7 февруари 2013 г.

Дип от авокадо със синьо сирене





     Днес този дип е много актуален, тъй като освен тук излезе и на сайта на Гответе с мен. А всъщност Юлка ми даде идеята за него,    когато  я питах за рецептата, която тя преди няколко дни мнооооого  беше похвалила, а аз решиха да дам трети шанс Laughing на авокадото. Е,  при наличието на сирене нямаше как да не ми хареса; хареса се и  на колежките, но това не означава, че у дома са възхитени от него. Напълно нормална реакция - не може всеки да харесва всичко. И добре, че е така, че иначе  мухлясалото сирене ще трябваше да го споделям newsm03



Авокадото трябва да е добре омекнало. От неколкократните опити с него, това поне разбрах със сигурност; а за да омекне по-бързо момчето от магазина ми препоръча да го сложа в книжна кесия заедно с една ябълка. Това последното ми не бе чак толкова твърдо, затова го оставих на стайна температура и за 3 дни беше готово за пасиране.  И съответно  не мога да потвърдя препоръката на момчето от зеленчуковия - дали действа магията или не :)  И не, че имам много опит с авокадото, но най-лесно му се вади месото с лъжица - срязва се на две по дължината и с лъжичка се изгребва вътрешността - много е лесно, остава само обвивката.  Костилката се отделя лесно с ножа пък - поставя се на нея и леко  извива и тя вече се е отделила.


Продукти: 
1 бр. авокадо 
1 с.л. лимонов сок 
2 с.л. майонеза 
2 с.л. заквасена сметана
1 ч.л. горчица
1 ч.л. ситно нарязан копър 
2-3 ск. чесън
2/3 пак. крема сирене (~ 80гр)
40 гр. синьо синьо сирене 
сол на вкус





Приготвяне на дипа: 

* Авокадото се обелва и отстранява костилката (или по горния начин, който написах - изважда месестата му част).
* Поставя се в блендер, заедно с всички останали продукти и разбива до гладкост. 
* Прибавя се сол на вкус, разбърква и прибира за час в хладилника да стегне. 
* При охлаждането се образува по тъмна коричка, затова при поднасянето дипът се разбърква добре.
* Дипът от авокадо и синьо сирене върви отлично с крекери, солени бисквити, или препечен хляб - онези хлебни пръчици, които ги изпекох заедно с поредната  партида домашни крутони :) 





31 коментара:

  1. От опит знам, че такъв дип е много вкусен.
    А когато има и разни сирена, резултатът е отличен.
    Сега остава да си засадиш костилката и да чакаш да поникне растение.
    Така и никога не запомних коя част на костилката точно трябва да е потопена във водата. Както и да е, ще разчитам на твоята реколта.
    Поздрави и приятен ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз не, но Мише взе да засажда. Виж по-долу, Ели, Дани обяснява как се покълва костилката. Най-малкото показвам на Мишо, бера реколтата и идва у вас да ядем с козе сирене.
      Хубав петък да ти е!

      Изтриване
  2. Много интересно предложение :) Между другото скоро правих един крем с авокадо, мисля да го споделя скоро:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето, знаех си, че някъде нещо пропускам - в сладък вариант още не съм го пробвала.
      Ще чакам предложението ти, Мащерке :)

      Изтриване
  3. Прекрасно предложение. А как върви с царевичен тортила чипс, мммм, вкусно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За тортиля чипс изобщо не се сетих - може би така девойката щеше да го опита поне.
      Благодаря за предложението :)

      Изтриване
  4. Няма начин да не е вкусно със сирена :)
    Когато е добре узряло много добре се бели :)
    На Ели да кажа, че винаги тъпата страна на костилката е леко във
    вода, а самата костилка в долната част се пробожда с клечки за зъби.
    На тях се подпира костилката върху чашката, така че да не се потопи много в нея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, златна си. Сега ще предам тази информация на Мише, тъй като той реши, че ще ги посажда :)
      Много ценна информация!

