24 май 2010 г.

Пухкав омлет със сирена

Продукти за 1 омлет който всъщност е достатъчен за двама.....с нормален апетит smile1

2-3 сварени картофа прибл.колкото яйце
2-3 с л зехтин/олио

3 яйца
50гр извара
50 гр твърдо бяло сирене
50 гр моцарела
50 гр кашкавал
1 триъгълниче топено сирене /20гр/
1с. л. кисело мляко
1/2 с л брашно

Приготвяне:
* Кашкавалът, моцарелата, топеното и бялото сирене се нарязват на кубчета.
* Прибавят се към разбъркваните яйца с млякото, изварата и брашното
* Картофите се нарязват на дребно и запържват добре в мазнината
* Изсипва се яйчената смес върху картофите и затваря тигана с капак.
* Задушават се ок. 2 мин (докато се стегне сместа).  
***Тук трябва да се обърне. Най-лесно става като с приплъзване се прехвърли в чиния - голяма, с по-голям диаметър от тигана, плитка.  Омлета се покрива обратно с тигана и заедно с чинията преобръща :) през глава, за да остане омлета в тигана.  Само да вметна, че може дасе направи и в обратния ред - чиния се захлупва на тигана и така преобръща - но! сместа не е достатъчно стегната отгоре и има вероятност да се разтече при обръщането по чинията и извън нея. А когато се обърне от чинията на тигана тази част - тя се запечатва, тъй като тигана е загрят и няма опасност от разсипване.

Тиганът ми е с d 24см. Омлетът става с дебелина 2см., хрупкави корички и мека вътрешност, с конци от кашкавал и моцарелата. Това са всъщност основните продукти. Винаги обаче варират според това, какво имам в момента. Много пъти е и с колбас, шунка или филе, което у нас се приема добре. Тях ги поставям след като се запържат картофите и пържа 1-2 мин. преди да залея с яйчната смес.
Ето този омлет долу е с бекон и филе.



2 коментара:

  1. Пепи, честит празник!
    А предложението ти е много апетитно,
    с тези доматки...
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Много,много добро е това предложение Пепи!!!Направо е супер вкусно!!!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...