27 март 2022 г.

Панирани жабешки бутчета

 

       Жабешките бутчета са деликатес във Франция и Италия; малко познат и срещан у нас. 35 години, откакто сме заедно с авджи Стоев, все слушам, как в Стара Загора е имало закусвалня/или ресторант беше, в който продавали жабешки бутчета и компанията често са хапвали там, поливайки ги с бира. Моята първа среща с тях беше преди доста години, когато той и брат ми ловиха една вечер  по реката, а за закуска аз им ги панирах :) и не опитвах; не можех да преборя скептицизма си. Докато не се събуди тогава 5-6 годишната Жул и не започна да гризка бутчетата. Ами убедих се, че месото е много вкусно :) Мама обаче така и не се пречупи да опита. По текстура и вкус нещо средно между пилешко (крила) и риба, но без кожа. Миналото лято на морето открихме кръчме, в което предлагаха, но бяха яко пропити от мазнината и въпреки желанието ни, не повторихме. Тук знам, че от време на време пускат в Метро. Естествено,  жабите, които се продават не са събирани по реката, а са отглеждани с цел продажба ядивни жаби. Всъщност и дивите са различни, но който ги събира знае, че не всички са крастави. Ядат се  са само бутчетата. Който е чистил, знае :) Който ще си купи няма да чисти нищо, защото се продават  готови, изчистени. 
       Аз обаче съм доволна, че най-после "дългата ми ръка" стигна до рибния магазин "Ах морето - Магазин за прясна риба и морски деликатеси" в София, който отдавна следя във ФБ и се оказа, че е съвсем близо до обекта на Стоев младши и преди 3 дни се сдобих с разни деликатеси, освен жабешките бутчета. Мисля си, че Оня горе нарочно ми погажда номера, като ме държи на 233 км от такива деликатесни магазини за риба и меса. Тук откъм месо е по-добре, но с рибата е трудно....Толкова, че почти всеки месец, като правим "мисия сирене Кърнаре", отбиваме на развъдника в Дунавци и зареждаме шаран и пъстърва, а за  всякакви други язовирни и речни  сме благодарни на приятел.
       Само ще допълня, че бутчетата се приготвят по-бързо, отколкото аз се обяснявам тук :) Но ако сте в София, или наоколо - преслушайте "Ах, морето..."
Продукти за 2 порции: 
1/2 кг почистени жабешки бутчета 
сол, черен пипер 
250мл прясно мляко ***
2 яйца 
~150 г бяло брашно 
~80г царевично брашно 

олио за пържене 

за сосчето:  5-6 стръка магданоз, 2 скилидки чесън, сока на 1 лимон, щипка сол 

***Това с прясното мляко го правя за изчистване на миризмата, ако има такава. Всъщност при тези "питомните" няма никаква миризма, но за свое успокоение все пак ги кисна за 2 часа в  млякото. 

Приготвяне: 
* Бутчетата се поставят в прясното мляко и прибират в хладилник за 2 часа. 
* Отцеждат се и подсушават с кухненска хартия. 
* Поръсват се със сол и черен пипер. 
 
* Двата вида брашно се смесват, заедно с щипка сол. 
* Яйцата се разбиват с щипка сол. 
* В тиган за пържене се загрява мазнината :) олиото трябва да бъде ок 1см, за да може при пърженето  половината от бутчетата  да са потопени в него. 
* Всички бутчета се овалват в брашното и нареждат на лист хартия, или свежо фолио. 
* Когато олио загрее, всяко бутче се потапя в разбитите яйца, отново овалва в брашно и поставя в загрятата мазнина. Пърженето трябва да бъде на 3/4 от мощността на котлона - ако е на макс, ще се зачервят отвън, а вътре ще останат сурови; а ако е на слаба степен - ще поемат много мазнина. 

* Пържат се до зачервяване от двете страни и изваждат на кухненска хартия. 

* За сосчето - магданозът и скилидките чесън се нарязват много ситно и смесват с лимоновия сок и щипка сол :) Може да се поръси съвсем леко по изпържените бутчета, а може да си топкате месцето в него :) предпочитам така, за да се усеща хрупкавата панировка на месото. 

4 коментара:

  1. все едно, че аз съм го писал. Само дето "питомните" изобщо не ги кисна в прясно мляко. В къщи са на почит и се правят доста често

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щастливец :) Тук дори не се продават, добре, че ги открих в София, но сега научих, че съвсем близо до селото на Мише има нов рибен магазин, в който доставят.

      Изтриване
  2. Пепи,
    навремето явно е имало навсякъде жабешки бутчета.Консумирала съм ги и аз като малка.Но сега ако трябва няма да ги опитам.Моите родители казват,че са много вкусни.Но така и повече не са приготвяни.Но мисля,че не можеха да се намерят.И сега сигурно само в МЕТРО ще ги доставят.
    Прекрасно изглеждат твоите бутчета !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Преди години нямаше и на Метро, Ели. Явно в последните години са започнали да ги зареждат, но там са замразени. Сега, като споделях във ФБ в едната група някой писа за съседно село и ще търся тези дни като си ходя там, да не товаря децата в София със задачи.
      Благодаря ти, поздрави и на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...