Страници

29 февруари 2016 г.

Шоколадови фъстъковки с карамел


    Отлепяяяяяяш,  не облизвааааашшш...... А гарнираш с печени белени фъстъци, объркани с карамел. Това е всъщност целия начин на приготвяне на тия карамелено-шоколадови-фъстъчени хапки.  Обожавам  блокчета от типа на Сникърса и Лайън-а. Но напоследък много лоши неща се пишат за тях и се взех в ръце да си направя подобни.
Основата тук е бисквитка, но може и на вафлена кора - зависи кой кое обича повече. Аз - Орео, определено. Приготвянето им отнема около 20 мин, ако имаме готово дулсе де лече, или сгущенка. Ако нямаме - приготвяме си я по този, описан от мен вече начин. Аз варя обикновено 2 консерви и тъй като имат голяма трайност - стига аз да ги изтрая в шкафа 
 ;D ,  винаги имаме готов карамел. 


Продуктите: са само 4 :)
300г обелени, печени безсолни фъстъци 
1 консерва дулсе де лече (~400г)  /сгущенка 
2 пакета бисквити (Орео) 
300 г шоколад 



Приготвянето е лесно: 

* Бисквитите се разделят на две внимателно - на едната остава залепен крема, може и той да се отлепи (и изяде), но аз го оставих. Може и самите бисквити да се оставят по две, :) ама предпочетох да наблегнем на ядките с карамел и фъстъци, а те да са само подложка. 
* В дълбока  купа се объркват фъстъците и карамела.
* Поставя се по лъжица на всяка бисквитка - малко е гъста :) сместа, но с показалец, или с помощта на друга лъжица се помага да се постави върху бисквитката.
* 2/3 от шоколада се разтопява на водна баня. Когато се разтопи, към него се прибавя останалата 1/3 шоколад, отмества се от котлона и се бърка, докато и той се разтопи.
* Тук може да се хване основата на всяка фъстъчена хапка и се потопи в разтопения шоколад, а може да се залеят всички с шоколада, както са наредени на равна повърхност, върху свежо фолио, или на хартия за печене. И двата начина изпробвах, лесни са, но при втория доста шоколад остава по хартията (който НЕ дава фира, пак се използва) но си е повече цапане. 

* Оставят се така да стегне шоколада :) след което половината се прибират в кутия .... 
а другата половина -  на масата иииии.... им се наслаждаваме. :) 


За кутията съм сериозна - тези единични бройки, които останаха на открито, след 24 часа  бяха с поомекнала бисквита и фъстъци - вече не така хрупкави.
А тези, които бяха в кутия - си бяха и с хрупкава бисквита, и фъстъци. 




19 февруари 2016 г.

Кисело зеле със свинско месо

На киселото зеле, готвено с месо  отдавна се обясних в любов :smile1: 
И у нас всички, без младежа го обичат. И си го готвех по един и същ начин - този, отричайки прибавянето на праз и подправки  в зелето, докато се готви.
Е, аз и сега се заричам никога да не сложа дафинов лист в кисело зеле, защото го опитвах и никак не ми харесва така.
Обаче от известно време,  на едни 150 км. от нас хапваме кисело зеле, сготвено от златните ръце на баба на едното ни девойче и много, ама много ни харесва така. С малко помощ от приятел и няколко опита у нас, мога да се похваля, че вече няколко пъти му се радваме на този нов вкус и май така ще се готви и занапред. Е, клонката сминдух  остава :) само мама да не забрави да сее сминдуха тази година :)


Продукти (за едни прилични 7-8 порции) 
1 голяма кисела зелка
1 голям стрък праз (30-40 см)
~1,2 кг свинско месо
1 парче наденица - по възможност кървавица***
1 чаша от ок.80 мл ориз
още една такава чаша  олио :) и парче сланина - колкото 2-3 кибритени кутии

по 1чл. едро смлени кимион и  зърна копър

червен пипер - по желание 

Приготвяне:
* Първо започвам (естествено) от нарязването на зелето. Лесна задача, само да знаете, че аз махам дебелата средна част на всяко лист - хич не ги обичам в сготвеното зеле; твърди са ми.
*  Половината от зелето се поставя в тенджерата. 

* Върху него се поставя нарязания на дребно стрък праз-лук. 
* Следващия пласт е месото, а най-отгоре се покрива с втората половина от нарязаното зеле. 
* Наливат се 2 чаши (по 200 мл) зелев сок , 2 чаши чиста чешмяна вода и ориото.  Най-отгоре се поставят парчетата сланина и съдът със зелето се поставя да се готви - дали тенджерата на котлона, или във фурната - под капак да бъде. 
* Когато заври се намалява - котлона, или фурната - толкова, че то да къкри слабо. Котлона на 1/4 степен от мощностите, а фурната - на 160*. 
* За около  час и половина след завирането, месото е готово - сварено. Както на горната снимка се вижда - месото, което е джоланчета обезкостени и срязани само на две са се поразпаднали. 
* Отхлупва се капакът, прибавя се ориза, подправките, ако ще има червен пипер - тук е момента да се добави и той. И една люта чушка.   Пак по желание. И разбира се - надениците. Затваря се отново с капака и се готви още 30 мин. 
Ние зеле без ориз не харесваме, а за тези 30 мин. оризът добре се сварява. 

