Докато все още има зелев сок и времето е подходящо за свинско Едно мезе от варени в зелевия сок свински бузи. Получава се нещо като шарена сланина. Бузите принципно имат доста мазнина, но аз я изцепвам с ножа - оставям кожата на бузата и маааалко до оскъдното там месо :) Това мое мезе е от собствено купено цяло (~100кг) прасе, но по магазините продават свински бузи и глави и може да си приготвите в къщи. Само подбирайте по-малки - големите имат много повече сланина.
Свинските бузи в Италия са уважаван вид бекон - Гуанчале (Guanciale) - сурови се подправят и сушат няколко седмици. Италианците (според Дженаро Конталдо) смятат този бекон за по-деликатен от другите видове и е оригиналния продукт за приготвяне на паста Карбонара. Пропуснах момента да пробвам сушен тази година, но за следващата се надявам да успея :)
Варенето на мръвка за мезе в зелев сок го правим отдавна - най-добре е парче врат, или шарено месо/гърди. Става и филе, но е доста сухичко после. Диафрагмите са много подходящи, навити на руло и завити в кожа - получава се чудесно роле, което някой ден ще намери място тук :)
Продуктите, както е ясно са
свински бузи
около 2-2,5л зелев сок (трябва да покрива месото, поставено в тенджерата)
1 дафинов лист, зърно бахар, 10-на зърна черен пипер
подправки за овалване:
3 с.л. червен пипер
по 1/2 ч.л. едро смлени черен пипер, кимион, семена копър, чимен, риган
стрък около една педя праз
Приготвянето е лесно
* Бузите се почистват от дебелата част сланина в тях, както писах. Останалата част се увива стегнато с парче дебел памучен конец (за печене).
* Вари се в зелевия сок около 2 ч. на слаба степен на котлона - до омекване на месото - пробва се с вилица - щом зъбите на вилицата влизат лесно, без съпротивление - месото е готово.
* Отцежда се и оставя да се охлади напълно. Конецът се срязва и отстранява
* Стръкът праз се нарязва на ситно и смесва с всички подправки на голямо парче хартия, или фолио.
* Охладените парчета бузи се овалват добре в подправките - леко се притискат при овалването, за да могат подправките да залепват по-добре.
* Завива се в парче свежо фолио/или найлонов плик и охлажда поне 2 часа, преди да се нареже.
* Съхранява се в хладилник около седмица. Ако издържи :) не е толкова много.
Нещо сме на една вълна - тъкмо варя по този начин месо от свинска глава и свинско бузи. Странно съвпадение. утре щях да пущам как ги правя, ама няма да се завтаряме. единствената разлика е, че след варенето и овалването в подправките, ги слагам на терасата за ден два - колкото да се оветрят ... Приятен уикенд!
ОтговорИзтриванеаа, твоята тераса е открита, можеш да си го позволиш :)
ИзтриванеЗнаеш ли, като видях, че има коментар бях убедена, че си ти - само ти можеш да оцениш по достойнство това мезе :)
Пепи, как да не го оценя - преди почти 30 години опитах във Виена нещо като бекон от свински бузи - демек сушени и то при цена 30 марки за кило. В Италия съм виждал как ще се подр.....т от ядене на това. А откак открих месарница, в която ги продават като свинска гуша по 3,70 лв, радостта ми е безкрайна. Купувам и във фризера има винаги готови за употреба. Приятна вечер и уикенд. В момента бузите изстиват и се чудя дали не измисля нещо различно...
ИзтриванеТака още на времето баща ми правеше сланина. Шпиковаше я с чесън. Аз взимам осмянка или шарена сланина и правя по същия начин, но не шпиковам, а само натривам със скилидката.И варя 40 минути.Ако намеря бузи ще пробвам. Благодаря.
ИзтриванеСамо втрита скилидка чесън при варенето не се ли изпарява?
ИзтриванеИнтересно, но сланината както и да я правим - все праз и слагам, никога чесън, а го обичам :) Ще взема да пробвам с него.
А Вие пробвайте бузи, ако намерите.
Пепи,
ОтговорИзтриванеподобен специалитет от свински бузи не сме правили, даже вече и сланина не правим.Но навремето баба и дядо правеха.Чудесен специалитет се е получил, в зелев сок е още по - вкусно.Навремето баба ползваше зелевата чарба за приготвяне на сланина.
Поздрави !
вчера прибрах сланината във фризер :) ако те бях прочела по-рано, можеше да сложа парче в зелевия сок да престои, сигурна съм, че ще стане добре.
ИзтриванеПоздрави и на теб, Ели!
Евентуално ще опитам с врат, само да не забравя:))
ОтговорИзтриванеЕли Драгомирова правеше с гърди, Веси. Без подправките после, но те винаги може да се сложат по вкус. Аз правих тогава с филе, но то е сухо. С врат ще стане много добре, само намери цяло парче :)
Изтриване