22 май 2019 г.

Мариновано червено цвекло

      Само да кажа, че мариновано цвекло правя от доста време, заради тези  яйца, мариновани в сос от червено цвекло.  Авджи Стоев естествено го е пропуснал, защото не е типично за нашите  ширини (по-скоро неговите родни географски), но пък преди две седмици в Хърватска откри колко вкусен е  маринован този зеленчук. Изненада се, когато извадих буркана на масата, но пък получих най-страхотния комплимент, че е по-вкусно от хърватското  (след дробчетата с лук това е втори комплимент за "манджа" тази година, което за него е.....новост да го направи. )
      Цвеклото не го пека, или варя предварително - беля, варя в тенджерата и към средата на варенето прибавях подправките.И преди рецептата, да напомня - белете цвеклото с ръкавици - така не се боядисват. Но дори и да се боядисват,  след 1 ден престой в къщи се изчистват :) 

Продукти:
2 глави червено цвекло 

150мл оцет (ябълков)
150мл червено вино 
20-30мл олио 
500мл вода 
80г захар 
30г сол 

Подправки
1 дафинов лист, 1 шипче карамфил, 10-на зърна черен пипер, 2 зърна бахар, няколко стръка мащерка и риган 

3-4 скилидки чесън

Приготвяне
* Главите цвекло се измиват, белят и пак измиват. 
* Поставят се в тенджера с водата да се варят - когато  водата заври, степента на котлона се намалява и се оставя да ври тихо (на 1/3 мощност) за около 1 час. 
* Прибавят се всички останали продукти - сол, захар,течности и подправки и  отново ври с тях около 40-50 мин. Пробвайте го, като набодете с вилица - зъбите и трябва да влизат леко, но за това време цвеклото е сварено, а количеството течност е редуцирана наполовина. 
* Изваждат се главите цвекло, а течността се прецежда. 
* След като се охлади, цвеклото се нарязва на тънки кръгове и нарежда в буркани. Между пластовете цвекло се поставят нарязаните скилидки чесън.
* Течността се  прецежда и отново кипва. 
* С врялата течност се залива цвеклото в буркана, затваря добре с капачката (метална) и обръща на нея. Оставя се така, докато изстине. 

Така бурканът се вакумира и издържа повече време. Но ако не правите повече от 1 бурканче, което е за хапване в следващите дни, няма смисъл от заваряването на течността и вакумирането на буркана - нарязаното цвекло само се залива с прецедената течност. 


8 коментара:

  1. Веднага ще приготвя това цвекло Пепи.Много ми допадна рецептата, исках да направя нещо подобно.Чудесно и много вкусно изглежда.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да съм полезна и на теб, Ели с рецепта :)
      Аз съм решила да си направя няколко бурканчета в края на есента за зимнина, когато нашето е в повече.

      Изтриване
    2. Пепи,
      имам останало от зимата цвекло и отново ще правя.Бях направила за проба две големи глави цвекло по твоята рецепта.Но ползвах бяло вино, нямах в момента червено.Даже подарих един буркан на приятелка и тя още на следващия ден дойде за рецептата.А тази вечер ще приготвям цвеклото, което имам от миналата година.Чудесна и много хубава рецепта за мариновене на цвекло.
      Поздрави, бъди жива и здрава !

      Изтриване
    3. Еее, Много се радвам че сте харесали, Ели!
      Хапвайте със здраве!

      Изтриване
  2. Рецептата ви много ми хареса, днес ще я пробвам!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...