6 април 2022 г.

Млечно телешко с карамелизиран лук и сушени плодове

 

       Мисля си, че голяма част от телешкото, което готвя е с карамелизиран лук  :smile1: Но пък сладникавият вкус на лука много добре допълва това месо, а в този случай "подкрепен" и от сушените плодове - кайсии и сушени сливи. Важното в случая е да  си намерите наистина крехко телешко месо, а това е и млечно телешко и времето му за готвене е само един час. Подправките, които съм ползвала са няколко вида, но общо 1 ч.л. - имам си го   някакъв микс за телешко месо и е от равни части сушени чубрица, розмарин, мащерка, босилек и риган.  

Продукти за 4-5 порции: 

1 - 1,2 кг телешко месо (млечно телешко)
300 г гъби печурка
2-3 моркова
по 8-9 бр. сушени сливи и сушени кайсии
150 мл бяло вино и 150 мл вода
1 ч.л. сол
30-40 мл олио
50-60г масло
1 пълна ч.л. подправка за телешко (равни части сушени чубрица, розмарин, мащерка, босилек и риган)
4-5 лъж. брашно за овалване на месото

за карамелизирания лук:

400-500 г. лук
60-70мл бяло вино
2 с.л. оцет
50-60г масло и 1-2 с.л. олио
1 равна с.л. мед или захар
щипка сол и щипка риган

За гарнитурата:
картофи, масло, сол и любима подправка за картофи

Приготвяне:
* Месото се нарязва на 4-5 големи парчета - по едно за порция.
* Поръсват се със сол и овалват в брашно. Тук трябва да си разпределите общото количество сол за месото.
* В тиган се загряват олиото и маслото и месото запържва/запечатва от всички страни за по минута. Изважда се в тава, в която после ще се прибавят и останалите продукти за готвенето.
* В същият тиган се запържват за 2-3 мин. почистените и нарязани гъби - колкото да си сменят цвета.
* Изваждат се при месото. В тавата се поставят и сушените плодове, и нарязаните на едро моркови, наливат се виното и водата. Гъбите и морковите се поръсват леко със сол.
* В тигана след гъбите се загряват олиото и маслото за карамелизирането на лука. Поставя се почистения и нарязан на полумесци лук и задушава с виното и оцета, докато течността се изпари.
* Прибавя се захарта, солта и ригана и запържва, докато лентичките лук леко се зачервят и станат лепкави :) .
* Готовият лук се разпределя върху късовете месо.
* Тавата се завива плътно с лист фолио и поставя във фурната, 200*С, без значение дали е предварително загрята, или не. Когато се чуе, че ястието вътре къкри (при загрята фурна това е ок 15 мин) градусите на фурната се намаляват на 160 и пече 1 час. Сосът вътре е малко и обикновено брашното от запечатването на месото му е придал някаква плътност. Но ако Ви се вижда рядък, сгъстете с 1 лъжица царевично нишесте, размито в малко вода.
* Сервирайте парче месо, 2-3 лъж сос с гъби, моркови, слива и кайсия :) Но ако домашните ще Ви гледат умно заради сушените плодове, просто не ги поставяйте в чиниите.
За гарнитурата: Картофите (600-700г) се варят в подсолена вода обелени, едро нарязани. Когато са сварени водата им  се отцежда, а при тях се поставят 2 пълни  лъжици масло, щипка чесън на прах и две :) любими подправки за картофи; разбъркват се, докато са още горещи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...