....и пожелахте да видите :) . Наскоро в страничката на блога в социалното зло ФБ попитах кое простичко ястие липсва, а трябва да го има тук Сред предложенията с нахут (добре де, ще му дам втори шанс на нахута) се открояваха попара, пиле каша, яйца на вестник (все още не мога да прежаля плота); а торта Гараш, която хич не е от простичките ще направя скоро по добрата стара соц рецепта.
Пиле каша у нас се готви в две разновидности - бяла и червена (и двете еднакво нефотогенични). Червената от баба и задължително с чубрица; бялата - от свЕки. От която е и пилешка яхния с картофи, най-обичаната яхния у дома. От мен :) парченцето мАсло.
Но както е тръгнало да броя до 3 картофите в чинията на авджи, май по-често трябва да му готвя просто пиле каша
Пилето и в двата случая е в количество за 5-6 чинии, т.е. около килограм пилешко месо, независимо кои части на пилето са.
За червеното пиле каша :)
* Месото се нарязва на порции, които запържват за по минута от двете страни в 3-4 с.л. олио
* Прибавя се ситно нарязана глава лук и запържва още минута.
* Прибавя се 1 с.л. червен пипер, сол на вкус, разбърква се и се залива с вода - около един литър.
* Щом заври, степента на котлона се намалява и оставя да ври тихо и спокойно, докато месото омекне.
* Изважда се от соса, охлажда се и в него се размиват 2-3 с.л. препечено брашно.
* Сипва се в тенджерата внимателно и разбърква кашата :) докато стигне желаната гъстота на кашата, тъй като по време на варенето не се знае колко вода се е изпарила. Обикновено размивам 3 с.л., пък - колкото поеме.
* Прибавя се малко кубче масло (кибритена кутия), тенджерата се отмества от котлона и поръсва голяма щипка чубрица. За авджи Стоев - и с магданоз.
Понякога прибавям лъжица универсална зеленчукова подправка, но автентичния вкус на бабината каша определено страда от това.
Пиле бяла каша :) да не се бърка с фрикасе, моля :) Тя си е простичка каша с препечено брашно. Неведнъж пиша, че винаги имам препечено брашно в буркан. Ами по-лесно е така - когато ми потрябва. Пък и на всяка манджа в тенджера, брашното, което слагам, предпочитам да е запечено, за да не мирише на сурово случайно.
ПИЛЕ БЯЛА КАША
иии вариант едно :)
* Кипва се около 1,5 л. вода в тенджера и поставя в нея нарязаното месо***
* Когато започне да завира се отпенва с решетъчна лъжица. Ако пропуснете момента - просто прецедете бульона и връщайте пилето в чистия вече бульон.
* Посолява се, прибавят се 3-4 лъжици олио, 5-6 зърна черен пипер и оставя да се вари, докато омекне месото.
* Изважда се от бульона - около 200 мл., охлажда се и в него се размиват 3-4 с.л. брашно (пак зависи колко бульон е останал - за около литър течност трябват 4 с.л. препечено брашно).
* Внимателно се налива в тенджерата и разбърква енергично, за да не стане на топчета.
* Поставя се кубче масло и отмества от котлона.
вариант две :)
* Месото се сварява до готовност ( в подсолена вода; отпенва се) .
* В тенджера се загрява маслото и олиото, прибавя се брашното (тук вече не е препечено) и бърка с дървена лъжица, докато си смени цвета към златисто, но се внимава да не загори.
* По малко се налива от горещия бульон и бърка с телена бъркалка (колкото по-голяма - толкова по-лесно). Бърка се и се налива..... докато брашното поеме бульона; гъстотата се определя на око. Когато заври и преценим, че е добре - спираме с наливането на бульон. Ако не стигне :) прибавяме топла вода. Ако пък сме изпуснали течностите повече - оставяме да поври 7-10 мин, докато се сгъсти малко соса (кашата де)
* Прибавя се месото, бучката масло и оставя отново да заври - 1-2 мин. са достатъчни.
