13 април 2010 г.

Дроб-сарма



Добре познато ястие, в почти всеки дом.
И както при всяко едно от тях, във всеки дом си имат своя рецепта, свой начин на приготвяне.
Ще напиша аз как я правя, така и ще изпълня едно обещание към Райна , дано не бъркам blush2 blush2



Продукти:

агнешка карантия - аз си имам домашна, от мамини smile1, но в магазините се продава агнешки ливер - комплект, в който има от всички видове дреболии.Разните черва не ги обичаме много, много, затова обикновено правя с много бял дроб, шкембе и маааалко черва. Всичко това за 6 порции е около 600гр. А да, карантията е предватилно сварена в подсолена вода и надлежно отпенена, докато се е варила. Ако е много, разделя се на две, три части и се прибира в камерата или фризера. Или се приготвя и една Чорбица от агнешки дреболии
следват:
бульон от варенето - 0,5л.
ориз - за всяка порция по 2 с.л.
1 ч.л.черен пипер
4-5 стръка зелен лук
10-на стръка пресен джоджен/гьозум.
60-80 мл олио
сол на вкус

Зелениите тук са пресни. Става и със сухи да се сложат, но със зелените си е доста по-ароматно. 



За заливката:
3 яйца
200гр. кисело мляко
2 с.л. брашно
щипка сол

Приготвяне:
* Сварената карантия се нарязва на дребно, лука и джоджена също.
* Ориза измива докато спре да пуска бялата вода smile1 smile1
* Поставят се в тава заедно с олиото и "запържват" за 3-4 мин., достатъчно е.
* Заливат се с горещия бульон и още вода, така че да се получи съотношение ориз/вода 1/3,5 части.
* Прибавят се солта, черния пипер и пече във фурната, докато ориза набъбне.
* Заливката се приготвя, като се разбият яйцата с млякото, брашното и солта.
* Когато е готова дроб-сармата, заливката се разпределя равномерно върху нея и пече на грил (или под горен реотан) до зачервяването и.

13 коментара:

  1. След толкова преглъщане, отивам на работа :)))
    Хубав ден, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи,
    ти си незаменима по тези рецепти.
    Лек ден

    ОтговорИзтриване
  3. Ох,моя мъж откога ме е заврънкал за такава вкусотия...а аз все се дърпам.
    Трябваше да го пратя у вас! :-)
    Усмихнат ден,Пепи!

    ОтговорИзтриване
  4. Това го ям само при мама, не го правя, защото моите хора не го накусват въобще :(

    Поздрави, Пепи !

    ОтговорИзтриване
  5. Хи-хи, значи съм щастливка, защото у нас и девойчето го яде. А мъжете се изнасят дори, като го пека, че им мирише на "агнешко". Както казва един приятел "разбира им т.....а"

    Хубав ден и на вас, дами :)

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи, чудна е..напомни ми, че онзи ден прибрах един комплект дроб сарма. И аз я правя по този начин, но преди време опитах вариант с добавка на малко червен пипер в ориза, след като се запърже. Става много вкусно.
    Поздрави и слънчева седмица :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много я обичам, а твоята изглежда превъзходно, Пепи! Сърдечни поздрави и пожелания за много усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ще пробвам, Мими, аз лично обичам червен ориз :)
    Благодаря, Ева :)

    Поздрави и усмивки и на вас :)

    ОтговорИзтриване
  9. Пепи,
    и новите ти идеи са много хубави -
    за вкуса гарантираш, това е достатъчно. Впечатли ме снимката и аранжировката на тази!
    Сърдечен поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Слънчева е, нали, Диди :)
    лошото е, че рядко хващам светлината аз.
    Благодаря ти:)

    И на теб прегръдка далечна от мен :)

    ОтговорИзтриване
  11. Става ли да се напълни агнешка плешка с тази рецепта? Без заливката разбира се.

    ОтговорИзтриване
  12. Да, става. Но добави на ориза съвсем малко вода, след запържването му, колкото леко да нанъбне и да се отпусне за задушаването вътре. Не го сварявай до готовност.

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря така ще направя, дано да се справя.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...