1/2 връзка аспержи -10-на броя
1 малък сладък картоф - ок. 150г
0,5 л. вода
0,5л. пилешки булон (или пак вода)***
3-4 с.л. олио
2-3 скилидки чесън
2 с.л. масло 100г. заквасена сметана
сол и черен пипер на вкус
крутони за сервиране
***Първия път правих супата само с вода, но се сещате, че с пилешкия бульон вкусът ни хареса много повече. Бульонът ми е домашен, и друг път съм писала, че си приготвям и замразявам в бутилки PVC 0,5л.
Приготвяне:
* В тенджера се кипват водата, булона и олиото.
* Аспержите се подрязват на 1см. от основата и се нарязват на парчета по 2-3 см. Може да запазите част от връхчетата за украса, но това са подробности :)
* Сладкият картоф се обелва и нарязва на дребни кубчета.
* Заедно с аспержите и скилидките чесън се поставят във врящата течност и готвят около 15 мин. - за това време и картофите, и аспержите са омекнали. Към края на готвенето се прибавя солта.
* Тенджерата се отмества от котлона.
* Сметаната се смесва със също толкова количество от топлия бульон - налива се по малко към нея и бърка, докато стане като много гъст айран :)
* Супата се пюрира. В нея се прибавят разбитата сметана, пипера и маслото.
* Сервира се с крутони - може готови, но предпочитаме домашни, а е и много месно да си направим в къщи, където почти винаги има останал хляб.
* Ако сте отделили връхчетата на аспержите за сервиране, трябва да ги задушите предварително за 3-4 мин. в масло и тогава да прибавите към готовата супа.
* Заквасената сметана може да замените с готварска, но в супите харесвам повече заквасената.
Малкото на брой съставки в тази супа придават изчистено удоволствие за сетивата. Допълнила съм го само със сладък картоф (батат), който придава леко сладникава нотка, но не и аромат, за да може да изпъкне нежният, специфичен вкус на аспержите. У нас младите хора "откриха" този продукт и бързам да го готвя не само да му се наситим, а и защото сезона му е кратък :) скоро ще премине. Живи и здрави догодина може да се радваме на собствено производство. А и щом казах, че са богати на фибри, всички в къщи са заинтересовани от реколтата. Бъдещата.
Пепи,
ОтговорИзтриванемного интересна супа с участието на аспержи.Доста трудно покълват, засяхме ги и ние да видим дали ще успеем да получим реколта.Преди години в България са се произвеждали аспержи за разлика от сега.
Чудесно и много интригуващо предложение.Поздрави !
Отглеждали са се, да. Докато са ги обявили за капиталистически продукт :) без който можем. Може от семето да е, Ели, при мен май всички излязоха - на трета-четвърта седмица се показаха и ей такива горички станаха в сандъчето. Вече са в земята, на другия ден, след като засадих ги проверих - ококорени :) прави стърчат нагоре. Оказаха се с много дълги корени, дано се хващат и догодина да опитваме домашно производство.
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Ох, много им се радвам на твоите градинки! Супата е чудесна, поздрави, Пепи!
ОтговорИзтриване