. Да напомня, че с него стават и много нежни постни кокосови палачинки

      Честит празник на всички именници днес! 


Необходими продукти за 4 порции: 
3 пилешки пържоли от бут, без кожа (или пилешко филе) около 700г 
2-3 лъжици олио 2-3 лъжици соев сос 
скилидка чесън, черен пипер и сол 

1 глава лук 
~ 200г гъби (напоследък кафява печурка предпочитаме) 
1 малка тиквичка ~ 250г 
1 зелена и 1 червена чушки 
 2-3 лъжици олио 
сол 

1 консерва кокосово мляко ( 300-400 мл е) 
настъргана кора от лимон

За гарниране
1 ч.ч. черен ориз, 
1/2 ч.ч. бяло вино, 
сол, лъжица масло и лъжица зехтин 
1ч.ч. пилешки бульон, или гореща вода 
черен пипер

Приготвяне: 
* Пилешкото месо се нарязва натънки ивички, за да се сготви по-бързо :)
* Обърква се с олиото, соевия сос, намачканата скилидка чесън, пипера и солта и оставя за 10-15 мин в хладилник. През това време се пприготвят  ориза и зеленчуците. 

* Оризът се измива, поставя се в дълбока тенджерка и залива с 1 ч.ч. гореща вода. Затваря се с капак и оставя така за 10-15 мин., след които се изцежда от водата. 
 * Прибавя се виното, включва се котлона, съдът отново се затваря с капак и се оставя да къкри на слаб котлон, докато виното се изпари  - за около 10- мин.  виното се изпарява и тогава се прибавят зехтина и  бульона/водата . 
* Вари се , докато се изпари течността  - не може да се каже, че ориза поема течността, защото половината част от нея се изпарява, така че, не очаквайте ориза да набъбне. Зрънцата са си твърди, но не хрупат. 
* Поръсва се с черния пипер,  прибавя се маслото, разбърква, изключва се котлона, но тенджерата се оставя още 10 мин. на него и похлупена. 

* Нарязаните на ивички зеленчуци се задушават в олиото, посолени, под капак, докато поомекнат. Изваждат се в чиния. 
* Нарязаните на филии гъби се задушават в същия тиган за 3-4 мин, посоляват и изважждат. 
* И пак в същия тиган :) поставяме пилешкото месо да се задуши, докато му се изпари водата и остане на мазнина. 
* Гъбите и зеленчуците се връщат в тигана - поради това избираме по-голям тиган, за да събере всичко накрая. 
* Разбъркваме кокосовото мляко в консервата и прибавяме към месото и зеленчуците, заедно с още 1/2 кутия от млякото - вода.
* Оставяме на слаб котлон да къкри за около 5-6 мин. 
* Ако трябва - посоляваме на вкус и поръсваме със ситно настъргана лимонова кора - 2-3 щипки са достатъчни. 

Сервираме от пилешкото в чиния, заедно с 2-3 лъжици от готовия черен ориз. 


27 юни 2016 г.

Пържени пълнени чушки със сирене


      Това е вкусът на моето детство. Когато нямаше разнообразие от 123456 вида сирене в магазина и 12 вида чушки за пълнене на пазара. Когато мама пържеше картофи, нарязани на кръгчета в тигана и нямаше фритюрници. И признавам - от тези чушки мога да хапна дори на закуска :smile1:
      Всеки знае как се правят пълнени чушки и за по-здравословно (и мързеливо, бих казала) ги печем  във фурната, но най-вкусните пълнени чушки за мен са тези, които за пръв път съм опитала от тигана на мама. И чушките задължително са зелени - или "сиврия", или Златен медал, с нежно  и тънко месо, което успява да се изпържи, докато сиренето вътре се сготви.  Чушките Сиврия са малко тънки и ползваме основно за салата, но се подбират прави и дълги, които събират достатъчно количество сирене и 3-4 бройки от тях са достатъчни да нахранят човек :) И да, не се изтърбушват,  а се цепват по дължината и пълнят от там. А задушеното вътре сирене поема от онази бялата част под дръжката, която държи семките. Как го обясних само, нали  ;D 