* Разбърква се всичкото сготвено зеле в теджерата и оставя за още 10 мин. на изключен котлон, или фурна, да си отдъхне от дългата подготовка за вечерята :)

Съвсем по желание, или според наличието на време, много вкусно се получава, когато се прехвърли в тава и запече във фурната. Както е видно от долната снимка, с приготвената за сауната тава. Но това, ако има време.  Ако си намеря снимка и на изпеченото зеле, ще онагледя :) 




*** Малко са нещата за хапване, които не ни харесват. Затова няма да учудя никого, ако кажа, че сме впечатлени от кървавицата в Пазарджишкия край. И се възползваме всеки път, когато идем във Велинград, да напълня торбичка с този продукт за фризера, от който съвсем свидливо :) слагам само в зелето. Е, ако съм в добро настроение и по парче печена отпускам. 

3 февруари 2016 г.

Мексикан кукумбер :) в пилешки хапки със сладко кисел сос


       Кукумберът всъщност е мексиканска краставица (Mexican cucumber). Чайот. Ама кукумбер как гали слуха, а :wink1: Нов продукт за мен, който оказва се вече се отглежда от доста любители градинари в България, особено по черноморието, от където и до мен стигна подарък с една торба такива. Тропически плод във вид на бодлива круша,  с име на краставица и вкус на смесица от краставица и тиквичка. От жълтеникави, до зелени на цвят са различните сортове. При топлото време покълната дори тези, които оставих да засадя и преди да успея да ги сложа в земята, вече имаха  зелени стъбла по 15-20 см. и листенца. Тази неделя ги сложих в пръст, да видим дали ще ги развъдя. И очаквам с нетърпение реакцията на татко, като разбере, че на асмата ще виснат бодливи круши. Имах добрата идея да снимам и на дневна светлина пилешките хапки с тях, но кукумберите свършиха, а аз друга, по-прилична снимка не успях да направя. Т.е. никаква друга не успях. Каквато - такава.  Гарантирам ви, че е вкусно :) 
       Най-"трудоемката" част е почистването на плода - с мека кърпа се обтрива добре, за да изпадат всичките бодлички, след което се измива и нарязва - ядката е мека и лесно се отделя. Правих го и белено, и с кората - но тя е нежна и не се усеща и бихте могли да си спестите беленето. Освен готвена, Мексиканската краставица е вкусна (според милото) и в сурово състояние - по-близка на вкус до краставица в салата. И тъй като е богата на вит. С, вит.К, вит.В 6, цинк и фолиева киселина, това е единствения начин да ги усвоим - в сурово състояние. Но тук специално ще сготвим две :)
-


Продукти за 3 порции: 
2бр. пилешки филета - пеперуда, около 700г 
50-60мл соев сос 
1 белтък 
1 пълна с.л. царевично нишесте 

2 плода чайот (мексиканска краставица)
1 ч.ч. кетчуп (моят си е домашен, бихте могли да ползвате купен любим, или сладко кисел сос)
50 мл бяло вино и 50 мл вода 
1 червена чушка 
3-4 ск. чесън 
2 с.л. белен сусам 
щипка сол 
4-5 с.л. олио 

Приготвяне: 
* Пилешкото филе се нарязва на хапки, залива със соевия сос и обърква добре.
* Прибира се в хладилник за поне час. 
* Чайотите се почистват с кърпа от бодлите, измиват и нарязват на  ленти, дебели по 3-4 мм. 
* Чушката се почиства и нарязва на дребни кубчета; скилидките чесън се намачкват грубо. 

И от тук до края на готвенето времето е около 15 мин. Най-важното е да го направите в широк тиган, където месото и продуктите ще се готвят спокойно и на широко :) вместо да се слепват и стават на топка в дълбок, но тесен тиган, или тенджера. Ей затова много удобни са уок тиганите, стига да имате и газов котлон, където огъня да загрява тигана почти в цялата му дълбочина. 

* Пилешкото месо  се отцежда от соевия сос (който се запазва). Към него се прибавят разбития с вилица белтък, нишестето и  объркв добре така, че всички хапки да са оваляни и в нишестето. 
* Загрява се мазнината в тигана, пускат се пилешките хапки и пържат, докато се зачервят леко от всички страни - това се получава за около 5-6 мин. Готовото месо се изважда в чиния. 
* Нарязаните чушка и чайот се поставят в същата мазнина, прибавя се соевия сос, щипката сол  и бъркат, докато останат на мазнина. 
* Тук се прибавят  намачканите скилидки чесън и пържи всичко около 2 мин.  
* Връща се пилешкото месо, прибавят се кетчупа /сладко киселия сос, бялото вино и водата. 
* Бърка се внимателно - 2-3 мин, , пак на силна степен на котлона; докато соса стане гъст и плътен. И
* Разпределят се в 2 (3) чинии и поръсват с беления сусам.