Страници

2 януари 2019 г.

Крутони

        Празниците отминават, а ние се чудим какво да правим с останалия хляб. Верни на принципа, че докато не остане - не стига :) Които си имат село и животинки нямат такива терзания. Но "гражданите" като мен, които си нямат и не обичат да изхвърлят храна му търсим приложение. Особено, ако е собствено производство и трудът ти е ценен. 
       Пържени филии, страта  - баница със стар хляб, но доста по-богата; добре изсушен и смлян на галета са едни от начините за оползотворяване на изостаналия хляб. Другото предложение са крутони - чудесна добавка за всякакви салати, за супа, или просто за хрупане по никое време. Тук съм написала как правя зелени лучени крутони, ето днес и другия вид, който правя най-често. 

Крутони

Хлябът се нарязва на сравнително тънки филии - не по-дебели от 7-8 мм. 
Корите се изрязват и отстраняват по желание - ако са дебели и много сухи :) 
Филиите хляб се намазват от двете страни (с четка е най-лесно) съвсем тънко с разтопено масло, смесено със същото количество олио,  червен пипер и подправки - риган, мащерка, сол, самардала... 
Нарязват се на дребни кубчета. 
Поставят се в тава,  застлана с хартия за печене (може и без хартия, направо в тавата, но е по-лесно за чистене после).
Пекат се в предварително загрята на 200* фурна за около 10 мин. - до бледо запичане на хапките. 
Оставят се да изстинат напълно, преди да се приберат в метална, или хартиена кутия за съхранение (ако остават, разбира се)

Ако хлябът е по-малко количество - 2-3 филии, може да се приготви на тиган и силен котлон, вместо във фурната. 
       В днешни дни тези хапки  ги купуват  и децата под името "крутони". Преди години тук и в Хасковско децата са ги познавали под името смигдал/смидал,  които бабите им не са нарязвали на перфектни равномерни кубчета, а са го натрошавали съвсем дребно и  са го запържвали в мас, или масло.   
       Преди години  в една къща за гости в Рила салатата от домати бе поръсена точно  с такива запържени в масло и подправки трохи. Нещо като салата панцанела,  но хлябът вместо на кубчета - на едри трохи. Вкусна е и така, опитайте. 

7 коментара:

  1. Чудесна идея, Пепи, комбинацията на масло и олио ми допада,
    обичам хрупкави ароматни крутони, а преоткрих и другите ти
    тематични предложения - все неща, които харесвам. Благодаря
    Честита Нова 2019 година - с най-сърдечни пожелания да
    бъде здрава и мирна, вдъхновена, успешна и много щастлива!

    ОтговорИзтриване
  2. Да бе....сега ще ги пека. Ако знаеш как хубаво си ги излапах на "циганска баница". Крутоните - следващия път.
    Сем

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. стига де, знаеш ли колко са вкусни така :) особено за един хубав филм :)

      Изтриване
  3. Пепи,
    и аз правя крутони, но обикновено ги суша на стайна температура.Просто нарязан хляб на кубчета, след това ги прибирам в торбичка от памук или американ.Когато ще ги използвам ги запичам с подправки и масло.Ползвам ги когато правя салати, супи, гювечета, закуски сутрин, дори и отгоре поръсени върху някое ястие.Страхотни стават и винаги човек ги има подръка дори и у дома да няма пресен хляб.
    Поздрави и Весели предстоящи празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее, ами не съм се сетила да оставя да съхнат на стайна температура :) и да запичам по малко, преди ползване. А често ми остава хляб, който правя така на крутони :) и вместо да имам прибрани, аз ги изхрупвам.
      Весели празници и на теб, Ели!

      Изтриване
  4. Точно преди малко дъвкахме един поостарял хляб, та чудесно предложение, Пеп.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а аз днес заложих нов, въпреки, че има вчерашен, само и само да има за крутони :)

      Изтриване