Продукти: 
12-14 зелени чушки "Сиврия", или подобни 
400г  бяло саламурено сирене 
4-5 яйца (много често при пълнене на чушки ползвам изостанали белтъци + още 1-2 яйца. Сместа трябва да бъде гъста, за пълнене)
~ 100 мл олио за пържене 

Приготвяне: 
* Чушките се почистват и срязват по дължината - от дръжката, към върха им. 
* С  чаена лъжичка  се изчегърква :) семенната част от чушката - само долната част, където семената са много - около 1см. до дръжката от тази, бялата част остава. 
* Сиренето се натрошава и разбърква с яйцата. 
* Чушките се пълнят със сместа. 
* Загрява се олиото за пържене в тиган с капак. 
* Чушките се поставят в загрятото олио и затварят с капака. 
* Пържат се и задушават, докато се зачервят. 
* Тиганът се отмества встрани, изчаква минутка - да спре да пръска мазнината - чушките обръщат, затваря се и пак връща на котлона.
* Когато са готови се изваждат и поставя следващата партида.

Ами това е :) И естествено са най-вкусни с домати от градината на мама :)  



23 юни 2016 г.

Руло "Алисия"


или терин с месо, но не само с месо, а и с "гарнитурата" в него - картофи. Разделени от пласт топено сирене, което наистина се разтопи вътре :)
Терин с месо обаче ще направя друг път, съвсем чист, със суров бекон. Този тук е с пушен, който придава пък аромат на месото (смляно на кайма, за да съм сигурно в качеството на каймата). Това месно изделие тук си остава Руло "Алисия" - името, което Габи му е дала, когато в далечната 2007 г. ни го показа за пръв път (снимките там се губят нещо...., но ето тук е нейното вдъхновение пък, където е показано стъпка по стъпка как се прави). Най-хубавото при него е,  че твърдо необходимите продукти са кайма, бекон и картофи. С всичко друго може да се импровизира. Пък и така всеки път ще си имаме нов вкус :smile1:

      Непременно го пригответе! Вярно ,че навън е горещо, но се прави лесно - просто всички продукти се слагат или в продълговата кексова форма, или във форма за терин и се забравя във фурната за 2 часа. И се чувствайте длъжни да не спазвате точно ни моята, ни на Габи рецептата :smile1:  Червената печена чушка съм я спестила, тъй като не ми се отваряше голям буркан с печени чушки за две бройки ;D Важна е идеята :smile1: 



Продукти за форма с размери 30/11/8 см. ( трапецовидна кексова  форма- дължина, широчина в горната част, височина) 
~ 300 г пушен бекон, нарязан на тънки слайсове (сега е лесно, в магазините го режат по желание)
~ 400 г смляно, или ситно нарязано месо ***
2 пилешки дробчета :smile1: ***
150 г  грах от консерва 
1 морков 
1 ч.л. подправки на вкус за кайма - у нас има готова смес от кимион, черен пипер, къри, риган 
малка глава лук
сол на вкус (щипка сол е) 
1 яйце 

4 средни   картофа 

2 яйца 
сол и черен пипер 

250г топено сирене 


2-3 стръка риган, или мащерка (свежи)



*** Тези продукти месо и дробчета ми бяха приготвени за супа :) малко свинско месо, малко пилешко бяло месо и дробчетата. Често в пилешката супа слагам по 2-3 пилешки дробчета, да заприлича малко на супа с домашно пиле :)) Но тъй като на супата и се размина, смлях месото в блендера, адробчетата попарих и нарязах на дребно. 



Приготвяне: 
* Дъното на формата се покрива с хартия зда печене.
* Върху нея се поставят стръковете зелени подправки. 

* Картофите и моркова се варят обелени, нарязани на едро в подсолена вода
* Беконът се нарежда от двете дълги страни на формата - лентите се застъпват на дъното, а другите им краища да остават да висят извън формата, за да може после да загънем рулото с тях. Горе на посочения линк към чуждия сайт добре се вижда как се подрежда. 
* Смляното месо се смесва с дробчетата (бланширани за минута във вряла вода и нарязани), ситно нарязания лук, подправките, граха, сварения морков - нарязан на кубчета и яйцето. 
* Разстила се върху бекона и изравнява сместа.
* Върху нея се поставят парченцата топено сирене - аз ги разделях на две, за да не става дебел пласт, но друг път съм ползвала топено сирене за сандвичи - на слайсове, по-удобно е. Тук е момента и за печена червена чушка, ако ще се слага :)

* Сварените картофи се намачкват грубо, подправят и смесват с яйцата (преди години съм слагала в картофената смес и кашкавал, или сирене). 
* Тази смес се разпределя върху топеното сирене и изравнява. 
* Краищата на бекона се загръщат върху картофената смес, а ако не са били достатъчно дълги и не стигат, да се завие цялата - се поставят  още лентички бекон. 



* Пече се във фурната (при мен загрята на 180*)  около час и половина от поставянето на формата и се оставя вътре да изстине още 1 час.  
* Изважда се лесно  - като се хване хартията от двете страни и се премества на дъска за нарязва, или в подходяща дълга, плоска чиния за сервиране.  
* Изчаква се около 30 мин. да се охлади, преди да се нареже. 


Количеството и дебелината на бекона е по желание. Може да нарежете по-дебели ивици, но и така тъничък, като се изпече става :innocent: един такъв хрупкав и правещият  сесията фотограф  отлюспва поне половината :) какво да се прави. Да са се прибрали навреме останалите любимци :innocent::innocent::innocent:








22 юни 2016 г.

Кошнички с ароматни сирена


Т.е. кошнички от кори за баници с всякакви сирена. Неведнъж се заигравам с кошнички от кори за баница, всеки път май с различни плънки :) Наскоро обаче прочетох във всезнаещия форум на бг-мамма за такива  с парче камамбер, ядки и сладкото вътре. Е, у нас само камамбер няма как да върви, затова - сиренА асорти :) обикновени и миризливи.
Най-голямата "играчка" в правенето им е застилането на формата за мъфини с корите за баница. Другото е лесно - докато загрее  фурната, сирената се разпределят в тях.
Та това е една идея, която може да си приготвите с всякакви любими сирена. 


Трябват ни фини кори за баница. 
от 3 листа кори се получават 4 или 6 кошнички - зависи от големината на гнездата на формата за мъфини. Ако нямате форма за мъфини, може да ползвате  широки чаши за кафе. Първия път правих в чаши,  защото бяха малко бройки. Малко дълбоки станаха, но пък събират повече сирене :)


Тук съм сложила още: 
бяло саламурено сирене 
кашкавал
чедър
камамбер 
моцарела 
топено сирене 
синьо сирене 

щипка с 5 пръста :) едросмлени ядки - орехи и бадеми 

парче масло

Боровинковото сладко за гарниране оставих встрани. 



* Фурната се включва на 180*
* Гнездата на форма за мъфини (или чаши) се намазват с кубче масло - когато е студено, това е лесно, не се разтапя между пръстите. 
* Във всяко гнездо, или чаша се поставят по 3 квадратни парчета кори за баница - краищата им може да се разминават, но може и заедно да ги поставите. 
* Пълнят се с парченца от сирената. 
* Отгоре се поръсват с ядки. 
* Пекат се в загрятата вече фурна за около 7-8 мин - до бледо порозовяване на краищата на кошниците. Внимавайте :) много бързо прегарят. Личен опит Grin.


21 юни 2016 г.

