Агнешка дроб-сарма .... с екстри този път - стафиди и манатарки. В блога имам няколко - класическа, в було и с булгур. Празниците, на които традиционно слагаме агнешко месо на трапезата отминаха, но все още сме пролет и ще предложа и една малко по-различна агнешка дроб-сарма. Манатарките определено обогатяват всяко ястие, а стафидите придават съвсееееем лека сладникава нотка.
И друг път съм писала, но пак ще напомня: Варенето на дреболиите/карантията е сравнително бавна и "ароматна" дейност. Затова, ако обичате субпродуктите, купете си 1 по-голям пакет, сварете, отцедете бульона и приберете в бутилки 0,5л. и във фризе. Нарежете дреболиите, смесете и разделете в пакетчета за по едно готвене - супа, или дроб-сарма и също замразете във фризер И тъй като всяка дроб-сарма е по-вкусна, когато има и месце вътре, към карантията прибавям и малко сварено агнешко месо ( наполовина от количеството карантия) . А от субпродуктите не слагам черния дроб, бъбреците и далака. У нас вече няма други любители на агнешката карантия, но това не означава, че няма да сготвя за себе си и за да не ми тежи на съвесттта да почерпя съседка
Продукти за 4 порции:
~300 г сварени агнешки дреболии
~ 150 г сварено агнешко месо
200мл ориз (това количество е ориз, измерен в мерителна чаша от 200мл!)
5-6 стръка зелен (пресен) лук
2-3 стръка джоджен и 3-4 листа девесил (пресни има сега)
сол и черен пипер на вкус
100 г стафиди
2 големи щипки сушени манатарки
50-60 мл олио
60г масло
500 мл бульон от варенето на дреболиите
1 равна ч.л. червен пипер
5 с.л. кисело мляко
2 яйца
1 равна с.л. брашно, щипка сол и щипка сода за хляб
Приготвяне:
* Сварените агнешки дреболии и месо се нарязват на дребно.
* Лукът и подправките също се нарязват на дребно.
* Маслото и олиото се загряват в тиган; поставя се лукът и запържва за минута.
* Прибавя се ориза; запържва за минута (да стане прозрачен) и се слагат дреболиите, начупените манатарки и стафидите.
* Когато започнат да се запържват и те се прибавя червения пипер, нарязаните подправки, солта и пипера.
* Разбърква се всичко и залива с горещия бульон и още 200мл вода.
* Всичко се изсипва в тава и пече в загрята на 200* фурна докато оризът набъбне.
За заливката се разбиват яйцата с млякото, брашното, содата и солта.
Тавата се изважда от фурната; заливката се разпределя върху ястието и връща да се допече за още 5-8 мин. (до зачервяване)
С какво ще я сервирате - мляко, или салата си е ваша работа :) но не забравяйте пресния чесън и чаша студено бяло вино.
Украсата отгоре е от сушените ми таз'годишни подправки - в дехидратора запазват свежо-зеления си цвят.
Много, много любимо:)
ОтговорИзтриване