      Изтриване
  5. Ох, Пепи, как ме изкушаваш да прескоча до магазина за авокадо :D
    Много обичам и авокадо и синьо сирене <3
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тониии :)
      Знаех си, че има и други освен Юлка, които много, много си паат по този плод!
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  6. Трябва да е истински разкош, ще го изпробвам, Пеп! Прегръдки с пожелания за спокойна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Еви, спокойна нощ и на теб!

      Изтриване
  7. А пък аз се научих да обичам авокадо!От моите американци, там го слагат навсякъде и комбинират с всичко :)! със сирене и сметана е много добре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, на теб направо ти се е наложило в такъв случай, да го заобичаш :)

      Изтриване
  8. Много интересно, Пепи, но съм почти убедена, че моите "традиционалисти" вкъщи ще го посрещнат като твоите :)
    Хубава вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хах :) добр, че има колежки, та да помагат.
      Лека нощ и на теб!

      Изтриване
  9. Аз с авокадото не се разбирам май, ама щом ти му даде шанс, да му дам и аз, а?;)
    Снимките изкушават , Пепчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, Мъхче, само аз ли да му давам още два шанса? Я хайде и ти :)

      Изтриване
  10. След ужасното на вкус за мен гуакамоле не давам никакъв шанс повече на това пусто авокадо,освен да ми полегне върху някоя крехка,зелена салатка,задължително НЕ пасирано!Със синьото при мен знаеш пак няма да се подобрят нещата,обачеееееееее снимките-просто са върха!Не мога да не ги отбележа,дори и мен биха накарали да посегна за хрупкаво хлебче и да топна,белким ми хареса!Страхотна фотосесия си му направила на този дип,Пепи!
    Надявам се,че ще простиш моето откровение,но права си за Бога,не може на всички ни да харесва едно и също,споделам напълно!
    Много хубав петъчен ден,а сега лека нощ,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, благодаря, Роси!
      Разбира се, че ще си откровена, съвсем нормално е не всички да харесваме едни и същи храни и още по-нормално е да си кажеш :) Хе, виж, радвам се, че снимките са ти харесали, това беше една много бърза, ранно-сутришна сесия.
      Хубав петъчен ден и теб и спокойни почивни дни!

      Изтриване
    2. ПП: Роси, точно заради "разнообразие за всеки" у дома, на първа страница от блога се мъдрят "Дип от авокадо със синьо сирене", Чийз-кейк, Пача-чорба, Глиган, пица и конкильони :)) Да смее някой да каже, че останал гладен :)

      Изтриване
  11. От време на време се залюбваме с авокадото, после разлюбваме, ама при твоя вариант може и отново да се заобичаме. Скоро ме убеждаваха в полезността му, та значи си уцелила в десетката, Пепи! Грабвам сега едно дипче с хлебна солетка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко :)
      Игличе, аз докато убеждавах Мише в полезността му, тоя изяде едната бройка. Но си каза, че може да е полезно, но пък не е вкусно :)

      Изтриване
  12. Няма как да се разбере дали ще ни хареса или не, докато не се приготви и опита:) Така че…. ще се пробва значи:)
    Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, права си, Дани :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  13. Доста добре изглежда! Скоро опитах авокадо за първи път и мнението за него ми е неутрално - нито добро, нито лошо. Но в комбинацията, която ти предлагаш, предполагам, че ще ми хареса. А на месце върви ли, Пепчо, или само на хлебче?
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На печено месце да :) върза му се, но на пилешко. За друго не знам.
      Може да пробваш :)
      Хубави почивни дни на теб, Снежи!

      Изтриване
  14. Ябълка се слага тъй като при зреенето й се отделя етилен, който е хормон на смъртта при растенията и кара плодовете да узреят по-бързо. За това плодовете узряват едновременно, летлив е и се използва като сигнал от другите, че е време да узряват. Хартиения плик е за да може хем да диша, хем да го концентриташ тоя газ. За това и не е хубаво да има плодове край букети - етилена ги кара по-бързо да прецъфтяват, не ги гледайте прекрасните натюрморти. ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за логичното обяснение защо от ябълката по-бързо омеква аводакото :) Не бях го чувала или чела, много интересна информация е.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...