Спаначени талиатели с кайма и гъби


     След червената паста е ред на зелена. eat Очаквайте шоколадова в скоро време, дори знам от  кого да търся помощ. Приготвя се лесно, разбира се - правенето на домашна паста изобщо не е трудно занимание. А напоследък слагам продуктите за пастата в машината за хляб и тя ми ги замесва, макар че самото и замесване  отнема не повече от 7-10 мин.  Тази я оцветих със спанак, но може да се използва друг листен зеленчук.  "Оцветителят"  - листа от спанак, бланширани за 2 мин. във вряща вода, извадени веднага в ледено студена студена вода, за да  запазят цвета си, добре отцедени /изстискани с ръце/  и пасирани. На тази пропорция листата спанак са 300г.
      И пак да напомня, че ако нямате машина за паста, може да си разточите тестото с точилка и дори да не се нареже на тънки ленти за талиатели, или фетучини,  листа тесто може да се нареже на широки ленти и ще си имате папарделе :)  пак паста. вкусна, домашна и нежна. Изобщо няма база за сравнение с купената сушена.  Само при варенето трябва да се поставя в повече вода, тъй като има повече полепнало брашно по нея, което ще остане във водата. 
.  

Продукти: 
За тестото: 
200 г брашно 
100 г брашно от твърда пшеница/пшеничния грис на  
Divella ползвам. 
1 яйце + 3 жълтъка 
пюрето от спанак *** - пасирания спанак+яйцата и белтъка трябва да са количество от 200мл. 
щипка сол и 2 лъжици зехтин 

още около по 50/60 г брашно и грис от твърда пшеница - смесени за поръсване, точене.... Тук трябва да се внимава с пасирания спанак - не трябва да бъде рядка каша, а гъста, затова съм писала, че се изстисква добре с ръце. Иначе тестото ще стане меко и няма да може да се разточва за паста. 

От това тесто излязоха 5 порции.

За соса: 
300г кайма 
100мл бяло вино
5-6 лъжици зехтин
2-3 ск. чесън 
шепа сушени гъби  /или пресни 
3-4 слайса чоризо (за аромат)
щипка риган, черен пипер, сол 

твърдо сирене за поръсване - ползвах кефалотири, напоследък съм си намерила магазин, в който продават и се яде от всички в къщи, не е пикантен като пармезана или грана-падано-то

Приготвяне: 
* Яйцата се поставят в мерителна чаша :) Към тях се прибавят пасирания спанак и така - имаме количество от 200 г общ продукт. 
 * Прави се кладенче от брашното и гриста, в което се сипват яйцата с чушките, щипката сол и зехтина. 
* Забърква се тестото и се меси върху леко набрашнена повърхност. Ако трябва се прибавя мъничко от допълнителното брашно за измесване, ,докато се получи гладко и нелепнещо тесто.
* Опакова се в кухненско фолио и се оставя да почива поне половин час.
Тестото се разделя на три части. Едната започва да се разточва, а останалите две се завиват отново в свежото фолио. 
*** Ако се разточва на ръка - прави се на набрашнения плот (с онова допълнително брашно и грис). След всяко разточване на тестото, кората се завърта 90˚ и разточва отново. Малко по малко, не се изтънява наведнъж. Трябва да достигне дебелина под 1мм.  



*** Ако ще се работи с (както в моя случай ) машина за паста, пак започваме от едното парче тесто :) сплескваме го леко на плота, поръсваме малко с брашното и започваме разточването през машината - първо през най-дебелия отвор. След като излезе, го сгъваме 2-3 пъти и отново прекарваме през отвора. Така 3-4-5-6  Grin пъти, за да се получи гладка кора тесто. Която постепенно започваме да изтъняваме, като пускаме листа тесто последователно през по-тънките отвори, докато се стигне желаната дебелина - в моя случай 2 (което е малко под 1мм).  Почти най-тънката. Следващата степен е най-тънката - около 0,5мм. Ако не ви е страх, може да пробвате и на най-тънката част.