***С месото, което варя процедирам така - слагам го в студена вода и варя до омекването му. И специално на бялата каша до преди няколко години обезкостявах месото и го слагах на дребни парченца в кашата. Но сега всеки държи на големия кокал :)
Колкото хора, толкова манджи, толкова вкусове. Още в началото ти правиш уговорката, че това са кашите на твоята баба и свеки. Но...кашата на моята свеки и на още други баби и свекита в друга част на България, северна, е...каша. Каша с накъсано, даже счукано в хаванче бяло пилешко месо, предварително сварено, запържено брашно, разредено с бульона, чесън за накрая, червен и черен пипер. Нищо друго. Общо взето, от онези манджи с три продукта, дето топиш с много хляб и ядеш. Тези вкусни манджи са били измислени от бабите от бедност, с повечко хлебец да нахраниш много хора. Дааа. Много манджи, много начини на готвенето им. Но, най-важен е резултатът накрая. А при теб резултатът винаги е вкусен, сигурна съм. Още повече, когато изпълняваш желанията ни в "Пожелахте да видите". Хубава седмица, Пепи! АНА
ОтговорИзтриванеИнтересно е това със счукването на месото, Ани. Защо ли се прави, ми стана интересно? Но някой път, когато правя, ако се сетя - ще погледна тук и да пробвам твоя начин. А чесън толкова много ползвам, пък тук никога не съм слагала в кашата :) май суров го хрупаме.
ИзтриванеБлагодаря ти, хубава и лека седмица и на теб да е!
Свареното месо, най-често бялото, се счуква в голям хаван, наричан "клъчник, от думата "кълцам", вероятно, за са стане на конци. Така, че манджата е истинска каша. Както писах горе: запържено брашно, червен, черен пипер, накъсаното на конци месо, всичко това разредено с бульона от варенето и накрая - счукан чесън. Това е! Проста манджа. В Северна България, около Дунава, в такъв клъчник счукват и печени чушки, и патладжан печен, и печени червени домати. Да, там пекат и червените домати, на мен ми беше странно. Така правят прославутите "лютики", всички зеленчуци са на едро и са съхранили максимално вкуса и витамините. Абе, това е, всички гениални неща са измислени от бедност и от липса на време! АНА
ИзтриванеНяма да ядат пилето на конци у нас, те и на супа, ако е така накъсано на конци го ровят - друго било да е нарязано. Но като каза за печенит е зеленчуци се сетих, че една приятелка готви боба с предварително запечен на скарата лук, чушка и домат и казва, че е много вкусно така.
ИзтриванеПрава си, хората са нямали голям избор на продукти, но пък са били хубави и са въртели чудесни манджи с тях. И точно от нищо нещо е тяхното.
Пепи класика си е това :), а как ми се иска да се телепортирам на твоята маса. Моята баба, мир на праха и, правеше най-вкусната пилешка каша на света. Е никога не успях да я докарам като нейната, но пък и не спирам да опитвам :)). Записвам си и твоите предложения.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
С повечко опити, Дианка и ще я докараш. Може да се окаже тайната в подправката само. Ето, ако сложа от универсалната зеленчукова - не е бабината.
ИзтриванеПоздрави и на теб!
И в бял и в червен вариант - страхотна е..., Пепи,
ОтговорИзтриванеизглежда много апетитна, една незаменима и вкусна домашна рецепта.
Хубаво е, че си я добавила, поздрави и успешна нова седмица.
Благодаря, Дианка :) простичко и вкусно е.
ИзтриванеУспешна и хубава седмица и на теб!
Пу за мен червената каша. Много апетитно изглежда.
ОтговорИзтриванеДобре де, ти дай топчета със зелено сирене, аз ще направя каша-наша :)
ИзтриванеЙоли ме е изпреварила, но няма да си тръгна, без чиния каша с пиле! много я обичам, но също толкова рядко я приготвям... Спорна нова седмица ти желая, Пепи! :)
ОтговорИзтриванеСкоро ще има, Еви :) аз ги въртя често манджите. Нали обичаме манджи със сос за наяждане :) другото е мезе.
ИзтриванеХубава седмица и на теб!
Аааааааааа, има грешка в заглавието! Пожелахте да опитате е! Аз съм първа на опашката:) Не ща да гледам, че окьоравях:) Поздрави, Пепи!
ОтговорИзтриванеЗа "пожелахте да опитате" ще стесним мястото на действието :)
ИзтриванеПепи,лоша работа!
ОтговорИзтриванеАпетитът с възрастта не е това,което беше,лоша работа ти казвам! :)
Щом и бялата пиле каша,дето посмъртно не кусвах,сега така ми намига,че вече се видях нарязала дебели филии хляб,топяща и примляскваща. :))
Всичко взе да ми е сладко,дори и това,което недолюбвах. :)
За червената нямам възражения и преди,и след...
