Нещо леко и вкусно :) след толкова празници. Бързо за приготвяне и с малко продукти. Сиренето в плънката е по избор - може да сложите бяло саламурено сирене - краве, козе, или овче, а ако е козе за повече пикантост - някакво сирене с благородна плесен. Тъй като един лист охладено бутертесто е доста дълго, аз съм разделила на две и съм направила с него две тарти - едната е със синьо и козе сирене (ето това открихме скоро с девойче Жул в магазините и ни харесва ), а другата е само с краве сирене.
Продукти за 2бр. тарти: 1 пак охладено бутертесто 275/350г (по-скоро многолистно, това в магазините не е с масло)
2 стръка праз лук
2 с.л. масло и 2 с.л. олио
щипка-две сух риган
щипка черен пипер
1 яйце и 2 лъжици прясно мляко
за всяка тарта по ~200г сирене по избор
Може да се ползва и замразено бутертесто, но трябва да е оставено предварително в хладилник, докато се размрази напълно.
Приготвяне:
* Стръковете праз се нарязват на ситно.
* Поставят се в тиган, заедно с маслото и олиото и запържват, докато омекне - трябват му 5-6, внимавайте да не го зачервите :)
* Отмества се от котлона и към него се прибавят натрошеното сирене и подправките; разбърква се и оставя да се охлади напълно.
!!! Сиренето трябва да е много добре отцедено, защото ако не е, ще подводни блата и той ще остане глетав :) вместо да се изпече добре. И друг път съм споделяла, че когато ще ползвам сирене за плънка в тестени изделия го изваждам на няколко пласта кухненска хартия за 2-3-4 часа, да се отцеди. Ако ми трябва за веднага :) поставям още няколко пласта хартия върху него и го притискам с ръка от всички страни.
* Фурната се включва на 230* без вентилатор (или 210* с вентилатор)
* Листът тесто се развива и срязва на две по дължината (може да изпечете и на една голяма тарта, но така има повече хрупкави ръбчета). Тези охладени теста са завити с хартия за печене, която използваме - затова срязваме и нея на две части, по разреза на тестото.
* Всяко така отрязано парче тесто се набожда с вилица, без крайните 1,5-2 см.
* Плънката се разпределя на двата блата - тези крайните 1,5-2см остават без плънка и се повдигат върху нея, да се получи хубаво ръбче.
* Яйцето се разбърква с прясното мляко и ръбчетата се намазват. Останалата част от него се разпределя върху плънката :) обикновено остава по малко.
* Приготвените тарти се прехвърлят в тавата за печене и поставят в загрятата вече фурна.
* Пекат се за около 12-15 мин - ръбчетата се надуват и придобиват приятен златист цвят.
* Чудесно си подхожда както с бяло вино :) така и с айран за малолетни
Лесно и много красиво.
ОтговорИзтриванеПоздрави Пеп !
Благодаря ти, Ели!
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Обичам такива вкусни заигравки....Браво,Пепи!
ОтговорИзтриванеама са и вкусни, Миленка :)
ИзтриванеЩом е с праз, за мен е!
ОтговорИзтриванеЗаповядай :)
Изтриване