Катето (My candy kitchen) не я познавам лично, но от толкова дълго време се срещаме в интернет-кулинарното пространство, та имам чувството, че се знаем от цяла вечност. Кътчето и’ е местенце, в което винаги влизам с интерес и знам,че ще почерпя освен кулинарни идея, и огромна доза добро настроение.
Кате, знаеш колко харесвам твоето местенце и теб – слънчева и лъчезарна , бликаща от идеи девойка си ти Не спирай да твориш, защото всички, което ни предлагаш е изящно и красиво!
Сърдечно благодаря за поканата и за вниманието, което ми оказваш на всяка публикация. Ще се радвам някой ден, като пътуваш напред-назад, или насам-натам да се отбиеш и да му пийнем по едно на истинско канапе.
Мъничко се забавих, но ти търпеливо ме изчака и сега с удоволствие се настанявам на канапето да споделя какви ги сготвих за теб, а ние изядохме с кеф
Днес няма да пием; ще си похапнем едно вкусно пилешко, което не знам защо е кръстено „Пиле по белгийски”, но в нашия случай пилето кацна в Стара Загора и поостана - много се хареса на всички у нас (нещо невероятно 5 от 5 да кажат „ммммм”). И ще се радвам, ако някой ден го опиташ и ти и споделиш (всъщност, Кате, може да налееш по чаша бяло вино, или розе, в краен случай )
Пиле по белгийски
Продукти (за 6 порции):
~ 1кг пилешко месо (едно голямо пиле без крилата и долните бутчета)
100мл . бяло вино
~150 мл говарска сметана
200 г гъби
2 с.л. препечено брашно
1 малка глава лук (ситно нарязана)
~ 1 кг картофи
1 пак. масло (125 г)
~ 300 г кашкавал
сол, черен пипер
Приготвяне:
* Картофите се сваряват в подсолена вода.
* Пилето се сварява и обезкостява (крилата и бутчетата може да се отрежат предварително (за печене, да не се похабяват сварени , а може да се сварят с пилето и отделят). Бульонът се редуцира до около 250 мл .
* Сгъстява се с размитото в малко вода брашно и оставя настрани, на топло.
* Месото се нарязва на дребни парчета.
* В половините масло и вино се задушава лукът, докато остане на мазнина.
* Прибавя се нарязаното пилешко месо, почистените и ситно нарязани гъби и заедно с останалото вино се задушават, докато се изпари течността.
* Посолява се; подправя с черния пипер и налива сметаната.
* Разбърква се, изключва се котлонът, съдът се покрива с капак и оставя така за 10-на мин.
* Сварените картофи се пасират (не с електрически пасатор, разбира се - ръчен, или вилица) с останалата половинка от маслото и се подправят с черен пипер.
* Тавата за печене се намазва с мазнина и поръсва с брашно (царевично, да се получи хрупкава коричка. Тук може да се постави и хартия за печене, вместо да се намаслява).
* Картофеното пюре (половината част) се разстила по дъното на тавата на тънък пласт (ок 1-1.5 см.)
* Другата половина от пюрето се се оформя по края на тавата като борд, широк около 2-3 см.
* В получения кръг в средата на тавата се изсипва сместа с пилешкото месо.
* Заравнява се с лъжица.
* Сгъстения бульон се изсипва върху продуктите в тавата.
* Отгоре се настъргва кашкавалът.
* Тавата се изважда, охлажда се поне час и тогава нарязва на триъгълни парчета като торта. Може да се нареже още като се извади от фурната, тъй като аромата на разтопения печен кашкавал и масло е неустоим, но пък трябва да го хапваме с лъжицата от тавата :), тъй като всичко е меко и не може да се извади правилно парче (не че на някого у нас това е проблем)
Рецептата я имам от добра приятелка и съм я правила между другото, забравяйки да я увековеча в блога :) сега и дойде реда.
По нейната рецепта, картофеното пюре се разстила в кръг по края на тавата и пилешката смес се изсипва в отвора (като венец). Но стават отделни пластове, затова слагам пюре и под пилешкото месо.
Добър апетит!
Чудесно гостуване, Пепи, с подобаващо ястие!
ОтговорИзтриванеПепи, точно чаках рецептичката. Благодаря, изглежда перфектно!
ОтговорИзтриванеТова чудо няма шанс да го чакам да изстине! Страхотно изглежда, Пепи, мерси за рецептата!
ОтговорИзтриванеУникална рецепта, Пепи! Невероятно гостуване си направила при Катето! Прегръдки и за двете! :)
ОтговорИзтриване:)))Поздравих те Пепи при Катето,но да намина и тук....може и нещо друго да си ни сервирала:)))))Поздрави:)!
ОтговорИзтриванеПеп, с чудесна рецепта си поседнала на канапето :)
ОтговорИзтриванеУ нас много отдавна присъства на трапезата и беше запазена марка на
мама, особено пред гости!
