29 юли 2022 г.

Шоколадов кекс с тиквички

        

      
      Лятото може да е време за плодове, но пък за шоколад винаги е време :) Е, това предложение е с включения сезонен зеленчук тиквичка. Тя, както и плодовете, придават на сладкишите сочна и влажна структура. Ако не сте любители на такива - изпечете го по-дълго, но ще стане трошлив. За песимистите към сладкиш с тиквичка ще допълня, че тя не се усеща - нито се вижда, нито се усещат парченца от нея след изпичането. 

Продукти: 

250г бяло брашно
30 г какао
2/3 ч.л. бакпулвер (7г)
щипка сол
230г захар
2 яйца
100г кисело мляко
100 г шоколад (черен, 72% какао е моят)
100г меко масло
100г олио
1 малка тиквичка - 200г
още лъжица масло за намасляване на формата
3-4 лъжици филирани бадеми за поръсване


Приготвяне:
* Фурната се загрява на 170*С.
* В купа се пресяват брашното заедно с какаото, солта и бакпулвера.
* Шоколадът се нарязва на дребно, ако не е дропс.
* Тиквичката се измива и се настъргва на ситно ренде.
* В дълбока купа се разбиват добре  маслото, олиото и захарта - с миксер, за 2-3 мин.
* Добавят се едно по едно яйцата, като след всяко тестото се разбърква добре.
* Прибавят се тиквичките и шоколадът.
* Добавя се половината от брашнената смес и тестото се разбърква.
* Сипва се киселото мляко, след което тестото се разбърква отново добре.
* Добавя се останалата брашнена смес и  разбърква.
* Кексова форма за печене се намазва с маслото и тестото изсипва в нея - правоъгълна, ок 30 см. дължина. Пълни се не повече от 2/3 от височината. Ако Ви остане от сместа, напълнете я във формички за мъфини.
* Пече се в загрятата вече фурна, в долната част, за ок 60 мин . :) или до опит с дървено шишче, което трябва да излиза сухо.

1 коментар:

  1. Правила съм подобен и е много вкусен, права си че не се усеща тиквичката, с моркови също са чудни сладкишите и не се усещат.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...