6 ноември 2009 г.

Чорба от агнешки дреболии


Продукти:
500 г агнешки дреболии (комплект)
300 г чисто агнешко месо без кост
олио и масло по 50г.
2 връзки пресен лук (или малка глава стар лук)
1-2 чушки /Сиврия
1 морков
по половин връзка джоджен/гьозум и магданоз
1 с.л червен пипер (по желание)
1 малък домат (или 3 с.л. от консерва)
2-3 с.л. кисело мляко
1 равна с.л. брашно
1 ч.л. черен пипер
1 яйце
100 г  ориз, или 2 топки фиде 
сол на вкус

Приготвяне:
Агнешките вътрешности се измиват добре под течаща вода, заливат се с вряла вода и се нарязват на дребно.
* Месото се почиства от кости и ципи, нарязва ситно, залива се с вряла вода и изцежда.
* Поставят се да се варят в тенджера, заедно с 1,5л вода. Отпенват се при нужда. Вари се до омекване на месото.  В края на варенето се посолява. 
* Настърганият морков, ситно нарязаните лук и чушки се запържват в олиото за 1-2 мин - докато олиото си смени цвета от моркова. Прибавя се ситно нарязаният домат и се разбърква още 1-2 мин.  
* Налива се бульонът и свареното вече месо и карантия.  Прибавя се измития ориз и оставя още 15 мин. да поври. Ако е фиде (което предпочитам се вари 5-6 мин. )
Магданозът и джодженът се нарязват на ситно; прибавят се към чорбата и отмества от котлона /Щипка от джоджена се оставя да се прибави със застройката/.
* Яйцето се разбива с брашното и  киселото мляко. 
* Към застройката се прибавя по малко от врялата супа и бърка непрекъснато - така, докато сместа стане около 3 пъти повече :) температурите се уеднаквяват.  
* Застройката се изсипва при чорбата и разбърква. 
* Маслото се запържва с няколко трохи хляб, прибавят  се червения и черния пипер  и сипва в готовата чорба. 
* Разбърква се и сервира гореща.
***Чорбата може да се приготвя целогодишно с шилешко или овче месо, добре почистено от лойта и ципите. 




5 коментара:

  1. Неуморна си ти...
    И както винаги вкусотийки!
    Спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Охо, кой го казва :)
    Благодаря, Краси!
    Хубав уикенд и на теб! /но с нетърпение очаквам да видя какво твориш сега :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много хубава рецепта. Дъщеря ми никак не харесва агнешко, но след тази рецепта всеки уикенд си правим чорба. Продължавайте да публикувате рецепти, защото те всяват радост на трапезата.И може би вашите страхотни творби трябва да се публикуват в списание, защото са обяснени с много голяма лекота и нежност, който всяват увереност в хората, който четат рецептите. Има изображения, който излъчват увереност и красота във вашите рецепти и не говоря само за тази рецепта те са безброй много, и създават именно тези много усмивки, за който сме сготвили ястието. ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ САМО ТАКА!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви! Много се радвам, че ви е харесала чорбицата така приготвена :) И на мен ми е любима :)
      Благодаря, че харесвате блога ми и това, което правя :)
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...