12 май 2016 г.

Полента Болонезе със сос със сирена


      Сигурно всеки има рецепти, които отлежават и чакат да бъдат приготвяни. При мен тези са малко, но затова пък - трайно отлежали :) така да се каже. Тъй като все се намира някой, който да не яде по нещо у нас. Е, извън  всичко на скара. Така е и с една полента  със сос рагу  , на която най-сетне дойде времето и то само, защото видях подобно предложение  във ФБ от   Raspberry Syrup.  В такива случаи няма отлагания на чакането.  Е, после се случва чакането с публикуването, но това е друга тема. 
       Полента, печена на скара и два вида сос - единия наситено месен сос рагу, другия - бешамелов с кашкавал и синьо сирене (ако му сложите и жълтък ще си имате сос Морне). Все любими сосове, които овкусяват иначе сравнително сухата полента.  Не много фотогенично ястие, но пък вкусно.  Длъжна съм да спомена, че преди да я хапваме с девойката настъргах и пармезан, но последния не влезе в кадър - гладните жени са изнервени  :smile1:Та ако решите да си приготвите тази полента Болонезе със сиренов сос - пригответе си и парче твърдо сирене за поръсване.  
      Полентата (никога не го наричам качамак това изделие) се приготвя от царевичния едър грис, на пакетите на който пише, че е за качамак :) У нас е често срещана на масата, но обикновено все гарнирана с бекон и сирене. Винаги може да се приготви по-рано - от предния ден и разсипе в тава да изстине и хване калъп, а да се досготви :) следващия ден, или  вечер след работа, или когато и да е  :smile1:  преди сервиране.  Тук най-важно е сиреновия сос да се приготви преди сервиране, за да е топъл :) и да се усети добре аромата му. 


Продукти: 
За полентата:
~180 г царевичен грис 
50 г  настърган пармезан/твърд кашкавал
1 с.л. масло 
~ по 300 мл  вода и пилешки бульон (или само  вода, но с бульона вкуса му по-добър)

За сос  Рагу/Болонезе:
500 г.кайма (смляно месо е най-добре)
500-600 г. белени домати (пресни или консерва)
1 глава лук
150 г. гъби,
1 глава лук,
2 средни моркова
5-6 скилидки чесън
 парче ок 100 г глава целина 
50 мл. червено вино 
сол и черен пипер 
риган  или босилек (или и двете)
~ 50-60 мл олио 

За сиреновия сос: 
2 с.л. брашно 
2 с.л. масло 
500мл прясно мляко 
индийско орехче
100г кашкавал 
100 г синьо сирене


Приготвяне: 
Първо полентата :)
* Приготвя се правоъгълна кутия /тава с размери~ 20/20см. и застила със свежо фолио. 
* Бульонът и водата се кипват в  тенджера, прибавя се щипка сол  и на тънка струя изсипва царевичния грис. 
* Бърка се енергично, докато се сгъсти и поеме водата - около 4-5 мин.
* Прибавят се маслото и сиренето, обърква, докато се разтопят в сместа. 
* Тя се изсипва се в приготвената кутия/тава , заравнява отгоре и охлажда (прибира в хладилник за 30 мин.) .
През това време приготвяме соса Болонезе :) 
* Лукът се нарязва на ситно; морковите и целината на дребни кубчета.
* Поставят се тенджера, заедно с мазнината и се запържват за 3-4 мин. 
* Прибавят се смляното месо, ситно нарязаните гъби и скилидката чесън и всичко задушава под капак, докато остане на мазнина. 
* Подправя се с риган и  сол - на вкус (солта се преценява според каймата и консервираните домати) и прибавят виното и намачканите домати - или грубо пасирани с ръчния пасатор (добре е да се усещат фините парченца, докато се хапва :)) 
* Отново се задушава всичко, докато течностите се изпарят. 
Тук е време да извадим охладената полента и да нарежем на квадрати, правоъгълници.... или иначе казано - парчета с големина по желание (по две на човек да кажем), които ще сервираме със сосовете.  
* Нареждат се на хартия за печене и пекат в загрята фурна на средна скара, на 200* за около 7-8 мин. - до бледо зачервяване, да не се изсушава. 
През това време си приготвяме и соса със сирената, който е готов за същите 7-8 минути :) 
 * В касерола разтапяме маслото  и добавяме брашното. Запържваме за около 2-3 минути, като постоянно разбъркваме до получаване на златист цвят.
* Отместваме касеролата/или тенджера от котлона  и на тънка струя, при непрекъснато бъркане,  наливаме студеното, или хладко мляко.
* Посоляваме, подправяме с 1-2 фини настъргвания на индийското орехче, връщаме съда на котлона и варим на слаб огън 6-7  мин, като постоянно разбъркваме соса.

