15 март 2020 г.

Дроб по берлински

        Дроб по берлински е популярна рецепта за приготвяне на телешки (в наш вариант може и свински) черен дроб, съчетан  със сладникавия вкус на ябълки и пържен лук. Дробът е пържен за кратко, на сравнително дебели парчета и остава сочен.  В трудното в момента положение и криза в световен мащаб, като черен хумор е това, че и рецептата ми се получи интернационално - дроб по берлински, представена в една телевизия от руския водещ на предаването - Вкусът на Европа - Антон. Тук е моментът да споделя ,че ми липсват предаванията с Жак Пепен - колкото и да бяха стари, винаги бяха леки и приятни за гледане и най-важното - че винаги можеш да научиш нещо ново от него, което да приложиш дори в любителската си кухня. 
Продукти за 2 порции: 
~350-400г телешки черен дроб (както писах, може и свински)
1 голяма сладко кисела ябълка (Грени смит)
2 средни глави лук 
сол и черен пипер 
3-4 с.л. брашно за овалване 
4-5 с.л. олио за пържене 
1 ч.л. захар за карамелизиране на ябълките 

Приготвяне: 
* Черният дроб се почиства много добре от ципите и жилките - той целият е обвит с ципа, която лесно се бели с помощта на остър нож.  Нарязва се на сравнително  дебели филии - по ок. 2см.  Измива се с гореща/почти вряла вода и подсушава. Подготвя се чиния с брашното за овалване. 
* Главите лук се белят и нарязват на колелца, които с ръка леко се претриват, за да се разделят отделните кръгове (така се запържват по-бързо и по-добре)
* Ябълката се бели, почиства от семената и нарязва - може на резени (както аз направих), може да извадите семето с нож за почистване на плодове и нарежете на шайби.  
* В тиган се загрява  олиото. 
* Парчетата дроб се овалват от двете страни в брашното и пържат в загрятото олио под капак. Достатъчни са по 3-4 мин от двете страни - като се прободе с клечка за зъби, трябва да излиза бистър сок, а не кръв. Ако по време на пърженето се отделя кръв (белтъкът) с вилица се изважда от тигана и изхвърля. 
* Подправя се със сол и пипер от двете страни, когато е готов и изважда в чиния, която също се захлупва с капак (или друга чиния. )
* Мазнината се почиства - ако има черни парченца от кръвта на дроба и в нея се запържва лукът до леко зачервяване - съвсем не трябва да омеква, а да остане леко хрупкав.  Посолява се леко. 
* Изважда се с решетъчна лъжица в чиния, а в тигана се поставят резените ябълки. 
* Запържват се 2 мин от едната страна, обръщат се и поръсват със захарта.
* Отгоре върху тях се връща лукът;  върху него се поставя дробът и тиганът се  затваря отново с капак - всичко заедно се готви още 2 мин.  

Изваждат се и разпределят в 2 чинии, за двете порции :) Може да ги сервирате само  тях, а може да гарнирате с картофено пюре. Моето е от обикновени и сладки картофи, с прясно мляко и масло, което приготвих преди да започна да пържа дроба. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...