Карамелизиран лук също съм писала, че си правя често, по една тенджера :) да се разбира кило лук и замразявам в кутийки във фризера, за да имам готов, когато "внезапно" ми потрябва за готвене. Соления и пикантен вкус на синьото сирене се съчетава перфектно със сладостта на карамелизирания лук. Наслада за небцето
Продукти за 2бр. с d ~26см:
200мл вода и 80мл прясно мляко
500г брашно
20г жива мая/или 7 г суха
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
3-4- с.л. зехтин
за който трябват:
4 глави лук (тук е лилав)
~ 50мл вино и 20мл оцет
1 с.л. масло и 1 с.л. олио
1 равна с.л. захар и 1/2 ч.л. сол
и още:
2 шепи маслини Каламата Джъмбо (или други любими)
250г синьо сирене (пикантно горгонзола, или друго любимо)
риган
малко зехтин още
Приготвяне:
* Тестото се замесва в хлебопекарната :) т.е. така правя аз напоследък. Но това тесто е лесно за работа, месене и затова когато нямах хлебопекарна, затоплях течностите, прибавях захарта и маята, малко брашно и оставях да се активира маята за 15-на мин. След това всички останали продукти към закваската и с лъжицата го обърквах много добре, докато стане на топка. Тестото е малко лепкаво, меко, но с повече бъркане спира да лепне по ръцете и се оформя на топка. Която се оставя да втасва на топло място ,покрита с кърпа, докато удвои обема си.
* През това време може да се приготви карамелизирания лук, ако не сте го направили доста по-рано като мен :) и да извадите от фризера кутия с готов: нарязва се на полумесци, посолява и претрива с ръка. Слага се заедно с маслото и олиото в тиган или тенджера (с капак) на котлона, и се задушава на слаб котлон, под капак, докато се изпари водата, която си е пуснал лука при осоляването. Когато остане на мазнина се прибавя оцета; малко по малко се прибавя от виното, докато го поеме всичкото и остане пак на мазнина. Поръсва се захарта и ригана и отстранява от котлона. Лекът трябва да е съвсем омекнал и сладък :)
* Тестото се разделя на две топки.
* Всяка топка се овалва добре с намаслени ръце и разстила във форма за печене.
* Всяка топка се овалва добре с намаслени ръце и разстила във форма за печене.
* Оставят се да втасват отново - за около 20 мин. на топло място - отново да удвоят обема си.
* Фурната се загрява на 220*С.
* Карамелиризираният лук се разпределя върху тестото.
* Нареждат се маслините, парченца от сиренето и поръсва с риган.
* Пекат се в загрятата вече фурна за около 20 мин - до зачервяване по краищата.
* Изважда се и поръсва с тънка струя зехтин.
Готовото тесто може да издържа до 2-3 дни в хладилник. Преди ползване оставете на стайна температура за 30-40 мин. да се климатизира и тогава оформяйте.
Карамелизираният лук може да издържи в хладилник до 1 седмица. Затова съхранявам направо в камерата.
Пепи,
ОтговорИзтриванемного интересна фокача.Не съм използвала до сега синьо сирене обаче.Никой у дома не е любител точно на този вид сирене.Но ще изпробвам фокачата с любими сирена .
Поздрави !
За солта в тестото е посочена неправилна мярка - би следвало да е "ч.л" вместо "ч.ч". Иначе рецептата е супер, много ни хареса!
ОтговорИзтриване:) хахха ами да, чаена чаша сол е прекалено
ИзтриванеБлагодаря, отивам да оправя :)