Нарязаните лентичти паста (независимо как ще ги кръстим) поръсваме със сместа от грис и брашно и оставаме встрани, докато приготвим всичкото тесто и стане време да ги варим.



* Пастата се сварява в поне 3л. вряща подсолена вода. Купчинките паста-лентички се поставят внимателно, да не се слепят. Варят се 2 мин., засечени от момента, в който изплуват на повърхността на водата. 


Приготвяне на плънката:
* Гъбите се натрошават ситно. Не съм ги заливала с гореща вода; те успяват да се сготвят с виното после.
* Каймата, заедно с гъбите и ситно нарязаните скилидки чесън се задушават в мазнината за 2-3 мин - докато се намачка каймата.
* Прибавя се виното и оставя да се готви, докато то се изпари.
* Поръсват се подправките, ситно нарязаните слайсове чоризо, разбърква 1-2 пъти и - тук пастата трябва да е сварена - се прибавя в съда със сготвената кайма.

Разпределя се в чинии и поръсва със сиренето.


15 юни 2016 г.

Крем брюле

 Почти. Крем „Брюле“ е "роднината" на добре познатия ни и любим десерт крем-карамел. Разликите - вместо цели яйца в брюлето се ползват само жълтъци, а вместо прясно мляко - сметана. Заради липсата на белтъци крем Брюле е с по-лека и по-ефирна консистенция, с карамелено сосче, или коричка отгоре, вместо отдолу. Буквално преведен означава  "горéн крем". Лично на мен повече ми харесва крем-карамела :) защото не обичам десерти с готвена сметана, затова съм избрала да го кръстя за в къщи "Почти брюле" и го правя с три части сметана и една част
прясно мляко. Който иска може да си го направи изцяло със сметана. Захарта отгоре я карамелизирам с кухненска горелка (защото имам), но преди да я имам, карамелизирах в горната част на фурната - под реотаните, на високи градуси, за 5 мин. Чела съм, че може да се карамелизира захар и да се налее върху готовия крем, но не съм правила.


Продукти: 
6-7 жълтъка
380 мл течна готварска сметана
120 мл прясно мляко
1/2 ч.ч. (от 240мл захар ~ 80 г
ванилия (шушулка е най-добре, но става с всяка - половин ампула, или 3-4 прахчета)

за карамелизирането:
~8 с.л. кафява захар

Приготвяне:
* Жълтъците се разбиват много добре със захарта и ванилията (ако е капсула, или на прах).
* Фурната се загрява на 160* без вентилатор.
* Сметаната и прясното мляко се загряват - не трябва да завират. Ако се ползва шушулка ванилия, тук е момента - да се разцепи по дължината, да се оберат с нож семенцата и да се сложат в горещата млечна смес - преди време слагах и самата шушулка, но аромата на истинска ванилия е малко натрапчив, не като химията-прахче, с която бяхме свикнали преди години. . Достатъчни са 5-6 мин. да постоят, след което млечната смес се прецежда.
* Още гореща се налива на тънка струя към разбитите жълтъци при непрекъснато бъркане.
* Сместа се разпределя в 5-6 керамични формички за печене на кремове.
* Купичките се поставят в тава за печене, в която се налива гореща вода - малко над половината от височината на купичките.
* Поставя се в загрятата фурна и пече за около 40 мин. - докато кремът получи лек загар отгоре и при разтръскване на купичката се вижда, че се е стегнал.
* Изваждат се купичките с крем и оставят да се охладят.
* Поръсват се с кафявата захар на тънък пласт - по около лъжица и половина.

* Карамелизирането на захарта е според вкуса на човек :) ако предпочитате тънка, хрупкава карамелена коричка - това се прави непосредствено преди да хапването му. На мен ми харесва карамела да бъде разтопен, затова изчаквам да се охлади малко след фурната, след което карамелизирам захарта отгоре - независимо с горелка, или във фурната и прибирам в хладилника.

