Кукумберът всъщност е мексиканска краставица (Mexican cucumber). Чайот. Ама кукумбер как гали слуха, а Нов продукт за мен, който оказва се вече се отглежда от доста любители градинари в България, особено по черноморието, от където и до мен стигна подарък с една торба такива. Тропически плод във вид на бодлива круша, с име на краставица и вкус на смесица от краставица и тиквичка. От жълтеникави, до зелени на цвят са различните сортове. При топлото време покълната дори тези, които оставих да засадя и преди да успея да ги сложа в земята, вече имаха зелени стъбла по 15-20 см. и листенца. Тази неделя ги сложих в пръст, да видим дали ще ги развъдя. И очаквам с нетърпение реакцията на татко, като разбере, че на асмата ще виснат бодливи круши. Имах добрата идея да снимам и на дневна светлина пилешките хапки с тях, но кукумберите свършиха, а аз друга, по-прилична снимка не успях да направя. Т.е. никаква друга не успях. Каквато - такава. Гарантирам ви, че е вкусно :)
Най-"трудоемката" част е почистването на плода - с мека кърпа се обтрива добре, за да изпадат всичките бодлички, след което се измива и нарязва - ядката е мека и лесно се отделя. Правих го и белено, и с кората - но тя е нежна и не се усеща и бихте могли да си спестите беленето. Освен готвена, Мексиканската краставица е вкусна (според милото) и в сурово състояние - по-близка на вкус до краставица в салата. И тъй като е богата на вит. С, вит.К, вит.В 6, цинк и фолиева киселина, това е единствения начин да ги усвоим - в сурово състояние. Но тук специално ще сготвим две :)
Продукти за 3 порции:
2бр. пилешки филета - пеперуда, около 700г
50-60мл соев сос
1 белтък
1 пълна с.л. царевично нишесте
2 плода чайот (мексиканска краставица)
1 ч.ч. кетчуп (моят си е домашен, бихте могли да ползвате купен любим, или сладко кисел сос)
50 мл бяло вино и 50 мл вода
1 червена чушка
3-4 ск. чесън
2 с.л. белен сусам
щипка сол
4-5 с.л. олио
Приготвяне:
* Пилешкото филе се нарязва на хапки, залива със соевия сос и обърква добре.
* Прибира се в хладилник за поне час.
* Чайотите се почистват с кърпа от бодлите, измиват и нарязват на ленти, дебели по 3-4 мм.
* Чушката се почиства и нарязва на дребни кубчета; скилидките чесън се намачкват грубо.
И от тук до края на готвенето времето е около 15 мин. Най-важното е да го направите в широк тиган, където месото и продуктите ще се готвят спокойно и на широко :) вместо да се слепват и стават на топка в дълбок, но тесен тиган, или тенджера. Ей затова много удобни са уок тиганите, стига да имате и газов котлон, където огъня да загрява тигана почти в цялата му дълбочина.
* Пилешкото месо се отцежда от соевия сос (който се запазва). Към него се прибавят разбития с вилица белтък, нишестето и объркв добре така, че всички хапки да са оваляни и в нишестето.
* Загрява се мазнината в тигана, пускат се пилешките хапки и пържат, докато се зачервят леко от всички страни - това се получава за около 5-6 мин. Готовото месо се изважда в чиния.
* Нарязаните чушка и чайот се поставят в същата мазнина, прибавя се соевия сос, щипката сол и бъркат, докато останат на мазнина.
* Тук се прибавят намачканите скилидки чесън и пържи всичко около 2 мин.
* Връща се пилешкото месо, прибавят се кетчупа /сладко киселия сос, бялото вино и водата.
* Бърка се внимателно - 2-3 мин, , пак на силна степен на котлона; докато соса стане гъст и плътен. И
* Разпределят се в 2 (3) чинии и поръсват с беления сусам.
Много любопитно ми стана с този чайот, не съм виждала как расте, сега ще търся информация! Хубава сряда, Пеп!
ОтговорИзтриванеДа, Игличе, огледай го. Само на вид е странно, заради бодлите.
ИзтриванеХубави почивни дни на теб!
Пепи, и без гаранция се знае, че при теб е вкусно. :) Това никога не съм го опитвала, ама с най-гладно любопитство бих! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Падне ли ти - опитай го, Гери :)
ИзтриванеПрегръдки и на теб, момиче мило, отдавна не съм те виждала!
Пеп, те такова животно нЕма:))
ОтговорИзтриванеПо-добре си ги дресирала твоичките, моите нямаше да опитат даже - ни сурово, ни сготвено:))
Има едно вносно таквоз чудо, ама е друг цвят, не знам как се казва и дали е същото, но пак е с бодли, виждала съм го в Кауфланд.
Веси, ама то на вкус си е тиквичка. Като не го видят какво е бодливо - да не мислиш ще се сетят, че имало било бодли някога? Това е най-важното, да не се вижда. Други пък, които видяха - от любопитство опитаха.
ИзтриванеВземи едно пробвай скришом. Хората го и пържат, като тиквичка и хапват.
Ми не съм го виждала:))
ИзтриванеАбе че е били вкусно ... няма да ни лъжеш я ;) ама такъв зеленчук не съм виждала Пепи. Ще се оглеждам пак по магазините :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеДани, при теб дори е по-логично да го има :) По-близо си до Мексико :)))
ИзтриванеПоздрави и на теб и хубави събота и неделя!
това пък откъде го изкопа?
ОтговорИзтриванеИнтересно, интересно;)
Ми а де :) обажда ми се приятелка и казва "Идвай да ти дам нещо, само ти ще го сготвиш, няма да го изхвърлиш :))))
ИзтриванеМного шантав зеленчук (навярно е зеленчук :)) За сефте от теб чувам, че такова чудо съществува, камо ли пък, че се гледа на нашите географски ширини. Адмирации за желанието и страстта, че веднага си експериментирала. Не ти ли дойде на акъла, че нещо може да ти стане от туй чудо или ти предваително преди да готвиш попрочете туй онуй ?:)
ОтговорИзтриванеааа, прочетох, разбира се. Има един блог за суровоядство на Елена Димитрова, в който има информация за него. Приятелката, която ми ги даде, също каза че ги пържат и хапват така - като пържени тиквички. Та поне разбрахме, че е ядлив плод/зеленчука :)
ИзтриванеРазби ме! напоследък ми говориш с много странни думи:))) Ти си в състояние от всеки продукт да изкараш кулинарен шедьовър и най-вече вкусна рецепта! Поздрави!
ОтговорИзтриванехихихи Кате, каквото и да ти говоря - знай, че става дума за храна. Прегръдки за теб, бонбон!
ИзтриванеПепи,симпатяги са тези бодливковци,дано се хване реколтата,ще показваш после снимки и от отглеждането.Таквози зеленчуче няма да ми падне,но и без него или с тиквички гозбата ще ни се услади,убедена съм,защото много ми хареса!Сърдечни прегръдки и хубава вечер на семейството,другарче!
ОтговорИзтриванеРосинко, ама моите са точно от Варненско :) уфф забравих името, едно градче там, с ферибот... дано се сетиш. После една съученичка от Аспарухово каза, че също са го отглеждали; Като ходиш по вашите пазари, огледай, може и да има и там.
ИзтриванеПрегръдки и за теб и хубав край на седмицата да ти е:)