Нея я накисвам във вода с оцет, после смилам фино няколко пъти, за да не се усещат костите след пържене. Но понякога правя и от сварена риба с картофи, като днешните. Когато пека риба, понякога остава, а остатъка не стига и за едно ядене. Тогава или я прибавям към някаква зелена салата, или купувам още една или две (зависи колко са големи рибите), сварявам, обезкостявам и ползвам само месото - за кюфтета като тези, или за гювечета. Бульонът разбира се не изхвърлям
прибирам си в бутилка и замразявам във фризера за рибена чорба. На днешните кюфтета пък имах да варя разни рибни глави за бульон и за супа, та им добавих 1 ципура и 1 скумрия, за да имам повече месо. Рибите варя в подсолена вода с прибавени 2-3 стръка девесил, резен от глава целина, 1 глава лук. Така то си е вкусно дори само сварено и после прибавям съвсем малко подправки. В сместа не слагам яйце - спойващият елемент е нишестето на сварените картофи, които варя цели, за да не излиза това нишесте във водата
.
Продукти (~18 бр. кюфтета):
2 риби, общо ~ 800г
2-3 стръка девесил, резен от глава целина, 1 глава лук, 1 ч.л. сол
2 средни картофа
1 малка глава лук
голяма щипка сол
подправка - ползвам една със сушени домати, риган, мащерка, розмарин, босилек и чесън. Когато не я намирам готова, си я правя - равни части от всичко.
черен/шарен пипер
2 с.л. галета
олио за пържене
белтъците на 2 яйца
равни части: царевично и бяло брашно, галета
Приготвяне:
* Рибата се поставя да се вари заедно с девесила, целината, срязаната на 4 почистена глава лук и солта.
* Когато заври и се обере пяната, в тенджерата се прибавят и обелените цели картофи.
* Вари се докато омекнат картофите - около 15 до 20 мин. За това време рибата е готова при всички случаи.
* Бульонът се прецежда и прибира за рибена чорба
Но ако сварите 3, вместо 2 риби, едната риба с бульона веднага си я правите на чорбица 
* Рибата се почиства от кожата и костите и обезкостява. Месото се нарязва съвсем ситно.
* Сварените картофи се намачкват с вилицата.
* Смесват се в купа заедно с подправките, нарязания лук и галетата. Може да пробвате на сол, но рибата си е вече осолена при варенето и.
* Сместа се омесва хубаво и прибира в хладилника за час (това е времето, през което може да приготвите чорбата например
)
* В широка чиния се смесват брашната и галетата.
* В тиган се загрява олиото за пържене - около 1 см.
* С мокри ръце от сместа се взема и оформя топче, сплесква се, потапя в разбитите белтъци, после овалва в сместа с брашната и поставя да се пържи в загрятата мазнина. После следващото кюфте
Тук се получава доста по-лесно, ако се оформят всички кюфтета и наредят на лист хартия за печене, или свежо фолио. Когато всички са готови, тогава се започва потапянето в белтъци... и пърженето им. Ако сместа е повече, отколкото за едно хапване - изпържете толкова (+1,2), колкото ще изядете. Сместа може да престои в хладилника до другия ден.* Пържат се от двете страни до зачервяване, на 2/3 от мощността на котлона.
* Изваждат се на решетка, която е застлана с кухненска хартия - когато са в чиния , отдолу се овлажняват, а поставени на решетката си остават с хрупкава коричка.
Може да ги гарнирате с каквото обичате
сега идва сезонът на слънчевите, вкусни зеленчуци, но един сос Ремулад винаги е добра добавка към тях.


Няма коментари:
Публикуване на коментар