18 октомври 2017 г.

Спагети Карбонара и римски забежки :)

      Спагети Карбонара са класическо италианско ястие, а като всяка средиземноморска класика те са приготвени с минимум продукти и  усилия - простички и много вкусни. Важно е продуктите да са правилно подбрани. Преди време попадах на доста рецепти   из интернет -  коя със сметана, коя с цяло сурово яйце, но  откакто видях клипчето  на един от любимите  тв кулинарни майстори Антонио Карлучо я приготвям само така. Името на Антонио Карлучо обикновено свързвам с екранната му половинка - Дженаро Конталдо, който също има клипче за  спагети с простичкия, но вкусен яйчен сос. Ако може малкото кремообразна текстура по спагетите да се нарече сос :nyam: Дженаро и Антонио имаха много успешна, интересна и весела поредица "Двама лакоми италианци"  - връщат се в Италия да търсят стари забравени от детството им  вкусове; да  открият как се е променил начина на хранене на италианците  с промяната на културата; създават уникални ястия, вдъхновени от продуктите и съответния регион... Всичко това  съпроводено от много спомени, смях,  но и носталгия; гладни компании и понякога лош късмет (като да береш плод от дърво и да се озовеш целия в бодлите на дървото).  
 
          на снимката с пастата горе в дясно има една шарена, така и не запомних името и не запазих етикет, но е една от най-вкусните пасти, които съм хапвала. Независимо от соса) 
      Pasta alla Carbonara означава „Паста по въглищарски“, тъй като в нея се слага толкова много чер пипер, все едно е правена в мина за въглища. Най-общо казано класиката спагети "Карбонара" е  паста с пушени свински бузи (гуанчале), или бекон/панчета,  пекорино/пармезан, яйца и обилно поръсена с черен пипер. Пушени свински бузи и панчета са по-ароматно и шарено месо от обикновения пушен бекон според мен, но тук се намира рядко. Става с всяко от тези пушени меса, но ако е бузи, при запържването им се отделя повече мазнина, част от която трябва да се отдели и не се слага при спагетите.  Според  Антонио Карлучо   оригиналната рецепта за спагети Карбонара е  със сирене пекорино (pecorino romano - твърдо, отлежало, солено и ароматно овче сирене), но може да се приготви и с пармезан (parmigiano reggiano), нищо, че е краве сирене. Двете са доста сходни на вкус.  Харесвам и двата вида сирене; за мен това  е вторият път, в който я  приготвих с пекорино, но което и от тях да ползвате няма да сгрешите. Аз предпочитах да  приключа  с пармезана, който  донесох от Рим и да спя спокойно, като знам, че няма   ;D  затова отложих публикуването на рецептата за  приготвянето и с пекорино. Не че тук няма  Parmigiano-Reggiano и не купих вече ново парче, но се оказа, че в туристическия център Рим сирената са по-евтини от тук предлаганите сирена със защитено име.  И тъй като оригиналната Carbonara е римска рецепта, получавате няколко кадъра от местата в  Рим, които ме впечатлиха :) 
 
 
    
 
      Може да погледнете клипчетата на Антонио и Дженаро, а може да се доверите на мен и да си приготвите тези спагети (или друга паста) - много удобни и бързи за след работа, или ако рязко почувствате глад (често срещано явление у нас). Най-важното е да не забравите да отместите тигана от котлона, когато прибавяте яйчената смес, за да не се получат спагети с бъркани яйца :smile1:  Магданозът е по желание. Или за цвят в бледоликата основа  в чинията. 
Спагети Карбонара

Продукти за 2 порции:
250 г спагети   (половин пакет) 
250г бекон (панчета, или гуанчале, ако намерите) 
2 с.л. зехтин 
2-3 ск. чесън 
2 яйца и 1 жълтък 
50г сирене пекорино 

