Като не можем да пътуваме по света реално, ще го направим кулинарно-виртуално. В момента никъде, извън постоянните си адреси всъщност не можем да пътуваме, но се надявам да е за добро и по-лесно да преминем през епидемията. Както се казва в притчата " няма да е все така" и не бива да губим надежда.
Ден първи - приятелка, знаейки любовта ми към тестяното, ми пробутва рецептата с препоръка, че ще ми хареса :) .
Ден втори - ще правя аз, засилила съм се, но се оказва, че никакво яйце нямам в хладилника. А аз откъде да е яйца не купувам.
Ден трети, четвърти - пфууу, работни, човек не може да си забърка нищо ново (защото трябва и да го снима)
Ден пети - ще правя проя, извадих яйца, мляко,кантарче, брашна ... да бе! Нали когато си имам различни брашна ги влагам в правенето на хляб...
Ден шести, ще ги правя! Вече сме в извънредно положение и не бива да се развяваме без причина навън, но се оказа ,че в шкафовете нямам цял пакет от никакъв хранителен продукт ( дори обикновената сол е само тази в солницата) и въоръжена със списък, маска и ръкавици се озовавам в близкия магазин, който слава богу е нов, в МОЛ и почти никога няма повече от 10 човека с персонала.
Проя е сръбски царевичен хляб. Подобно на нашия тутманик - без месене. Ако го направите само от царевично брашно - ще бъде и безглутенов. Моите са с 1/4 бяло брашно. Може да го направите без добавки - като първата снимка, но за разнообразие може да му сложите маслини, подправки, сух салам някакъв :) Да изпечете в тава и нарежете, или направите във форма за мъфини (еднократни за крем-карамел), както ми ги показа Роси в този сайт и направих. Само имайте предвид, че ако останат на следващия ден са ронливи. Затова преценете сами и ако 12 бройки са ви много - направете половин доза, за да се изядат през деня. Макар че моите останали ги срязвам на две и запичам на грил-тигана - така не се трошат.
Приготвянето е по-кратко от написаното по-горе :)
Продукти (12 бр. или тава с размери ~16/16)
180г царевично брашно
60г бяло пшенично брашно
80г царевичен грис (полента, или качамак както пише на някои опаковки)
250мл. кисело мляко
2 яйца
110 мл олио
1 пак. бакпулвер (10г)
1/2 ч.л. сол (без нея, ако сиренето ви е солено)
150-200г сирене ***
още:
1 лъжица масло
1 лъжица царевично брашно
шепа ситно нарязани маслини без костилка, ~100г шпеков салам и подправки (риган, мащерка)- по желание
***сиренето трябва да е сухо. И друг път съм писала, че си го подсушавам, когато ще ползвам за печиво - оставям парчето сирене на няколко пласта кухненска хартия открито в хладилника за 24ч. Иначе ще си пусне водата, колкото и да е малко - в тестото и ще го направи по-меко .
Приготвяне:
* Фурната се загрява на 190* (без вентилатор)
* Яйцата се разбиват за кратко с киселото мляко; прибавя се олиото и разбърква.
* Отделно се смесват сухите съставки - брашната, гриста, бакпулвера и солта.
* Прибавят се към яйчената смес и объркват.
* Прибавя се натрошеното сирене и другите добавки (ако ще се слагат) и отново сместа се разбърква.
* Тавата (или формите) се намазват с лъжицата масло и поръсват с отделеното брашно.
* Сместа се разпределя в тях.
* Пекат се в загрятата вече фурна за около 25 мин. (може да пробвате с дървено шишче, или клечка за зъби.)
Разкошни са...но нямам царевично брашно, само грис за качамак:)
ОтговорИзтриванеЗаписвам го обаче в списъка за пазаруване:)
като мен :) все някой ден ще стигнеш до него.
ИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриванеотдавна се каня да я приготвям тази проя.В блогът " Споделено от кухнята на ЕЛТИ " Снежи я беше показала и ми се стори чудесна съдейки по снимките.Но ще изпробвам и твоята рецепта.Чудесни мъфини са се получили.
Поздрави и успешна нова седмица !
би трябвало да са сходни рецепти, Ели. Рецепти има и при Зори (Еос) и при Дарето (Кокона). Която и да пробваш - няма да съжаляваш.
ИзтриванеПоздрави на теб и много, много здраве пожелавам!