17 юни 2022 г.

Миди с ориз и калмари

 

       Почти като миди с ориз по бургаски , с  добавени калмари, малко повече домати и лимонов аромат.  Така се случва, когато купиш миди за "по бургаски", но докато ги чистиш  изядеш топли-топли 2 дузини (оставям само половината черупка с ядката, да не се пълни съдът с излишен "амбалаж"). Включих част от купените преди това калмари  и се получи 😘 много вкусен ориз с морски дарове, който бих правила и занапред, тъй като само с мидите си е голямо чоплене :) 

Продукти за 5 порции: 

1кг черни миди с черупка
3 средни калмара - туби
5-6 с.л. олио
1 малка глава лук
3-4 ск. чесън
220 г ориз (арборио, или балдо ползвам за такъв тип ястия)
80+ 80 мл бяло вино
2-3 стръка девесил
бульона от варенето на мидите
кората на половин лимон
400г домати от консерва (или толкова обелени, почистени пресни).
10-на стръка магданоз
1 зелена и 1 червена чушка
сол (малко :) )

Приготвяне:
* Фурната се загрява на 200*С.
* Мидите се почистват от мустачките и слагат да се варят с девесила и едната част (80мл) вино.
* Варят се 3-4 мин, след отварянето на черупките им (момента на завирането).
* Бульонът се прецежда и запазва, а част от черупките почистват (оставям само по една, както вече писах).
* Калмарите се почистват и белят от ципата (ето тук съм показала как лесно се отделя - заливате ги с вряла вода за 3-4 сек. и с остър нож цепвате и белите ). Нарязват се на шайби.
* В тиган с мазнината се задушават/пържат под капак за 4-5 мин на средна степен на котлона.
* Изваждат се в тавата, в която ще се пече ястието.
* В същата мазнина се запържват за 4-5 мин. ситно нарязаните чушки, лук и чесън.
* Оризът се измива в цедка, на обилно течаща вода, докато започне да процежда чиста :)
* Прибавя се при зеленчуците в тигана и запържват заедно за 2-3 мин.
* Прибавя се щипка сол (внимателно със солта :) ), фино настърганата лимонова кора и нарязаните домати/от консерва.
* Оставя се да поври 2-3 мин ; прибавя се втората част от бялото вино; изчаква се да поври още 2-3 мин и всичко прехвърля в тавата за печене (където са и калмарите).
* Налива се и бульонът и вряла вода - толкова, че заедно с бульона течностите да станат 3 пъти повече като количество от ориза.
* Отгоре се нареждат мидите (може просто да ги изсипете, или да си поиграете да ги наредите), поръсва със ситно нарязания магданоз и слага в загрялата вече фурна да се пече :) малко под средното ниво на фурната.
* Пече се, докато оризът набъбне и поеме течностите - около 20 мин. .
* Като извадите тавата, отгоре може да поръсите още малко фино настъргана лимонова кора и ситно нарязан магданоз


В следващите дни очаквайте и рецепта с   миди вонголе  :) 

2 коментара:

  1. Пепи,
    Прекрасно ястие.Не съм правила нито миди, нито калмари.Няма почитатели на тези продукти в нашия дом.Опитвала съм миди, но не съм очарована.Преди години.Но твоето ястие определено предизвиква моето любопитство.Прекрасно е.
    Бъдете здрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нормално, като няма почитатели покрай теб да не ядеш. Аз също много рядко хапвах, но благодарение на младите хора, сега си хапваме по-често. Дори и Мише ги прояде.
      Здраве и на теб и хубаво лято!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...