и още ~ 30-40г сирене пекорино 
прясно смлян черен пипер
1-2 стръка магданоз

Приготвяне: 
* Спагетите се сваряват в ~2,5-3 л. вода с щипка сол за времето, указано на опаковката и в зависимост от предпочитанията - добре сварени, или аl dente.
* В купа се разбиват яйцата и жълтъка, заедно с настърганото сирене и черния пипер. Не се прибавя сол, тъй като сиренето е солено, бекона също, а във водата на спагетите вече има сол. 
*  Беконът се нарязва на кубчета и запържва за 1-2 мин. в зехтина. 
* Прибавя се ситно нарязаният (или намачкан чесън) и заедно запържват още 1-2 мин - тлъстата част на бекона става прозрачна. 
* Готовите сварени спагети се изваждат от тенджерата и прехвърлят в тигана, заедно с 3-4 лъжици вода от варенето им. 
* Разбъркват се заедно за минута - две и тигана се отмества от котлона. 
* Прибавя се сместа с яйцата при непрекъснато разбъркване на спагетите - много лесно се прави това с щипката за скара :smile1:, докато яйцата "се сготвят" от топлината на пастата. 
* Разпределят се в две чинии, поръсват отново с настърганото сирене пекорино, черния пипер и по желание 1-2 щипки магданоз.  
 Няма как да го опишеш Рим. Трябва да го видиш; да усетиш; да походиш пеш. Какъв по-добър случай от стачката на градския транспорт  ;D Бих си походила пак из него. И монетка във фонтана Ди Треви пуснах, и на Аладин с вълшебната лампа желание си казах :heart::heart:
 
 
 
 
 
 
 
 
                     
 
 
                     

12 коментара:

  1. Много интересна е тази публикация, от любимия ми вид - екскурзия с включен обяд:)! Рим ми е много любима дестинация, а спагети Карбонара честичко ги включвам в менюто, но твоето представяне на тези класики така ме увлече докато си пия първото кафенце, че ще взема да закъснея за работа! Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и на теб, Татяна :) Много харесвам подобни публикации и аз :) Пожелавам ни повече пътешестви, за да ги има :)

      Изтриване
  2. Чудесна публикация Пепи.Мислех,че спагети Карбонара се приготвят само със суров жълтък, но виж днес научих много нови неща.А Италия и Рим са чудесна дестинация за писещение.Великолепна, впечатляваща архитектура.Благодаря сърдечно за виртуалната разходка по тези места, които все още не съм посещавала.
    Поздрави и прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз на оригинални рецепти все попадах с цял жълтък - суров, в средата на пастата :) и колкото и да обичам рохки яйца, или сурови като малка ,сега нещо ме възпира да ги правя. Но като видях и двамата италиански титани-кулинари, реших, че ще приготвям с цяло яйце.
      Благодаря ти, поздрави и на теб и прегръдки!

      Изтриване
  3. Дай чиния спагети, да се настаня спокойно да прочета публикацията пак. Много увлекателнен пост с прекрасно ястие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А ти ела, ще ти направя. Дано успея да ида пак, да купя от онази паста, която харесвам ;)

      Изтриване
  4. Bella Italia!Италианската кухня ни е любима,сирената наистина са доста по-скъпи и не всички се намират.Незнам дали само така ми се струва,но едно и също ястие приготвено от мен тук(в Пловдив)и там(в Наполи)има различен вкус.Точно по този начин не съм ги приготвяла,благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да пробваш и този начин :) който със сигурност няма да е като в Рим. От въздуха е май разликата във вкуса. от атмосферата там. От обклъжаващия ни звуков фон :)))) ехх размечтах се аз снощи ,като пубилуквах тук и днес напълних главата наприятелка с предложения къде да избираме дестинация за пролетта :)

      Изтриване
  5. Един от любимите ми градове, една от любимите ми кухня и
    един от любимите кулинарни блогове...
    Благодаря за удоволствието, Пепи, страхотна рецепта и снимки,
    а "Няма как да го опишеш Рим. Трябва да го видиш; да усетиш; да походиш пеш..."
    - абсолютно права, ще очаквам следващи ви дестинации. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Пеп, аз не съм по спагетите, макар да съм приготвяла карбонара.
    Но виж - разходка в Рим пеш не отказвам:))
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи, поздравявам Ви за тази публикация!! За първи път бяхме с мъжа в Рим и чувството, коета описвате, е същото!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) сигурна съм, че и втори път да идем, пак ще е такова усещането.
      Весели празници!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...