Пак агнешко. Но пък сега е сезона на зеленото и агнешкото. Това е много приятно агнешко, с повечко сос, който е по желание, може и да се редуцира, за да няма. Ние с госпожицата така го харесваме - да си затопи малко човек. Ориза обикновено се приготвя отделно - или дроб сарма, или задушен ориз, но този път го сложих в яденето почти в края. Мързеливо
Продукти за 6 порции:
1,5 кг. агнешко месо
1 с л сух джоджен
3-4 дафинови листа
500 мл бяло вино - от червено цвета на месото много потъмнява
сол на вкус - около 1 равна с л
100 мл вода
3 глави лук
2 с л царевично нишесте или препечено брашно
Приготвяне:
* Месото се нарязва на едри късове или порции
* В подходяща дълбока тенджера се поставя на дъното дафиновите листа, джоджена, захлупват се с дълбока чиния, с дупето нагоре
* Наливат се виното и водата.
* Отгоре се нарежда месото, на 2-3 пласта, като между тях се поставя по малко от нарязания на едро лук.
* Ако месото е сухо, прибавя се и 60-70 мл олио, ако има тлъсто по него - без олиото
* Затваря се тенджерата, включва се котлона и когато заври, се намалява на най-слаба степен, оставя се така - ако е младо агнешко - 1 час, ако ли не - около 2 часа, като може да се пробва месото дали е омекнало /да се къса/
* Изважда се малко сос от тенджерата, охлажда се и в него разбърква нишестето (или брашното)
* Сипват се обратно в яденето, тенджерата се разклаща два-три пъти, за да се размеси с останалия вътре сос и отмества от котлона.
* Сервира се с ориз /или дроб-сърма, или картофено пюре/
Обичам сосче:)
ОтговорИзтриванеМоят племеник, когато беше малък,
поръчваше "ядене с топеж"
Вкусно е, Пепи!
Слънчева седмица!
Много обичам агнешно, но вкъщи хапваме само по Гергиовден :-) Тази година така като гледам май ще пропуснем, та ми остава да се наслаждавам само на твоите предложения :-)
ОтговорИзтриванеУсмихната седмица!
Класика си е агнешко с джоджен, хм, как ли му казваха в Хасковско? Нещо като ...ъъъ "съуш" или горе-долу така звучи :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Пепи!
Самодивка, аз съм близо до Хасково, но не знам как е там... гьозум е в моето село.
ОтговорИзтриванеИринка, през неделя пълня кутии по направление Стара Загора-София, да те включа ли :)
Дани, умно е било момчето от малко, друго е да си затопиш :)
Хубава седмица и на вас, момичета :)
Звучи доста вкусно .Каква е идеята да се захлупят подправите с чиния ?��
ОтговорИзтриванеДа не се допират подправките до месото, че допряното до дафиновия лист месо малко нагарча. А моите хора побутват и джоджена, ако е по- едро нарязан,затова ги слагам направо в тенджерата , под чинията, а месото докато се готви си поема ароматите им
Изтриване