13 март 2022 г.

Пай с кайма, гъби и картофено пюре

 
       По идея от книгата на Лидъл "Преоткрий своето в къщи". Всъщност това е добре познатият "овчарски пай" в обратна подредба :) с повече гъби и без никакъв домат, или доматен сос,   :wink1: както Жул усети. Рецептата принципно е бърза, но е много подходяща за приготвяне и на два етапа за целодневно работещи хора :) първи етап (едната вечер след работа) се приготвя картофеното пюре и месната плънка, а на втори етап :) преди хапване - се сглобяват в тавата и запичат - това последното е за около 30 мин. 
Продукти за 6 порции: 
~600 г кайма (смелете си месо в магазина  :) 
~200 г гъби печурка * 
7-8 стръка магданоз 
3-4 стръка пресен лук 
1 глава лук 
голяма щипка риган 
сол на вкус :) зависи каймата колко е солена; моята не е и сложих 1/2 чл. 
1 малък морков 
2 с.л. ориз **
3-4 с.л. олио 
1/2 ч.л. черен пипер (или по-малко, както прецените)

За картофеното пюре: 
600-700г картофи (теглото е за обелени)
1/2 ч.л.  сол 
60г масло 
60 мл прясно мляко 
подправка :) микс от сушени домати, босилек, риган, чесън, лук и червен пипер - сладък и пушен (или ако имате друга любима за картофи и кайма)

~ 300г кашкавал 
1 лъжица масло 

Приготвяне
* Обелените картофи се сваряват в ок 600-700мл вода до омекването им***
* Отцеждат се от водата, прибавя им се маслото, солта и прясното мляко и пасират до гладкост. 
* През това време се приготвя плънката от каймата: 
* Лукът и фино настърганият морков се задушават в олиото за 2-3 мин. 
* Прибавят се пресният лук и каймата  и разбъркват, докато се готвят, докато каймата се раздроби. 
* Прибавят се ситно нарязаните гъби, сол, риган, магданоз, ориз  и черен пипер. 
* Разбърква  се още 3-4 мин, налива се 100-150 мл вода и  задушава под капак за 10-на мин. 
* Дъното на тава за печене се намазва с онази допълнителна лъжица масло. 
* Разпределя се картофеното пюре и поръсва с подправката микс. 
* Отгоре се разпределя месната плънка.  
 
* Тавата се покрива с фолио и поставя във фурната  на 200*- ако е метална, може в загрята фурна, ако не - в студена фурна. Времето за печене е 15 мин. от момента, в който чуете, че ястието вътре къкри. 
* Тавата се изважда и развива от фолиото. 
* Поръсва се с едро настъргания, или нарязан кашкавал и връща във фурната за още 3-4 мин - колкото кашкавалът да се разтопи. 
* За да не е безцветно ястието може да поръсите с нарязан магданоз :)  или с едро смлян червен пипер/пушен. 
* Оставя се леко да се охлади, преди да се нареже и сервира.  За още цвят сервирах със сотирани броколи - бланширани за 2-3 мин;  задушени с масло малко, щипка сол и 2-3 ситно нарязани скилидки чесън 

Забележките ми със звездички :) 
* Не обичам да мия гъбите, но откакто е  👑  , пък и виждам как хората ги опипват в магазина, почти винаги ги мия.  Ако мога, вземам си от нова касетка, която видимо не е преровена. Но дори да измиете гъбите, тук влагата им ще се изпари, докато се  задушава каймата, пък и има ориз, който ще я поеме. 
**Оризът - няма го в рецептата в книгата, но аз сложих, тъй като каймата ми е доста суха и този пласт щеше да стане доста трошлив при изваждането му. Ако каймата ви е нормално мазна - не слагайте.  
*** И друг път съм писала, но когато варя картофи за пюре слагам вода до 2/3 от височината им в съда за варене. Те се сваряват, дори тя да е 2-3 пръста на дъното. Но имам чувството, че ако са варени в много вода, самите те стават с по-воден :) вкус и не толкова плътни.  


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...