18 февруари 2025 г.

Многозърнесто хлебче

 

        Или без бяло брашно. Скоро коментирахме с колежка храна, щадящо стомашната лигавица и до колко можем да вярваме на етикетите на хляба. Тогава тя сподели идеята на това хлебче, която е протеинова, с много зърна - разни семена, сушени зеленчуци и овесени ядки. Естествено ,че си направих :-) лесно е за изпълнение и засищащо хлебче. Единствената ми грешка (която упорито правя 2 пъти) е, че пекох в по-голямата си кексова форма и става по-тънко - около 5см е височината на хлебчето, но това лесно може да се коригира към по-високо, ако се изпече във форма, по-малка от 30/10 см.  Може да се прибавят тиквени и слънчогледови семки,но като за опити реших първо да пробвам с по-дребни семки.

Продукти: 
1 с.л. семена бял сусам 
1 с.л. семена черен сусам 
1 с.л. семена черен кимион 
2 с.л. едро смлени семена коноп 
1 с.л. сумак 
3 с.л. пържен лук (хрупкав, такъв  го купувам, или сушени зеленчуци)
3 с.л. трици 
3 с.л. царевично брашно 
6 с.л. фини овесени ядки 
200г извара 
400г кисело мляко 
1 ч.л. сода за хляб 
1/2 ч.л. сол  
10-15 г масло за намазване на формата 

Приготвяне: 

* Содата се разбърква в киселото мляко да се угаси - оставя се за 10-15 мин.
* Подготвят се всички семена, ядки, сол, трици, сушения лук и изварата в купа. 
* Прибавя се половината от шупналото вече мляко и разбърква добре, за да се раздроби хубаво изварата - да няма големи бучки. 
* Прибавя се останалото кисело мляко, царевичното брашно и разбърква - трябва да се получи гъстота като на кексово тесто. Тук малко зависи от гъстотата на млякото, моето беше различно и втория път ми пое още 2 лъжици овесени ядки, така че, ако трябва - добавете още овесени ядки извън тези в списъка с продукти. 
* Сместа се оставя да престои 30 мин. 
* През това време фурната се загрява на 200*, а формата се намазва с маслото. 
* Сместа за хлебчето се изсипва в нея и пече на 200* за около 25-30 мин - най-сигурна е пробата с дървено шишче, което трябва да излезе сухо. 
* Изважда се от фурната и оставя във формата за 8-10 мин, след което време се обръща и може да се реже. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...