10 март 2020 г.

Супа Авголемоно

      Супа Авголемоно (Αυγολέμονο)  Гръцка пилешка супа с яйца и лимони,   популярна   в кухнята на  Кипър. Най-важното за вкусния краен резултат при тази супа е това да се приготви с домашен пилешки бульон. Другите основни съставки са ориз, лимони и яйца.  Αυγολέμονο -  яйца (αυγα) и лимони (λέμονi) Не е задължително да бъде сервирана със свареното пилешко месо, но у нас почитаме пилешките супи с месо и нямаше как и тази да не покажа приготвена с месо :) В случая с месо от филе и  бутче,  което  добре овкусява бульона, не е като бялото месо.  Ако решите да си разнообразите супите с нея, спокойно може да си приготвите повече бульон и приберете в малки бутилки във фризера - у нас това го правя редовно, защото предпочитам ползването на домашни бульони.  Може да се приготви с цели яйца, или само с жълтъци, но напоследък ми остават доста жълтъци и този път супата е само с тях. И имайте предвид, че когато изстине супата се сгъстява.  Подправки освен черния пипер няма - достатъчно вкусна е от леко киселия вкус на лимоните. 
Продукти:
1 филе  пилешки гърди (1/2 от пеперудата ~ 300г)
2 пилешки бутчета (или общо 1/2 пиле -  така  има доста кожа от крилата, но пък повече кости за бульона)ориз - 1 чаша от 200 мл   
3 яйца (или 5-6 жълтъка )
2 лимона 
2 лъжици масло 
сол и черен пипер 


Приготвяне: * В тенджера  се наливат 2,5-3л вода, в които се поставя подсушеното пилешко месо. 
* Докато завира отгоре се образува пяна, която трябва да се отстранява :) Ако пропуснете моментът с отпенването, когато бульонът поври 3-4 мин. се прецежда в друг съд, а месото почиства от образуваните парцалчета (белтък). Вари се на ниска степен на котлона - да къкри тихо, а не с ключ. 
* Когато месото е сварено се прибавя сол на вкус - според останалото количество вода, но ако месото е купено се сварява за 30-40 мин. и бульонът е около 2-2,5 л. 
* Изважда се месото и се нарязва ситно. 
* В бульонът се прибавя измитият ориз  и разбърква. Оставя се да се вари до набъбването на ориза и отстранява от котлона. Прибавя се маслото. 
* Яйцата (или жълтъците) се разбиват със сока от лимоните - с телена бъркалка.
* Към тях се прибавя по малко от врелия бульон и бърка енергично. 
* Количеството в купата трябва да стане 2-3 пъти повече, за да се уеднаквят температурите на яйчено-лимоновата смес и бульона, за да не се пресича супата при претопляне.  Затова е добре да ползвате по-голяма купа, а не паничка :) 
* Горещата вече застройка се налива обратно в тенджерата на тънка струя, при непрекъснато разбъркване. 
* Тенджерата се връща на горещия котлон  за още 2-3 мин., но не трябва да завира отново - само докато бульонът се сгъсти от яйцата. 
* Нарязаното месо се връща в тенджерата. 
* Сервира се гореща, с още лимон и препечен хляб :) 

Тази супа я препоръчвам горещо. Много, много ми харесва лимоновия и аромат. 



13 коментара:

  1. Позната супичка, ама така и не я направих. Приятелка сподели, че като престои, на следващия ден била по-вкусна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. така е, може би единствената супа, която харесвам и студена :)
      Направи я, стига си отлагала :)

      Изтриване
  2. Подчертала си свежеста на супата с избора на подходящи съдове за сервиране. Мога да продължа още с коментар в стил мастършеф:), ама мисля да съм кратка и набързо да кажа, че изглежда много вкусно. Прегръдки, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хеххе, следва да кажа "Благодаря, шеф" :) понякога без да искам улучвам правилните цветове. Макар че в тези купички малко бледнее супата, но пък е важно, че е вкусна.

      Изтриване
  3. Пепи,
    тази супа е много популярна в Кипър, а и в Гърция.Аз правя застройката с жълтъци, но е популярно и използването на цели яйца.Не съм я правила тази супа, но мисля да опитам макар,че в нашия дом са доста капризни.Дано им хареса.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и на теб, Ели! Пробвай някога :) много свеж вкус има от голямото количество лимон.

      Изтриване
  4. Много е вкусна и различна тази супичка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. о, да. Много свеж вкус. Аз я правих и със заешко месо :)

      Изтриване
  5. Благодаря за рецептата! Гледам я от няколко години и чак сега я приготвих. Чудесна супичка стана.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е бива ли толкова да отлагате :) Разбирам Ви, случва ми се и на мен. Супата е хубава за всяко по-нежно месце - пилешко, заешко, а самият сос е приятен и за сарми. Пробвайте, ако се сетите.

      Изтриване
  6. Много апетитно представена в тези чинии!За нас е любима супа. Не съм я правила само с жълтъци, дали ще е по-вкусна? Ще пробвам някога, но у нас все белтъци изостават :). Поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва да измислиш приложение на белтъците :) някакви сладки примерно. С жълтъци (според мен)самата супа става с малко по-плътен вкус. Този сос го харесахме много и на сарми :) и на пълнени чушки с кайма и ориз.

      Изтриване
    2. A, да , става и за други неща, особено за риба. Правила съм и за свински скалопини. Абе всичко с лимон е добро :).

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...