Прегръдки и слънчев уикенд!
Страхотно предложение и изпълнение, Пепи - невероятно гостуване си подготвила за при Катето!! Поздравления и за двечките и усмихнати почивни дни ви желая :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!!!
О, Пепи, това е много, много вкусно! Вече го опитах при Катето :) Подобно ястие преди много години приготвяха в млечната кухня, откъдето взимах храна за бебетата (разбира се, доста по-наситнено :)) Каквото децата яли - яли, останалото беше за мен :) Сега безспорно ще приготвя твоята рецепта дословна!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятни почивни дни!
много подходящо за гостуване - рискът е единствено, че може да не стигне...
ОтговорИзтриванеИ си върви с питието
Поздрави
Пепи, спокойно може да бъде Заралийско пиле. ;) Ама колко е вкусно, сигурна съм и без да опитвам. Пиле и картофи се обичат много, а ти и още вкусотии си им подарила.
ОтговорИзтриванеА за гостуването - Катето и Пепи. Ами, очаквано добра комбинация, възхищавам ви се и на двете!
Прегръдки!
Рецептата е чудесна. Ще зарадвам младите хора в нашето семейство с това пиле, долетяло от Белгия до Стара Загора.
ОтговорИзтриванеАз съм за вино розе. Но става и с бяло вино. Няма да се дърпам.
Много апетитно изглежда, Пеп! Чудесна гозба. Имам само бяло вино в момента, ама и с него ти казвам наздраве.
ОтговорИзтриванеИ тук да кажа, че много, ама много ми хареса рецептата, Пепи!
ОтговорИзтриванеС такава и аз бих те посрещнала с отворени обятия:)!
Поздрави! Хубави почивни дни!
Пепа, с вкусно ястие гостуваш при Катето!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и за двете!
Ех,какво не бих дала за реално канапе с Пепи и Катето,още повече като ухае така неустоимо!Пепи,страхотна рецепта,а на Катето поздравления за избора на гост!Много вкусно и задушевно е при вас,дами,прегръдки и за двечките толкова любими другарчета!
ОтговорИзтриванеНаздраве, мили дами! с бяло вино, с розе, или с бира :) живи и здрави да с те и вие, че се отбивате да ме нагледате :)
ОтговорИзтриванеПоздрави на вас и вкусна, спорна седмица!
Със закъснение и моите поздравления за гостуването, Пепи,
ОтговорИзтриваненяма да повтарям коментара си при Катето - страхотен тандем!
Рецептата е чудесна, както и другите ти нови предложения, а банановият браунис е неустоим!
Благодаря ти, Дианка :)
ИзтриванеКакво се правят 2-те суп. л. брашно, след като се размият с вода и оставят на топло? В редуцирания бульон ли се слагат?
ОтговорИзтриванекопирам от по-горе:
ИзтриванеБульона се редуцира до около 250 мл .
* Сгъстява се с размитото в малко вода брашно и оставя настрани, на топло.
Аз реших да не си измислям къде да го прибавя, така че реших да го пропусна и ... стана! Много вкусна рецепта, браво :)
ОтговорИзтриванеуби ме ти :) КАто залееш с бульона, става по-сочно. Не е просто печено картофеното пюре. Нищо, следващия път го сложи - дори там едната снимка, дето е залято се вижда.
ИзтриванеИ тази вкусотия я видях! Това ще го направя - определено! :)
ОтговорИзтриванеУникално вкусно!!!
ОтговорИзтриванеGALINA STOQNOVA 10.03.2015g.
ОтговорИзтриванеMnogo e vkusno az go pravq 3 pati v meseca v golqma tava OBOJAVA ME GO .VE4e 10 godini ka6kavala e skap no si zaslujava 2dena go qdem ZASI6TA
GALINA
ОтговорИзтриванеGALINA STOQNOVA 10.03.2015g.
ОтговорИзтриванеMnogo e vkusno az go pravq 3 pati v meseca v golqma tava OBOJAVA ME GO .VE4e 10 godini ka6kavala e skap no si zaslujava 2dena go qdem ZASI6TA
Много благодаря за страхотната рецепта! Снощи го правих, стана превъзходно. :-)
ОтговорИзтриванеМоля :) радвам се, сте харесали!
ОтговорИзтриванеМисля да пробвам тази вкусотия , но какъв долу-горе е размера на тавичката ?
ОтговорИзтриване28 _30 см е тази. Гледайте да е дълбока поне шест седем сантиметра
ИзтриванеЗдравей Пепи.Днес за вечеря ще приготвя Белгийското пиле. Отдавна му се каня.
ОтговорИзтриванеНадявам се да Ви хареса :) Да споделите после как е :)
Изтриване