От тази доза излизат 5-6 купички, зависи от големината им. Моите са все с различна вместимост :) 

11 юни 2016 г.

Паприковани сочни пилешки бутчета


        След тези пилешки бутчета по гръцки си мислех, че няма да имам друга рецепта-фаворит за печено пилешко месо. Паприковани пилешки крилца са рецепта, останала  в историята -   правя ги не повече от два пъти годишно,  след като открих рецептата за пилешки крилца 3 лъжици.  Естествено, всичките тези рецепти за крилца, бутчета, чопанчета  Grin, може да се приготвят с всяко пилешко месо. Аз обаче много харесвам печено месо с бира, добре оваляно в подправки и червен пипер, а тези дни приятелка ми подари  много сушен червен едросмлян, поради което набързо реших да направя и пилешки бутчета така. 



        За пилешките бутчета да кажа.  Откритие са ми, благодарение на блогър- другарче, което ми обърна внимание за тях, както и за млечното телешко от предната публикация :) Пилешкото  месо е румънско, от Метро;  стегнато е и да, вкусно, не гъбесто и с вкус на лекарства, както на други бройлери, които се продават в магазините.  И с много прилична цена, за разлика от млечното телешко. Вие си го направете с любимата   марка пилешко, което готвите. И така или иначе имах бутчета от Метро (с остатъка от горната част в следващите дни ще покажа какви ги сготвих), реших  да отговоря на предизвикателството на Метро и шеф Юри Велев, което ни беше отправено по време на Годишните кулинарни награди на Блоговодител, а именно да сготвим с бира. 


Следват 5 минутки слава :) 
Сърдечно благодаря на всички, които са гласували за моя блог в категория "Крилце или кълка" :thank_you2:. Там,  на снимката, съм се захилила глуповато, прегърнала бронзовата статуетка - перо в яйце - щастлива с наградата на журито. Защото в това жури са трима майстори готвачи, които безкрайно уважавам, ценя и им се възхищавам! И като имам предвид, че миналата година  получих "наградата на публиката" (при това без абсолютно никаква досадна агитация тук, или във Фейсбук за гласове), за следващата година трябва да се ориентирам към друга категория за изява - например "Вегетарианска" :) 
Повярвахте ми, нали :) след тази пълна чиния със сочни пилешки бутчета, печени с бира :wink1::wink1:


Продукти за  6 порции: 
12 бр. долни пилешки бутчета (и пак напомням, че ще стане с всяка част на пилето)

2 с.л. сладък червен пипер 
2 с.л. едросмлян червен пипер** 
2 с.л. сушена зеленчукова подправка - смес от моркови, лук, зелени подправки, чушки, праз
1 равна с.л. сол 
1 с.л. чипс от чесън (или чесън на прах, или просто счукани 2-3 скилидки чесън )
1 с.л. къри  
1 каф. лъжица джинджифил  смлян 
1 каф. лъжица кориандър смлян  (тези двете подправки са смлени, тъй като натуралния им аромат е доста силен)
1каф.л. кимион 

1 бира :) 400мл, добре охладена  ( тук е „Pale Bock“ – светлото козле на „Столично“ - предизвикателството на Метро)

2 лъжици масло 

** ако нямате едросмлян червен пипер, ползвайте 1-2 сушени чушки, като ги натрошите ситно с ръка, или блендер. Аромата с тях е съвсем различен, повярвайте ми :) 