Толкова вкусно готвиш,че и злоядник би се предал :) .
Прегръдка от мен и очаквам следващото предложение от допитването :) .
Успешна седмица,другарче мило!
Един младеж прояде бялата каша у нас, Роси :) и той така не ядял бели каши. Е, яде и фрикасе с кюфтета и бяла каша.
ИзтриванеА със злоядниците доста съм се мъчила, знаеш :)
Благодаря ти, мила Роси, спорна и хубава да е седмицата и на теб!
Пепи, как ухае само при теб... ВКУСНО! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Пожелахме и поръчахме, ама само с гледането ще си остана:))) Големи вкусотии си сервирала, Пепи! Хубаво е, да събираме и съхраняваме тези рецепти, като, че ли те остават най-вкусните! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗа мен от бялата, моля! И мама я правеше с накъсано месо, но и в цялост я обичам. Хайде сга и соц гараш и да лягам доволна;)
ОтговорИзтриванеКоято кажеш :) ама за Гараш-а ще почакаш :)
ИзтриванеБлагодаря в Мъхче, Кате и Гери!
Пепи, много апетитно, топвам си хлебчето:))) Прегръдки
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко, Ани :)
ИзтриванеМоята каша е по-различна (бяла е, да), но на драго сърце бих си хапнала от онази първата чинийка - сякаш точно за бяла каша е била създадена, а аз така да обичам каша и ако е и с домашно пернато... :)) И от бабината бих опитала, че червена пък не съм и виждала, а изглежда страхотно, Пепи! Въобще кашите са хубаво ястие, а твоите изглеждат много апетитно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и другият път искам да видя филе Вретено, мисля не си показвала! ;)
Една от първите ми публикации в Гответе с мен е, Ирма :) вретено но тогава нямах с какво да снимам, ето сега е момента да "му вдигна рейтинга" :)
ОтговорИзтриванеПри теб винаги ми е вкусно, Пепи и все нещо ново откривам. Бялата каша я помня (не с добро, че не я обичах, но сега е различно - залюбихме се :)), но червена не съм опитвала. Дори не знаех, че има червен вариант :). Рядко правя каша, но сега определено ми се дояде. Колкото и не фотогенично според теб да стои, на мен ми подейства апетито-стимулиращо :) Поздрави и мерси за подсещането, а и за новия вариант. Хубав ден, Пеп!
ОтговорИзтриванеТакива манджи май не всички помнят с добро, Снежи :) включително и аз.
ИзтриванеАма пък след години ги преоткриваме за себе си :)
Хубав петък на теб~!
Къде е нахута? Къде е тортата Гараш?
ОтговорИзтриванеЧакам ги, да знаеш. :*
ъъммм Или, нахута отпада. Но торта Гараш ще, само да видя кога :)
ИзтриванеДоста редичка ми се получи кашата с 4 лъжици препечено брашно на литър вода.
ОтговорИзтриванеОстаналото ми хареса, благодаря.
трябвало е да добавите още лъжица, размита с мъничко вода, като виждате, че остава рядка. Нали от този 1л. бульон извадихте за размиване на брашното? Зависи до каква степен е препечено брашното - колкото повече е, толкова по-малко сгъстява и когато препичам, все стоя до него, да не го изтърва.
ИзтриванеТочно така и направих. Просто споделям констатацията.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за обратна връзка :) сега ще го допълня горе, да се има предвид :)
ИзтриванеПо моя край / тоест то са в две области - едната ми баба е от Плевенско - другата от Ловешко се прави червена каша с пиле . Но нашето любимо ястие от детството с брат ми беше една постна каша на баба ми Стояна / тази от Ловешко / - ако я направя сега няма да ми е така вкусна - просто -олио - лук до златисто и брашно до златисто - червен пипер и водичка . Тайната е може би във въздуха - печката навън в лятната кухня - на дърва иииииии детството знам ли . /Баба Бог да я прости всичко готвеше божествено вкусно - даже и зелен боб ядях - само нейният ./ Та оттогава не обичам пилешка каша / помня дядо само мърмореше сърдито - Каква е тази каша без месо :D /
ОтговорИзтриване