2 юли 2022 г.

Спагети вонголе

 

       Тези миди ги открих преди няколко години в Бари и доста време опитвах да намеря тук, но удрях на  камък :) или на черни миди. Миналата година вече открих в Метро, а скоро и в една друга верига и вече нямаше как да отлагам да опитам аз да приготвя  онези спагети с вонголе от Италия. Факт е, че спагети могат да се приготвят и с черни миди, но тези белите, са много по-нежни - подходящи за салата и паста, без тежки сосове. Който пътува към Гърция също може да си закупи от там. И тъй като знам, че блогът се чете и ползва от любители на кулинарията не само в България, ще споделя приготвянето им със спагети - тези тук са сухи от пакет, но тези дни ще направя и с пресни спагети, които чакат ред в хладилника. 
Продукти за 2 порции: 
~300г миди вонголе 
10-на стръка магданоз 
~300г спагети 
3-4 ск. чесън
~60-80 мл бяло вино 
10-на чери домати 
2 щипки едро смлян лют червен пипер 
2 лъжици зехтин и 2 лъжици олио 
3 с.л. запечени орехови ядки (от мен, по желание)
щипка сол 

Приготвяне
* В тенджера се кипва 2л. подсолена вода и спагетите поставят да се варят в нея. 
* Когато се поставят спагетите да се варят,  на другия котлон в тиган се загрява мазнината - олиото и зехтина и в него запържват за 20-на сек. ситно нарязаните скилидки чесън. 
* Прибавят се почистените миди, налива  виното и тиганът затваря с капак. 
* Готвят се 6-7 мин - докато всички миди се отворят. 
* Изваждат се спагетите и поставят в тигана при мидите (за целта е добре още в началото да се подбере по-голям тиган) заедно с 2-3 с.л. вода от варенето им. 
* Прибавят се едро смлените орехови ядки, нарязаните на 2, или 4 чери доматчета, лютия пипер, щипка сол (или две - на вкус, опитвайте) и ситно нарязания магданоз. 
* Всичко това се завърта 3-4 пъти в тигана (за не повече от минута) и отмества. 
* Разпределя се в 2 чинии, поръсва с още по щипка люти пипер (вече по желание, че става доста люто) и още малко ситно нарязан магданоз. 
 


И се похвалвам :) че книгата вече е в продажба. Домашни благини от млякоПо ирония на съдбата първата книга, която излезе с мои рецепти не е рецепти за месо, а за млечни - не само рецепти с млечни продукти - сладки и солени, а и основните как да си приготвим сирене, кашкавал, извара, моцарела, истински катък.
Книгата може да се поръчва с отстъпка от тук http://bitly.ws/ss8Y
Живеещите в София ще могат да си я купят с отстъпката и в Бакалия "Млечковци" , на ул. Черни връх 11.

 

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...