23 юни 2022 г.

Домашна извара и "Домашни благини от мляко"

       Изварата се получава от пресичане на белтъка на млечни продукти – прясно, или кисело мляко, суроватка. Обикновено получаваната от  суроватка е много нискомаслена и суха. Харесвам по-богатата, от пълномаслено мляко, така е по-вкусна и подходяща за всякакви десерти, баници, пастети и разядки и готвене с нея – на яйца, чушки, зеленолистни. Винаги може да си купите от магазина, но знаете, че има ли начин и хубав начален продукт – в случая мляко, ще си направя сама J Мама правеше понякога от суроватката от отцеждането на сиренето и кашкавала, но хем излиза малко количество, хем е по-суха ,както вече казах. А у нас  започнахме да хапваме по-често  преди 15-на години  покрай младия Стоев, който тогава  търсеше начин да хапва повече протеини.  Истината е, че е един пренебрегван, но много добър продукт – богат не само на протеини, но и на каций и подходящ за всяко по-диетично хранете  (освен, разбира се, ако не си направите пастет за мазане с извара и масло J) Ако харесвате извара, приготвяйте си в къщи – отнема не повече от 20 мин, а сме сигурни в качеството и. Може да се приготви от прясно мляко, пресечено само с лимонтозу, но ще Ви предложа моя начин – пресечено с кисело мляко и лимонтозу. Млякото може да бъде всякакво (домашно, разбира се) – краве, овче, козе. От 1л прясно мляко и 300г кисело излиза около 350г хубава извара.  Повече, или по-малко, зависи от качеството на млякото. Става и с купено прясно мляко, но рандеманът тогава е наполовина. Изварата е продукт, подходящ и за замразяване. 

        Използвам тази публикация  за да Ви споделя,че от 29.06.2022г  на книжния пазар  ще бъде една  книга с мое участие :)    Домашни благини от мляко В нея с бати Мити от Дзверски вкусния блог Ви представяме не само рецепти със сирена и млечни деликатеси, но и как да си приготвите сами сирене, кашкавал, извара, катък, моцарела.....и  други домашни деликатеси от мляко с много цветни снимки и подробни обяснения, с конкретните мерки, количества и подправки за всяка една рецепта - нещо, което знаете при мен е задължително добре обяснено :) дори за начинаещи..
Предварителна поръчка на книгата "Домашни благини от мляко" , която да бъде с автограф от мен и Митака може да направите на следния линк - натисни тук до 24ч. на 27.06.2022г , където ще ползвате и отстъпка в момента, а от издателство Артемис Букс ще имат грижата да я получите след 29.06. Просто трябва да отворите формата за заявка в линка и да поръчате от там. Ако не държите на автографите :) след 29.06. ще намерите книгата и в млекарница "Млечковци" София - бул. "Черни връх" №11, или закупите през сайта на издателство Артемис букс - https://artemissbooks.com/?page_id=424 
Връщам се на изварата :) 

Продукти:

1л. прясно мляко

300г кисело мляко

1 с.л. сок от лимон, или 5 г лимонена киселина, разтворена в ~50 мл прясно мляко

 Приготвяне:

* Млякото се налива в дълбока тенджера  и кипва. Важно е тенджерата да бъде по-голяма,  за да не изкипи млякото.

* Когато започне да завира степента на котлона се намалява наполовина.

* Прибавят се при непрекъснато и внимателно разбъркване киселото мляко и лимоновия сок/разреденото лимонтозу.

* Вижда се как белтъкът на млякото започва да коагулира- то се пресича и започват да се образуват парцали.

* Вари се около 2-3 мин. и отстранява от котлона.

* Приготвя се още една тенджера, с поставен на нея гевгир/цедка с намокрен тензух, или марля, на 2-3 пласта.

* Внимателно се сипва млякото вътре, изчаквайки суроватката да се отцежда.

* Оставя се така на хладно място за два часа. Ако можете да пипате  горещо (аз не мога), хващате краищата на тензуха,  усуквате на топка и изцеждате добре.

* Изваждате от тензуха и едва тогава се посолява, защото солта обикновено остава голяма част в суроватката. А така получената суроватка може да се използва за замесване на хляб и всякакви тестени изделия – получават се много добри с нея.  

 Ако си правите домашно сирене, масло и кашкавал и нещо в процеса не се получи J винаги може да кипнете млечната суровина и да я превърнете в извара. Тогава дори не е необходимо да прибавяте киселина – в млякото вече има закваска.


4 коментара:

  1. Браво, Пепи, и на двама ви с Дзвера. Колкото до изварата, аз обичам тази от суроватка на овче мляко, най ми е вкусна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От овчето мляко е по-маслена 😋
      Благодаря, Веси!

      Изтриване
  2. Извара може ли да стане от пресечено прясно домашно мляко

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано не отговарям късно, но може, да. Кипнете млякото хубаво, да се отвари и прецедете. После може да посолите и прибавите лъжичка масло :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...