Имам удоволствието днес да ми гостува Катето-Канди. Както се вижда от горната снимка - с нашите семейни слабости - месо и шоколад
Когато преди време тя ме покани на нейното канапе за гости, не можех да пропусна възможността да я прикоткам тук, в моето местенце и на свой ред писах да се подготвя да ми върне визитата .
Сигурно ще се повторя от преди седмица, но Катето е момичето, което ме зарежда с ентусиазма и кулинарните си идеи. Невероятен кулинар, който умее да впечатли с изключително разнообразие от вкусове, майсторство и финес в поднасянето. Винаги с удоволствие влизам при нея, защото публикациите и са изпълнени с толкова позитивизъм, че зарежда деня ми с усмивка (е, винаги се намира някой после да я изтрие :)))
С огромно удоволствие ви представям Катя-Канди, дамата, която стои зад блога My Candy kitchen. Насладата за сетивата е гарантирана!
А на теб, мила Кате много благодаря за апетитното меню с любими продукти, което направи за гостуването - допаднаха ми и още как ! Удоволствието от гостуването е изцяло мое!
**************************************
Когато Пепи ме покани на гости, направо се скрих под
леглото:))). С какво да гостуваш на такъв човек? - Тя за мен е като ветеран в
кулинарията, всички най-сериозни рецепти са тук, в нейният блог. Харесвам си я
много и я ценя като кулинар и приятел, а бе готин човек е, казвам ви!:) Вече
споделих мнението си за нея, мога още да я хваля, но само ако разгледате блога ѝ,
вече ще ме разберете:).
Първоначално мислех да омеся една погача, да сваря едно пиле
и да ги сложа в кошницата, като за пред кръстник - такъв респект имам към тази
жена!
Бонбонът в мен обаче надделя и избрах меню с едни от
даровете на есента, а именно - с кестените.
Надявам се предложенията ми да ви допаднат, както на Пепи,
така и на всички приятели на блога ѝ.
За всички вас поднасям:
Руло със свинско
бонфиле, кестени и бразилски орех
Продукти:
1 свинско бонфиле
няколко сварени кестена
1 бразилски орех
1 глава лук
1 морков
черен пипер
сол
соев сос Кикоман зелена капачка
50 мл бяло вино
100 мл зеленчуков бульон
за гъбеният сос:
няколко гъби печурки
300 мл бульон
1 с.л. брашно
2 с.л. краве масло
Приготвяне:
Направете надлъжен разрез - не до края на филето, разтворете
го, така че да получите нещо като голяма пържола. леко го начукайте през стреч
фолио с дървено чукче за пържоли.
Посолете, поръсете с черен пипер и соев сос и го оставете да
престои докато подготвите плънката.
Нарежете лука на полумесеци, морковите на жулиени.
Загрейте зехтин в тиган и добавете нарязаните зеленчуци.
Гответе ги до омекване. Прибавете към тях сварените и обелени кестени и
филираният бразилски орех. Подправете с малко сол и черен пипер и гответе за 1-2 минути.
Отстранете от котлона и изсипете плънката върху филето.
Разнесете я навсякъде и навийте филето на руло.
Завържете с конец за готвене или забодете с клечки за зъби.
Поставете рулото в тава, намазана леко със зехтин. Добавете бялото вино и
бульона.
Изпечете рулото на 180 градуса до готовност.
За гъбеният сос:
Нарежете няколко гъби на филийки и ги запържете в масло.
Добавете брашното, разбъркайте да се запържи и брашното и налейте бульона,
разбъркайте и варете за около 2-3 минути, или до желаната гъстота.
Поднесете рулото със соса.
Шоколадово руло с
кестени
Блатът на рулото е по рецептата за шоколадово руло, с добавка на кестени.
Продукти:
блат:
90 гр брашно
20 гр какао Др. Йоткер
1 ч.л. бакпулвер Dr Oetker
5 яйца, разделени белтъци и жълтъци
110 гр захар
2 с.л. меко краве масло
няколко капки есенция ром Др. Йоткер
няколко капки есенция масло ванилия Др. Йоткер
щипка сол
3 сварени кестена, нарязани на ситно
крем:
150 гр Маскарпоне
150 гр заквасена сметана
пудра захар, на вкус
глазура:
1 млечен шоколад Линд
бразилски орех, филиран
кестени
(тук виждам една малка ръчица посяга към рулото )
Приготвяне:
Пресейте брашното с какаото и бакпулвера в купа.
Разбийте с миксер жълтъците с половината от захарта.
Добавете размекнатото масло и есенциите, разбивайте с миксер, докато станат на
крем.
Към крема добавете сухата смес, на няколко етапа, като
разбърквате внимателно с шпатула. Добавете и сварените, нарязани кестени.
Разбийте белтъците с щипка сол - отначало на по-ниски
обороти, постепенно преминете на по-висока скорост. Добавете останалата захар и
разбийте до твърди върхове.
Започнете да ги прибавяте на няколко части към другата смес,
като бъркате внимателно с шпатула по метода загребване-обръщане, за да запазите
обема им.
Застелете голямата правоъгълна тава на фурната с хартия за
печене. Изсипете сместа и внимателно изравнете.
