или терин с месо, но не само с месо, а и с "гарнитурата" в него - картофи. Разделени от пласт топено сирене, което наистина се разтопи вътре :)
Терин с месо обаче ще направя друг път, съвсем чист, със суров бекон. Този тук е с пушен, който придава пък аромат на месото (смляно на кайма, за да съм сигурно в качеството на каймата). Това месно изделие тук си остава Руло "Алисия" - името, което Габи му е дала, когато в далечната 2007 г. ни го показа за пръв път (снимките там се губят нещо...., но ето тук е нейното вдъхновение пък, където е показано стъпка по стъпка как се прави). Най-хубавото при него е, че твърдо необходимите продукти са кайма, бекон и картофи. С всичко друго може да се импровизира. Пък и така всеки път ще си имаме нов вкус
Непременно го пригответе! Вярно ,че навън е горещо, но се прави лесно - просто всички продукти се слагат или в продълговата кексова форма, или във форма за терин и се забравя във фурната за 2 часа. И се чувствайте длъжни да не спазвате точно ни моята, ни на Габи рецептата Червената печена чушка съм я спестила, тъй като не ми се отваряше голям буркан с печени чушки за две бройки Важна е идеята
Продукти за форма с размери 30/11/8 см. ( трапецовидна кексова форма- дължина, широчина в горната част, височина)
~ 300 г пушен бекон, нарязан на тънки слайсове (сега е лесно, в магазините го режат по желание)
~ 400 г смляно, или ситно нарязано месо ***
2 пилешки дробчета ***
150 г грах от консерва
1 морков
1 ч.л. подправки на вкус за кайма - у нас има готова смес от кимион, черен пипер, къри, риган
малка глава лук
сол на вкус (щипка сол е)
1 яйце
4 средни картофа
2 яйца
сол и черен пипер
250г топено сирене
2-3 стръка риган, или мащерка (свежи)
*** Тези продукти месо и дробчета ми бяха приготвени за супа :) малко свинско месо, малко пилешко бяло месо и дробчетата. Често в пилешката супа слагам по 2-3 пилешки дробчета, да заприлича малко на супа с домашно пиле :)) Но тъй като на супата и се размина, смлях месото в блендера, адробчетата попарих и нарязах на дребно.
Приготвяне:
* Дъното на формата се покрива с хартия зда печене.
* Върху нея се поставят стръковете зелени подправки.
* Картофите и моркова се варят обелени, нарязани на едро в подсолена вода
* Беконът се нарежда от двете дълги страни на формата - лентите се застъпват на дъното, а другите им краища да остават да висят извън формата, за да може после да загънем рулото с тях. Горе на посочения линк към чуждия сайт добре се вижда как се подрежда.
* Смляното месо се смесва с дробчетата (бланширани за минута във вряла вода и нарязани), ситно нарязания лук, подправките, граха, сварения морков - нарязан на кубчета и яйцето.
* Разстила се върху бекона и изравнява сместа.
* Върху нея се поставят парченцата топено сирене - аз ги разделях на две, за да не става дебел пласт, но друг път съм ползвала топено сирене за сандвичи - на слайсове, по-удобно е. Тук е момента и за печена червена чушка, ако ще се слага :)
* Сварените картофи се намачкват грубо, подправят и смесват с яйцата (преди години съм слагала в картофената смес и кашкавал, или сирене).
* Тази смес се разпределя върху топеното сирене и изравнява.
* Краищата на бекона се загръщат върху картофената смес, а ако не са били достатъчно дълги и не стигат, да се завие цялата - се поставят още лентички бекон.
* Пече се във фурната (при мен загрята на 180*) около час и половина от поставянето на формата и се оставя вътре да изстине още 1 час.
* Изважда се лесно - като се хване хартията от двете страни и се премества на дъска за нарязва, или в подходяща дълга, плоска чиния за сервиране.
* Изчаква се около 30 мин. да се охлади, преди да се нареже.
Количеството и дебелината на бекона е по желание. Може да нарежете по-дебели ивици, но и така тъничък, като се изпече става един такъв хрупкав и правещият сесията фотограф отлюспва поне половината :) какво да се прави. Да са се прибрали навреме останалите любимци
Много красиво и със сигурност вкусно :)
ОтговорИзтриванеНяма да ти се караме за червените чушки. хи хи
Успокоих ме с чушките :)
ИзтриванеВ замяна давам бекончето :)
Ех, че красиво, вкусно и ефектно! Поздрави, Пепи!
ОтговорИзтриванеда, Кате, много ефектно, нали?!
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Ехе, Рулото Алисия на Габи, бях го забравила, Пеп! А беше голям хит, а:)
ОтговорИзтриванеДа пратиш едно, две, три, четири парчета, че много жега бреее:), за готвене, не за ядене:)
Поздрави на домочадието, Пеп!
беше хите, Веси, всички от форума го правехме :)
ИзтриванеПращам ти аз, едно виртуално, ама няма да те нахрани :) Най-добре запрятай ръкави и го прави :)
Много ефектно, и аз го бях забравила...,
ОтговорИзтриванечудесна рецепта и страхотно твое изпълнение.
Благодаря на двете ви, поздрави и хубава лятна седмица!
Благодаря ти, Дианка! Габи, знаеш, има прекрасни, много вкусни рецепти!
ИзтриванеПрекрасна рецепта, поздрави:)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) Ще се радвам да я приготвите :)
ИзтриванеСтрахотно е! Но искам да попитам дали мога да заменя бекона с някакъв не много сух шпек или нещо друго, което да остане накрая крехко и хрупкаво, защото толкова много бекон не ми е по джоба!
ОтговорИзтриванеМожеш да замениш с всякакъв колбас, но няма да успее да се завие плънката - там кръгчетата ще са малки. Беконът е с цена ок 10лв/кг, а хубавия шпек е по-скъп от него дори. Може да ползвате пушени свински гърди - то си е бекон, но има ребра по тях, затова е и по-евтин от бекона, а като структура си е същото и лентите се получават дълги. А самите ребра, като ги изрежете от месото - слагате да се варят в боба :) Придават чуден пушен аромат.
ИзтриванеБлагодаря ви.Не се сетих! Ще опитам. Иначе е жесток! Ще имам гости и искам да ги изненадам, но първо ще пробвам с малка доза как ще се получи. Успех и ни изненадвайте все така с прекрасни ястия. Аз съм ви фенка от много години.
ИзтриванеЩе стане, само завийте хубаво плънката и го нарежете когато поизстине. Стискам палци!
ИзтриванеПП: В каймата може да сложите и гъби, сигурна съм, че вкусът само ще спечели от тях :)
Ехеее,как се сети за тази древна рецепта,Пепи!Имам някакъв,но много смътен спомен,че го правих,наистина беше отдавна.Твоето е станало бижу,а с тези клонки е и много ефектно отгоре,страхотно си се сетила за тях!Обогатила си и с дробчета-съвършена Алисия ,аплодисменти!
ОтговорИзтриванеМного отдавна се каня да го направя, Роси, че голямото ни момиче не го е пробвало. До толкова, че го сложих в черновите като име :) да стои и да ме подсеща. Най-сетне стигнах до него. И познах - не само тя, но и другите двама сладури не си го спомняха пък, та му се зарадваха.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила, хубава нова седмица на теб!
Ще го пробвам
ОтговорИзтриване