Приготвяне: 
* Поставяме всички подправки   в купа и разбъркваме добре. 
* Овалваме всяко  бутче поотделно   в подправките - така че да се облепят отвсякъде с тях и поставяме в плик за печене (а той в тава, естествено).. 
* Така приготвеният плик прибираме  в хладилника за час. 
* През това време отливаме половината от бирата в охладена чаша, за да се  уверим  в превъзходния хмелов и малцов аромат на пивото :) и не забравяме, че другата половина   ни трябва за готвене.
* Изваждаме   тавата с бутчетата   и внимателно наливаме 200мл бира в плика - ниско долу, да не се отмиват подправките.
* Връзваме плика и поставяме тавата във фурната - ако е в студена фурна за 25 мин. на 200 *, ако е загрята вече на тези градуси - за 15 мин, след което намаляваме  градусите на фурната на 170 и печем за 40-50 мин. 
* Изваждаме тавата,  изрязваме плика само отгоре - внимателно, защото врялата пара, която излиза е опасна за ръцете :), поставяме върху всяко бутче по парченце масло и връщаме във фурната за още 5-6 мин. 

Ако   имате малки деца и се притеснявате за бирата, ползвайте безалкохолна плодова. 
Но вкусът на пилето с аромат на червени чушки и лееееека тръпчивост на бирата си струва да се опита.



6 юни 2016 г.

Млечно телешко с гъби в сметанов сос


      Най-крехкото телешко, което сме хапвали в последните години. Или поне откакто родителите ни не отглеждат телета. Млечното телешко е месо от теле, хранено само с мляко;  без тревички и фураж. И на уше казано, доста скъпо месо за ежедневна/ежеседмична дори употреба за хора, които всеки ден ядат месо, поради което влезе в тенджерата с почти същото количество гъби и сметана . Няма да   споменавам цената, да не вземе милото да отвори по грешка блога и да получа неудобни въпроси. :laugh: . Поне в тази верига магазини тя си  си беше "хлъц", като се сетих, че ми трябва за 5 големи, добре хранещи се човека за вечеря и на трима за обяд на следващия ден. За успокоение ще кажа, че пък имаше филе от крокодилска опашка с цена от трицифрена сума.
      Обаче аз ще си напиша "домашното", защото го видях в едни други магазини на доста приемлива цена, пък и ще се получи и с обикновено телешко месо. Е,  малко повече ще се вари месото, както например при този глиган в сметанов сос. 

ПП: Обещах си да не качвам много снимки, но от 5 снимани, не мога да избера коя и ето пак мятам всичките :) 


Продукти за 5 порции: 
800г месо - млечно телешко; това е бонфиле

зърно бахар, сол и черен пипер
400мл течна готварска сметана (животинска, разбира се)
300 г гъби (кралска печурка тук;напоследък харесвана от младите хора у дома като "по-плътна")
1 с.л горчица
150мл бяло вино
3-4 с.л.  олио и ~ 50 г масло
2 с.л. царевично нишесте (или препечено брашно)

за гарниране такива домашно приготвени талиатели, овкусени само с щипка риган и скилидка чесън със зехтин


Приготвяне: 
* Месото се нарязва на големи късове (бонфиле - нАпреки с дебелина ~2,5 см)
* Запържват се всички парчета  (в широка тенджера) в олиото от всички страни - запържват се е силно казано, по-скоро да се запечата месото от всички страни 
* Налива се около 300 мл вода. Докато кипва се отпенва, с решетъчна лъжица, да се оберат добре коагулиралите парцалчета от бульона, за да не ни развалят вида на сметановия сос после :)
* След като заври, степента на котлона се намалява на слаба и оставя така тихо да къкри, докато месото омекне - при това млечно телешко, омекването  се получи  за около 30 мин. Прибавя се виното,  нарязаните на филии гъби, зърното бахар, подправя със сол и пипер. 

* След още 10 мин. готвене се налива сметаната, с размитата в нея горчица. 
* Готви се още 10 мин. и сгъстява с размитото в 2-3 лъжици вода царевично нишесте. 


Талиателите могат да започнат да се правят след като се сложи месото да ври. За това време тестото се омесва, отлежава 30 мин. в хладилник, разточва, нарязва, сварява и овкусява в тиган.