За тази публикуването на тази рецепта са виновни милите хора от магазин Ах, Морето в София, които почти седмица показваха разни мариновани риби и скариди от щанда си. И точно, когато станах столичанка в повече за 3 дни, скаридите бяха свършили. Знаете, че луд умора няма ми е част от хобито и мариноването на рибата не ми е проблем , дори чистенето и реденето на сафрид и уклей , затова реших, че ще правя. Горната снимка е на много едри скариди, долните са средни по размер, които определено се получиха по-добре при мариноването. Имайте предвид, че ще се чистят от черупките и не пробвайте с дребните :)
Няколко думи за скаридите като продукт - богати на протеин, желязо и селен и имат антиоксидантно действие (това последното от книгите, не знам колко е вярно.) Но наистина са храна, която няма мазнини, а богата на протеин. Хубаво е от време на време да се хапват; най-харесвани от всички у нас са с масло, чесън и копър. Трайността на тези - 2-3 дни :) повече не могат да се задържат.
Продукти:
~ 400-500 г почистени скариди (от черупките и вената; тук там оставях опашки)
1 ч.л. сол
120 мл зехтин
120 мл сок от лимон
1 малка глава червен лук, нарязана на полумесци
1 резен от глава целина, нарязан на кубчета
10-на стръка копър, ситно нарязан
2 с.л. каперси
1/2 ч.л. захар
още щипка
щипка лют червен пипер
Приготвяне:
* Всички съставки от втората част се смесват и разбъркват.
* Почистените скариди се поставят във врящата подсолена вода (с онази 1ч.л. сол)
* Бланшират се 2 до 3 мин. Внимавайте да не ги преварите, защото ще станат като каучук
* Изваждат се с решетъчна лъжица от водата, отцеждат и поставят в купата при подготвената марината.
* Купата се затваря с капак и прибира в хладилник за поне 3-4 часа.
Това е Бързо и лесно мезе, стига да има кой да ги чисти. Е, после разбира се и да ги забравите за няколко часа в хладилника.
Няма коментари:
Публикуване на коментар