25 февруари 2020 г.

Банички на тиган

       Това са едни любими бързи банички, които правя понякога, откакто ги видях  преди 6-7 години споделени от Петя Цанкова  Хубавото при тях, както и при другите ми - банички на тостер сандвич и бъркани банички на тиган с одрински кори  , които не са "голяма баница в тава", че са подходящи за 1-2 бройки банички и не се налага 2 дни да дояждаш  баницата. Другата хубава част е, че можеш да направиш с различни плънки - една със сирене, една с праз и сирене, една със спанак и сирене, една с гъби, или кайма........и да има по парченце от няколко вида банички за закуска. Може да се направят по-дебели с повече накъсани кори вътре, а може и по-тънки-хрупкави с общо 3-4 гори.  Ами най-любима ми е само със сирене :) тази на долната снимка.  В тази на останалите снимки има и ситно нарязан праз. Но тук е важна идеята, а с какво ще направите - Вие ще решите :)


Продукти за 1бр. баничка 
4 бр. фини кори за баница 
150г сирене 
1 яйце 
50-60 мл прясно (или кисело) мляко 
40-50 г   меко масло 
1-2 лъжици олио за намазване 

праз, спанак, или друга плънка по желание - ако е месна (кайма, или пилешко месо ,трябва да е предварително задушена. ако е спанак -предварително бланширан и добре отцеден. )

Приготвяне:
* Дъното на тиган се намазва тънко с олио - с четка.  Тиганът с диаметър от 22 до 28 см
* Поставят се заедно 2 кори, на които  краищата се оставят да висят извън тигана.  Намазват се с половината масло (ако е твърдо се нарязва на дребни кубчета и  разпределя върху кората)
* Сиренето се натрошава и разбърква с яйцето и млякото. Половината от него се поставя върху корите. 
* Другите две кори се накъсват, намачкват леко и поставят върху плънката. 
* Върху тях се изсипва останалата част от плънката и намазва с останалото масло (или на кубчета поставя отново)  Тук аз поставям и ситно нарязания праз, ако в плънката има праз. 
*  Затваря се с краищата на корите, които останаха извън тигана. 
* Намазват се със смесени  1лъжица олио и 1 лъжица прясно мляко, или вода. 
* Тиганът се затваря с капак и поставя на котлона - да се пече на средна степен. 
* Готова е от едната страна за около 4-5 мин, но се проверява - с шпатула, или дървена лопаткка се повдига. Когато е зачервена се обръща с помощта на чиния  да се изпече и от другата страна - отново под капак до зачервяване . 
* Изважда се на решетка да се охлади, за да може да остане хрупкава :)  




4 коментара:

  1. Записвам рецептата за проба Пепи макар,че съм правила подобни банички.Става като плънка и друга зеленина - манголд, магданоз, лобода даже и щир.Гърците много ползват щир за баници.Но тук в България ние не го ползваме.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сигурност ще пробвам с разни зелении като излязат, Ели. В Гърция съм яла най-страхотната спанакопита :) знаят какво да ядат те.

      Изтриване
  2. Сигурна съм, че съм много вкусни, Пеп, но допълни с големи букви, че едно от най-хубавите неща е, че са супер идея за тези, които нямат фурна, а само котлони. Защото в чужбина, или пък в студенския живот често се налага в началото да се ограничаваш с малко домакински уреди, а тези, които обичат баничка ще се зарадват много, че могат да си я приготвят, сигурна съм. Аз досега освен гюзлеми и оризови банички, други на тиган май не съм правила, ще трябва да врътна една такава:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Кате :) Предимството на тиган е голямо, когато нямаш фурна. Скоро на Жул се бе развалила фурната , а като е свикнал човек с фурна - като с вързани ръце остава.
      Да ги пробваш :) Ще ти харесат!
      Прегръдки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...