13 години след като я научих от тогавашната си шефка и публикувах в любимия стар форум на Гответе с мен, се сетих да снимам отново салатата и тя най-после да намери място тук , в моето местенце. Както вече писах - освен за салата (тип зимна) е много подходяща и за предястие че и да се нахрани с нея човек. Търпи всякакви импровизации според любимите продукти. . Както и разни зеленчуци за цвят. Девойката ми я беше казвала и с печена червена чушка, но у нас не се прие с нея. Първоначално я правех и със сирене и кашкавал, но тъй като има достатъчно количества яйца и майонеза, тези два млечни продукта вече не ги слагам, освен настърган кашкавал най-отгоре с яйцата за украса. Украсата може да бъде от зеленчуци, или шунки/филета, сирена и други продукти :) които да се открояват на светлата повърхност на салатата. При мен зимата обикновено е със зеленчуци за свежест
Приготвяна в стъклена форма е много ефектна, тъй като се виждат различните пластове на салатата ( вчера обаче трябваше да пробвам новата си разкопчаваща форма ) Може и просто да се настържат в голяма чиния за салата и се получава като купол. Изборът в какво ще я направите е Ваш :) С почти същите продукти и различен начин на оформяне е и тази салата Гнездото на глухаря , която правя - наречена така заради формата на гнездо и яйчицата, поставяне извън "гнездото" - по идея от руските сайтове, пак преди 10 годин :)
И последно, преди рецептата - това са продуктите и начинът за приготвяната от мен Салата-торта с единствената разлика, че когато приключа с пълненето на формата с продуктите, притискам отгоре внимателно с ръка, за да се уплътнят по формата, или ползвам желатин с майонезата, които също я стягат и правят по-плътна и се реже много лесно на правилни парчета. 1кг сварени картофи
4 (по-големи) сварени моркова
1 буркан (от ~700г) кисели/стерилизирани краставички
300-350г шунка /варено-пушено филе
400 г майонеза смесена с
200г цедено кисело мляко (или крема сирене) и пасирана вътре 1 скилидка чесън
5-6 яйца
сол
за украса - чери домати, маслини, каперси, магданоз, или копър ................
Приготвяне:
* Картофите и морковите се белят и сваряват цели в подсолена вода; отцеждат се и охлаждат.
* Майонезата се смесва с цеденото мляко/крема сирене, 1-2 щипки сол и фино пасираната скилидка чесън.
* Във форма /или купа, чиния/ на дъното се настъргват половината количество сварени картофи ~2-3 см пласт. Внимателно се разпределя да има и по ръбовете на формата. Картофите трябва да се опитат - ако не са поели достатъчно сол при варенето, тук се посоляват леко.
* Върху тях се настъргват половината сварени моркови, а върху тях - настърганото, или нарязано на тънки малки ивички филе.
Всичко се залива/намазва с половината част от млечно-майонезената смес.
* Настъргват се останалата половина от картофите, върху тях морковите, белтъците на половината яйца (за настъргване отгоре и за цвят оставяме повече всички жълтъци и половината белтъци - особено, ако са домашни - жълтият им цвят е наслада за очите :) ), посолява лека, ако трябва; останалото филе и краставички.
* Разпределя се и останалата млечно-майонезена смес и внимателно разпределя по цялата повърхност :) не притискайте с лъжицата, идеята е да остава въздух между продуктите - докато престоява в хладилника, млечната смес сама ще се намести в тях.
* Настъргват се останалите яйца и жълтъци и формата със салатата се прибира за 2-3 часа в хладилник.
Пластовете може да редувате както искате. Или както ви дойдат по ред на подготвяне продуктите. Може да включите и други ваши любими - червена чушка, сирена, грах, или много ситно накъсани бланширани розички броколи - важното е всички продукти да бъдат добре отцедени преди да се вложат в салатата, за да не я разводнят :)
Преди сервиране се украсява. Ако салатата се направи във форма с откопчаващи се страници, преди да отворите прекарайте тънък нож между нея и стената на формата - така салатата се отлепя лесно, а рингът се изважда спокойно.
Пепи,
ОтговорИзтриванемоя приятелка прави подобна салата, но ползва и кашкавал.Чудесна е и изглежда превъзходно.Лесна е за сервиране.
Поздрави и лека седмица !
Много може да се импровизира със салатата, Ели. Когато започнах да я правя, слагах и сирене, и кашкавал, но става малко претруфена и ги изключих :) Ако нямам яйца за отгоре - тогава настъргвам кашкавал. С него е още по-пухкава на върха :)
ИзтриванеПоздрави и на теб и хубави почивни дни!
Уникална! Любима! Страхотна! Целувки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Сонче! И за теб!
ИзтриванеРазкош ... неустоима, цветна, ефектна и обичана салата, Пепи,
ОтговорИзтриванес чудесен баланс на продукти, колорит и празнично настроение!
Благодаря за идеята и удоволствието, сърдечни поздрави за теб!
Простичка, но ефектна за всеки празник :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Диди! Хубав неделен ден на теб!
Помня тази салата от форума, много е вкусна, и така пременена е чудесна!
ОтговорИзтриванеМда :) Тя беше една от първите ми рецепти във форума и снимана с фотоапарата на съседчето тогава, като кифличките Калцоне :)
ИзтриванеЗдравейте, може ли салатата да се приготви ден по-рано? Или най-вкусна е в деня на консумация?
ОтговорИзтриванеБлагодаря предварително!
Може, може :) колкото повече стои, по-вкусна става 😀
Изтриване