Някои приятели си чакат публикация за италианската ни екскурзия от септември, но колкото и да се чудех как, не успях да измисля начин да предам красотата на Амалфийския и Неаполитанския заливи; тъгата, която се прокрадва от всяка кътче на затрупаните от Везувий Помпей и Херкулан. Места, които трябва да се видят; не можеш да ги опишеш. Заради проливния дъжд ни останаха едни градини в Равело (към които все пак тръгнахме) , Археологическият музей (в който са голяма част от мозайките и фреските от къщите в Помпей ) и един замък около Неапол, заради които си струва човек да се върне. И заради самия Неапол, от който успяхме да видим съвсем малка част - главната катедрала "Св. Януарий" и ...... много мръсно е в сравнение с боклуците и мръсотията по почти всички улици, по които минахме, нашите градове блестят от чистота. Снимките ми са тук, ако на някой е интересно - може да разгледа. Соренто Помпей Херкулан (Еркулано) Неапол Амалфи и Позитано (които ще кача скоро)
(ето една бяла къща на скалите, почти като в книгата - със стъпала към морето. )31 октомври 2022 г.
Ньоки ала Сорентина
Тези дни обаче ми попадна "Чакам те в Соренто" и докато я четях, че сетих, че мен никой не ме чака там (или поне Дж. Хайдли Чейс не ме е споменал), но пък мога да споделя една рецепта за Ньоки по Сорентински (Gnocchi alla Sorrentina) - ястие "примо", много известно в област Кампания. Между другото в Соренто ядох най-добрата паста Карбонара.
Ньоки (Gnocchi) са популярен готварски продукт почти в цял свят. Имат значителни разлики както във формата, така и в съставките - едни са с яйца, други без картофи, но при всички случаи са малки парчета тесто с кръгла, леко "раирана" форма. Много бърз продукт за готвене - варят се за кратко във вода, а след това се подправят с различни сосове. Точно днес моите ньоки са купени, защото ми трябваше бърз обяд, но някой ден ще покажа и домашно приготвени аз ги "раирам" на един гребен, тъй като нямам специален уред, но и едва ли ще си купя, защото ги правя твърде рядко. Тези картофено-тестени топчета си струва да се опитат, защото са уникално вкусни, сготвени в кремообразния сос от домати, босилек и запечени с моцарела и пармезан.
Продукти за 4 порции:
500г ньоки
700 мл консерва домати (или 400 г доматен сос за паста )***
2 с.л. доматено пюре
2 скилидки чесън
малка глава лук
3 лъжици зехтин/олио
1 с.л. захар (зависи от вида на доматите, преценя се на вкус)
1/4 ч.л. сол
200-250 г моцарела
70-80 г Пармеджано Реджано (или подобно сирене)
няколко листа босилек
*** доматен сос от готовия ми ползвам, само, ако много бързам :) пък и прясно приготвения винаги е по-добър дори от домашната консерва. Това е моят съвет, ако имате възможност - пригответе си соса в момента, отнема 20-на мин. (моите днес са смени и замразени)
Приготвяне:
* Чесънът и лукът се нарязват съвсем ситно.
* В тенджерка, или касерола се загрява зехтина, прибавят се нарязаните лук и чесън и запържват за минута.
* Прибавят се доматено пюре, разбърква, а след него и пасираните домати от консерва.
* Оставя се да къкри тихо, докато сосът се сгъсти - остане наполовина. Тогава се подправя със сол и захар на вкус и оставя да къкри още 5мин. Прехвърля се в тавата за печене.
* Ньоките се сваряват в подсолена вода - сипват се, когато водата е добре завряла и изчакват да се вдигнат на повърхността - тогава са готови.
* Отцеждат се и се поставят в доматения сос.
* Върху тях се поставя нарязаната на кубчета добре отцедена моцарела и разбъркват.
* Поръсват се с нарязания босилек и настърган пармезан, върху тях се налива още струйка зехтин.
* Поставят се в средната част на фурната и пекат до зачервяване на сирената отгоре :) според тавата, в която печете - ако позволява, сложете в загрята фурна на 200* за 10 мин, ако не - сложете във фурната, тогава включете и печете до коричка.
Всеки знае как изглежда съдът след печене на нещо си в доматен сос :) не е от най-красивите гледки, но пък вкусът си заслужава. Сервират се и хапват топли :)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар