31 август 2022 г.

Паста с песто и сьомга

 

       Провокирана от един останал голям котлет печена сьомга, споделям тази бърза рецепта за паста с песто и сьомга.  По-скоро идея. Но да знаете, че спагетите могат да се приготвят с всякакво филе  печена/задушена  риба, ако имате останала такава. Често се чудим какво да направим с  пъстърва, или ципура, а който чете блога знае, че   не обичам да изхвърлям храна :)  Рибата е предварително печена - подправена със сол, печена в хартия, или на тиган и обезкостена. Още по-вкусна е приготвена с прясна риба - филето се нарязва на дребни хапки и задушава с малко сол и черен пипер в 1-2 лъжици мазнина под капак. Рибата се готви бързо и за 5-6 мин. е готова. Доматите и придават свеж вкус. Ползвам или  чери домати, или месестата част на обикновени домати. 

       Пастата е пресни спагети. Може и със суха паста да се приготви, но всички знаем предимството на прясната пред сухата паста. И ако не ви се точат и режат талиатели, в магазините има и готова прясна. 

Продукти за 2 порции:
200-250г прясна паста (спагети, лингуини, талиятели)

250-300 г риба - вече писах дали сурова на кубчета и да задушите, или предварително изпечена и обезкостена да ползвате


по 3 с.л. нарязани листа магданоз и босилек :) или по една шепичка
3 лъжици зехтин, 2 скилидки чесън, 50-60г твърдо сирене - пекорино, пармезан, грана падано
2 малки домата, или 2 големи шепи чери домати

Приготвяне:
* Първо се подготвя рибата - ако е сурова се нарязва на купчета, подправя и задушава в 1-2 лъжици мазнина. Другия вариант е да изпечете едно филе, или голям котлет риба на грил тиган, или завито в хартия във фурната и обезкостите.
* Пастата се сварява в подсолена вода за време, указано на опаковката и.
* Доматите, каквито и да са :) се нарязват - ако са обикновени домати, на кубчета, само месестата част. Ако са черита - на две, или четири.
* Нарязаните листа босилек и магданоз, заедно със зехтина, чесъна и сиренето се пасират.
* Готовата паста  се отцежда от водата.
* Към нея се прибавя пестото, разбърква се и  готви в съда за 1 до 2 мин.
* Прибавят се нарязаните домати, разбърква отново  и отстранява от котлона.
* По желание може да си поръсите отгоре  
:) още сирене.

И тъй като е лято и предпочитаме да сме навън във времето за почивка, вместо в интернет, ще напомня, че с Митко Цветков от Дзверски вкусния блог имаме обща книга - Домашни благини от мляко, пълна с полезни рецепти как да си приготвим вкусни домашни сирена, кашкавал, моцарела, извара, крема сирене, катък, млечни разядки, салати и предястия, както и основни ястия и десерти с млякото.  Може да си я поръчате от тук  (за себе си, или за подарък), или на страницата на Бакалия Герана,    или да закупите на място от там на бул. "Черни връх" 11, ако сте от София, както и от store.bg 


  



3 коментара:

  1. Един рамалиец в Канада16 септември 2022 г. в 17:34

    Честито, Пепа! Има ли в книгата нещо, което го няма онлайн?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля, че не. Всичко съм трупала през годините тук в блога. Но съдейки по мен , предпочитам да имам рецептата на хартия.
      често нахвърлям дори някоя от моите ,която не съм я правила редовно и съм позабравила, че става голяма мазало по телефона докато търся ☺️
      Благодаря!

      Изтриване
  2. Един рамалиец в Канада25 септември 2022 г. в 7:27

    Напълно съм съгласен. Най-добрите рецепти от интернета (включително и от "канибалите") си ги разпечатвам и ги съхранявам на хартия. Много е по-удобно. Благодаря за вкусния и безвъзмезден труд!
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...