8 юни 2022 г.

Шаранови ядки (околуци)

 

       Когато срещнах Мише, преди 35 години, открих колко  вкусен е  шаранът. Не че до тогава не ядях, но не толкова често, а се наложи, защото ЧовекЪт ми много го обича. После открих  разбития - тарама-хайвер. В опитите си да си правя (от зреенето до разбиването) и в  собственото ми невежество, много се ядосвах, когато в някои риби хайверът не беше на зрънца и си мислех, че им е било рано да го хвърлят. Години по-късно от приятел научих, че шарановите ядки никога, ама никога няма да станат на хайвер за хвърляне от рибата GrinningGrinning Та така. Сега като купуваме шаран знам, че и в двата случая съм на кяр :) . Околуци не съм виждала да се продават, но може да си поръчате в рибарски магазин, в който зареждат прясна риба, или чистят. Правя ги по два начина - първият е само пържени, по брашно, вторият е панирани. При него не пръскат толкова много, иначе трябва да стоите до котлона със шлем Grinning На долната снимка са панираните, двете са само по брашно. За да има за две порции, когато случим на такава риба си ги замразявам и на следваща - пържа заедно. 

за този страхотен рибен деликатес Шаранови ядки (околуци) ни трябват

шаранови ядки (околуци ) , естествено :)
сол
олио за пържене
брашно
1 лимон

ако ще се панират - 1 яйце и малко брашно

Приготвяне:
* Ядките се нарязват на дребни парчета.
* Измиват се добре с вода, посоляват се и заливат със сока на половин лимон. Оставят се така за 15 мин.
* Олиото за пържене се загрява - тъй като материалът обикновено не е много, изберете по-тесен съд, за да не отива много олио :) Ако имате да пържите и риба - изпържете първо тях.
* Овалват се добре в брашното и пържат в мазнината за по ок 5-6 мин от двете страни- до зачервяване.

* Ако ще се панират - яйцето се разбива и смесва с ядките, солта и сока от лимон.
* Когато мазнината загрее достатъчно с вилица се вадят (за по-нецапащо пръстите) , овалват в брашното и пускат в мазнината.

И в двата случая се сервират с лимон и някакъв пресен зеленчук за салата, тъй като са си малко тежка храна :) и може да преядете с тях. Личен опит :relaxed:


 

2 коментара:

  1. И двата вида шаранов хайвер обичам и мъжки и женски. Всъщност от теб сега разбирам, че това не е хайвер, а друго нещо и логически е така:) Интересно, защото в рибарските магазини по нашия край, винаги са го наричали хайвер.
    Информативна публикация с вкусен завършек. Ако всички учебни занятия изглеждаха така, щеше да много ползотворно:). Поздрави, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехех, Кате, моите 1/4 публикации са информативни :) На мен също са ми полезни подобни информации понякога и се радвам, ако и аз мога да помогна някому да научи и опита нещо ново, различно.
      Прегръдки на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...