11 август 2022 г.

Пилешка кавърма с трахана

 

       Една рецепта,  съчетала любимата ми пилешка кавърма и "откритата" от мен  през последните години трахана. Тази чорбица съм писала, че при нас на село се прави по  доста лесен и опростен начин, без сушене и съхраняване на заготовка. В Стара Загора не е нито търсен, нито предлаган продукт, затова си я купувах от Одрин ,или от турските магазинчета тук. Скоро попаднах на страницата на наши производители от Хасково  които ми изпратиха и първото, което реших да готвя с нея беше кавърмата :)  преди 3 седмици сигурно, но днес най-после сколасах. На сайта им може да видите продукта, имат и домашна юфка, която също е страхотна, стегната и не се скашва при варене, но рецепта с нея - в следващите дни :) В днешно време поръчките са лесни - с куриер, или  през Фейсбук и тъй като вчера коментирахме пилешкото месо, ще спомена, че пилета си поръчвам през ФБ групата Хранкооп Ст Загора и съм много доволна и от бройлерите, и от пасищните пилета от   производител (също е в Хасковски регион). Самата трахана е много ароматна, поради което не съм "убила" кавърмата с куп подправки :) основно лук, пиле, домати и от нея. 

Продукти за 4-5 порции:
1-1,200 кг. пилешко месо
4 глави лук
60-80 мл олио/зехтин
2 средни зелени чушки
450-500 г домати - в готов вид, обелени, настъргани
150 мл бяло вино
1 ч.л. захар (или с.л., зависи от киселиността на доматите)
1 ч.л. червен пипер ( сладък и лют на вкус)
сол на вкус
2-3 скилидки чесън
4 супени лъжици трахана
гъби може да добавите по желание.

Приготвяне:
* Пилешкото месо се нарязва на дребни късове.
* Лукът се почиства и нарязва на едри полумесци.
* Запържва се в тенджера в мазнината за 2-3 мин.
* Върху него се поставят парчетата месо, посоляват се; тенджерата се затваря с капака, степента на котлона намалява и оставя да къкри тихо 10-на мин.
* Разбърква се, налива се виното, поръсва се червения пипер и отново затваря да се задуши за 10-на мин.
* Когато и те отминат :) се прибавят настърганите домати, нарязаните чушки, захарта и тенджерата отново се затваря с капака и оставя така да къкри за 30-40 мин, през които ястието се разбърква 3-4 пъти.
* Моето месо беше омекнало за това време. Ако не е, варете до омекването му.
* Траханата се смесва с 400мл топла вода, прибавя в тенджерата и ястието се разбърква. Прибавят се и пасираните скилидки чесън, пробва се на вкус и ако трябва прибавя още сол и захар.
* Оставя се така да къкри 7-8 мин и отстранява от котлона.
Тук по желание може да поръсите магданоз :)

 

2 коментара:

  1. Много моля за контакт на фирмата в Хасково, защото линка ви не се зарежда.
    Моите германци имат въпюща нужда от българска трахана :), че турската не им е толкова вкусна. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Там, където пише "производители от Хасково" се отваря линк към ФБ страницата им, но ето и към сайта им https://stariterecepti.weebly.com/10551088108610761091108210901080.html

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...