15 май 2019 г.

Агнешка дроб-сарма

       Агнешка дроб-сарма .... с екстри този път -  стафиди и манатарки. В блога имам няколко - класическа, в було и с булгур. Празниците, на които традиционно слагаме  агнешко месо  на трапезата отминаха, но все още сме  пролет и  ще предложа и една малко по-различна агнешка дроб-сарма. Манатарките определено обогатяват всяко ястие, а стафидите придават съвсееееем лека сладникава нотка. 
     И друг път съм писала, но пак ще напомня: Варенето на дреболиите/карантията е сравнително бавна и "ароматна" дейност. Затова, ако  обичате субпродуктите, купете си 1 по-голям пакет, сварете, отцедете бульона и приберете в бутилки 0,5л. и във фризе. Нарежете дреболиите, смесете и разделете в пакетчета за по едно готвене - супа, или дроб-сарма и също  замразете във фризер Smile И тъй като всяка дроб-сарма е по-вкусна, когато има и месце вътре, към карантията прибавям и малко  сварено агнешко месо ( наполовина от количеството карантия) . А от субпродуктите не слагам черния дроб, бъбреците и далака. У нас  вече няма  други любители на агнешката карантия, но това не означава, че няма да сготвя за себе си Smile и за да не ми тежи на съвесттта да почерпя съседка Smile

Продукти за 4 порции: 
~300 г сварени агнешки дреболии 
~ 150 г сварено агнешко месо
200мл ориз (това количество е ориз, измерен в мерителна чаша от 200мл!)
5-6 стръка зелен (пресен) лук 
2-3 стръка джоджен и 3-4 листа девесил (пресни има сега) 
сол и черен пипер на вкус 
100 г стафиди 
2 големи щипки сушени манатарки 
50-60 мл олио 
60г масло 
500 мл бульон от варенето на дреболиите 
1 равна ч.л. червен пипер 

5 с.л. кисело мляко 
2 яйца 
1 равна с.л. брашно, щипка сол  и щипка сода за хляб 

Приготвяне
* Сварените агнешки дреболии и месо се нарязват на дребно. 
* Лукът и подправките също се нарязват на дребно. 
* Маслото и олиото се загряват в тиган; поставя се лукът и запържва за минута. 
* Прибавя се ориза; запържва за минута (да стане прозрачен) и се слагат дреболиите, начупените манатарки и стафидите. 
* Когато започнат да се запържват и те се  прибавя червения пипер, нарязаните подправки, солта и пипера. 
* Разбърква се всичко и залива с горещия бульон и още 200мл вода. 
* Всичко се изсипва в тава и пече в загрята на 200* фурна докато оризът набъбне. 
        За заливката се разбиват яйцата с млякото, брашното, содата и солта. 
Тавата се изважда от фурната; заливката се разпределя върху ястието и връща да се допече за още 5-8 мин. (до зачервяване)

С какво ще я сервирате - мляко, или салата си е ваша работа :) но не забравяйте пресния чесън  Smile и чаша студено бяло вино. 
Украсата Smile отгоре е от сушените ми таз'годишни подправки - в дехидратора запазват свежо-зеления си цвят. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...