* Накрая прибавяме фино настърганите сирена и изключваме котлона, като продължаваме да бъркаме още минутка-две, докато те  се разтопят. 

И да плейтваме :))
Парче печена полента,  3-4 лъжици сос Болонезе, пак парче полента, още 2 лъжици месен сос и заливаме всичко с няколко лъжици от сиреновия сос. 
Това с поръсения магданоз е за цвят (може да сте сигурни, че беше старателно почистен от моята чиния) но пък ако го обичате - не пречи да си поръсите. Аз лично бих предпочела да си поръся риган, но когато сготвих тази полента той беше едва-едва показал се от пръстта :) 





18 коментара:

  1. Супер си, Пепи.
    Полентата (качамака, мамалигата и каквото да е...) са любими във всички комбинации, но тази е трепач и не съм сещал за подобен вариант---
    Чудесно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ама с каймица е :) Позволявам ти още утре да го спретнеш :)

      Изтриване
  2. И за правене отлежават рецепти, и за публикуване... Ама таз чиния няма да я върна, ако ми падне... със все магданоза!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Отнасям таз гиздава полента с магданоза барабар :) Чудна рецепта, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  4. Разберете се кой да я вземе, девойки :) Веднага ви я отстъпвам :)

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда изключително апетитно! А този сос е чудесно допълнение!
    Задължително ще я пробвам и по този начин! :)
    Поздрави,
    Дени

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. У нас сосовете са на почит и нямаше как да не я направя "по-сочна" с някакъв. Сухо се яде само, ако е скара :)
      Благодаря ти за вкусната идея, Дени!

      Изтриване
  6. Тъкмо щях да питам къде по пътеките го сготви туй чудо:))). И аз имам такива рецепти и смешни ситуации, с дублирането на други, точно по тази причина. Няма как да сготвиш, снимаш и споделиш веднага, е, има изключения за празници или пък когато сме в настроение за спешни дела:))) Чудесно предложение, Пепи! Виж ако има още нещо отлежало, подай насам:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Остави, остави :) от ходене по пътеките напоследък сме на супи и сухоежбина :) Сядаме си у нас, край :) или поне до утре :) на язовира на дружината.
      Има още едно отлежало - то ще е тези дни :)
      Поздрави и хубав неделен ден!

      Изтриване
  7. страхотна идея! Правя болонезето само с паста, крайно време е да пробвам и нещо различно :)

    ОтговорИзтриване
  8. Разкошно предложение, Пепи,
    много интересно, ефектно и чудесно съчетание на вкусове и съставки
    И аз съм на вълна полента, но твоята идея ме вдъхнови!
    Благодаря, поздрави, хубава нова седмица и очаквам следващата рецепта.

    ОтговорИзтриване
  9. Мнго интересна и нетрадиционна за нашите географски ширини рецепта. Страшно ми допадна. Може пък така и да успея да накарам мъжете вкъщи да хапнат "качамак".Поздрави и успех, супер си:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай, с такъв сос полентата определено минава като основно ястие на масата :)

      Изтриване
  10. Много си е фотогенично даже,направо ми замириса през монитора тази порция-чудна,златиста полента и с тези сосчета-мням,разкош на квадрат!И с магданоз ще го омета само да има :)-страхотно ястие,Пепи,абсолютно по мой вкус!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Росинко, радвам се, че ти допада :) Ръсвам щедро магданоз :)

      Изтриване
  11. Уникална рецепта, вкусна, лесна, всички я харесаха. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :) Радвам се, че споделихте, пък още повече - че Ви е харесала :)
      Поздрави, Пепа.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...