Изпечете блата за 12 минути в предварително загрята на 170
гр. фурна с вентилатор.
Извадете от фурната и прехвърлете блата заедно с хартията
върху скара. Изчакайте 2-3 минутки, за да не се изгорите.
Навийте го на руло, заедно с хартията.
Оставете го да изстине така, докато приготвите крема.
За крема:
Разбийте всички продукти с телена бъркалка, до еднородност.
Развийте охладеното руло, отстранете хартията и го намажете
с крем и завийте отново на руло.
За глазурата:
Разтопете натрошения шоколад на водна баня или в
микровълнова / за 90 сек, на макс, като отваряте и разбърквате през 30 сек./.
Излейте внимателно шоколада върху рулото и го разнесете с
помощта на равен нож.
Оставете в хладилник да стегне.
Поръсете с филиран бразилски орех, декорирайте със сварените
кестени и парченца шоколад.
Пепи, много ти благодаря за жеста на внимание и поканата!
Какво си имаме тук рано-рано в петък?
ОтговорИзтриванеВкусна гостенка във вкусно местенце!
Чудесни предложения, Кате!
Прекрасна гостенка имаш, Пепи :)
Я гледай ти,сън не сте спали,дами,да поседнете на канапето,браво на вас!
ОтговорИзтриванеПепи,много харесвам гостенката ти и споделям удоволствието от нейното местенце.
Виждам,че Катето се е подготвила напълно в унисон на твоя и семейния вкус с чудесна месна гозба,а рулцето е прекрасно!
Прегръдка и за двете ви,толкова любими мои другарчета и хубав уикенд да ви е!
Гостенката ти е оправдала срещата ви тук съвсем подобаващо и тематично, Пепи - сочна мръвка и шоколад, една вкусна и весела симбиоза от "канибал с бонбон" . Отлични рецепти и снимки!
ОтговорИзтриванеПоздравления за вас, усмихнахте ми деня, момичета!
Прегръщам ви!
Ех, че ме изненадахте двечките! Прекрасно гости се е получило - цветно, вкусно, ароматно и много уютно! Неустоимо вкусни рецепти, няма как да не се присъединя към компанията ви! Прегръдки, Кате и Пепи! :)
ОтговорИзтриванеСтрахотно гостуване, Пепик!
ОтговорИзтриванеЧудесни сте и двете :)
ОтговорИзтриванеИ се радвам, че бонбончето гостува
с прекрасни кестенови вкусотии!
Прегръдки!
Ех, че прекрасно руло! И другото и то! Направо не знам кое да предпочета. Ще трябва и от двете да опитам!
ОтговорИзтриванеПепи, напълно разбирам притесненията на Катето, за гостуването и при теб и аз бих реагирала така :)
ОтговорИзтриванеНо тя както никои не се е съмнявал се е справила чудесно и добре сте се нагостили, даже и за нас има по залъче :)
Сърдечни поздрави!
Пепи, с Катето сте ми такива чудни вдъхновения... Искрено ви се радвам, искрено! Прекрасно е в петък при вас, прегръдки от мен!
ОтговорИзтриванеРеспект и уважение към вас дами...
ОтговорИзтриванеВпечатляващо гостуване на Катето - тематично, интересно и много изкушаващо.
Поздрави, вкусни и усмихнати почивни дни!
Ами показвам се и аз:))), за да ви благодаря за положителните отзиви, а пък Пепи така хубаво ме накара да се изчервя, че може и пак да се скрия:))) Радвам се, че се присъединихте към нас и още повече се радвам, че изборът ми ви е допаднал! Пепи, едно голямо гуш за теб и целувки на всички!
ОтговорИзтриванеСтрахотни рецепти! Вкусно и много елегантно поднесени!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки за гостенката и домакинята и да ви е сладко!
Хубави събота и неделя, дами!
Бонбон е заесенила и тъкмо където трябва е обрулила кестените- върху месце и шоколад;)
ОтговорИзтриванеПепчо, пак късмет извади;) Ама и твое не е удоволствието, а наше;) Гледаме, цъкаме и се радваме. Желая и на двете ви вълшебен есенен уикенд!
Тези петъци се превърнаха в истинския смисъл на думата в гурме срещи! Чудесно представяне , Катя! Много вкусно, съобразено с вкусовете на семейството и тематично меню, представено в елегантния стил на Канди, както тя си умее :). Поздравления и на двечките, радвам се, че ви има в блоговото пространство!
ОтговорИзтриванеДами, благодаря ви, че се отбихте; благодаря за милите коментари и пожелания :)
ОтговорИзтриванеРадвам се ,че харесвате моята гостенка, но то няма и как бонбон като Катето да не бъде харесван :)
Поздрави за вас и хубава нова седмица!
Ето това се казва гостуване по български ... кошницата пълна, и месце има в нея и десерт :)
ОтговорИзтриванеАма че гостуване ти е направила Катето Пепи! Чудесни рецепти!
Поздрави и за двечките!
благодаря ти, Дани :) гостуване в стил Катето - и много, и хубаво, и вкусно!
ИзтриванеТова си е направо царско гостуване! Видях при Катето - голям разкош... и месото руло, и шоколадовото руло!
ОтговорИзтриванеИскам и аз пък :)))