Аламинутки. Но с патладжани. И ароматни подправки, които ги превръщат в
Средиземноморски питки с патладжани
Много, много вкусни.
Манипулирах девойчето, като се направих на недочула въпроса и "Какво има вътре?" и отговорих: "Със салам са". А салама сложих с точно такава цел - да замаскирам положението, ако възникнат неудобни въпроси, невярвайки в добрия резултат на забърканото от мен изделие. Обаче пък от 3-4 дни ми стои един печен патладжан в хладилника.... И кьопоолу никой не иска да яде.
Затова го реших :) - сирене, салам, яйца и патладжан - няма как да се обърка нещо.
Резултатът е леко отчайващ: От получените 16 бройки преди 3 часа (които трябваше да са закуска за утре) има цифром и словом 3 (три) броя. Добре, че има още изпечен патладжан
Продукти:
100 г. овче (или козе) сирене
150 г печен, осолен и отцеден патладжан
100 г. шпеков салам
80 мл олио
2 яйца
2 с.л. ситно нарязани листа босилек ( лимонов, знаете, че се хваля с него и го слагам наред. Ама и той на лимон мирише повече, отколкото на босилек)
1 ч.л. риган
2 ск. чесън - ситно нарязани
1 бакпулвер (10гр)
150 г. брашно
30 г царевично брашно (или пак бяло, но малката добавка на царевично брашно прави питките по-хрупкави)
щипка сол ако трябва, тъй като всички продукти са солени
Приготвяне:
* Фурната се загрява на 200*
* В купа се поставят:
- съвсем ситно нарязания патладжан; скилидките чесън, едро настърганото сирене (или ситно натрошено) , нарязания на кубчета салам, едно яйце и единия белтък.
* Разбъркват се с вилица, прибавя се олиото и разбърква; след това се добавят подправките и на 2-3 пъти брашното, смесено с бакпулвера. Обърква се с лъжица - получава се много гъста смес.
* С ръце се оформят топчета, колкото яйце и в приготвената тава (застлана с хартия, или намаслена) на разстояние 4-5см. едно от друго (тестото не лепне, оформят се лесно; не е нужно да са идеални)
* Останалият 1 жълтък се разбива с 1-2 лъжици олио и с четка намазват оформените питки отгоре.
* Пекат се в загрятата фурна до зачервяване - около 15-20 мин.
100 г. овче (или козе) сирене
150 г печен, осолен и отцеден патладжан
100 г. шпеков салам
80 мл олио
2 яйца
2 с.л. ситно нарязани листа босилек ( лимонов, знаете, че се хваля с него и го слагам наред. Ама и той на лимон мирише повече, отколкото на босилек)
1 ч.л. риган
2 ск. чесън - ситно нарязани
1 бакпулвер (10гр)
150 г. брашно
30 г царевично брашно (или пак бяло, но малката добавка на царевично брашно прави питките по-хрупкави)
щипка сол ако трябва, тъй като всички продукти са солени
Приготвяне:
* Фурната се загрява на 200*
* В купа се поставят:
- съвсем ситно нарязания патладжан; скилидките чесън, едро настърганото сирене (или ситно натрошено) , нарязания на кубчета салам, едно яйце и единия белтък.
* Разбъркват се с вилица, прибавя се олиото и разбърква; след това се добавят подправките и на 2-3 пъти брашното, смесено с бакпулвера. Обърква се с лъжица - получава се много гъста смес.
* С ръце се оформят топчета, колкото яйце и в приготвената тава (застлана с хартия, или намаслена) на разстояние 4-5см. едно от друго (тестото не лепне, оформят се лесно; не е нужно да са идеални)
* Останалият 1 жълтък се разбива с 1-2 лъжици олио и с четка намазват оформените питки отгоре.
* Пекат се в загрятата фурна до зачервяване - около 15-20 мин.
Размисли на глас
- Не вярвам, че ще е фатално, ако сиренето е краве. Но трябва да е твърдо. Овчето е домашно и придаде хубав аромат и вкус, усеща се, не е като купеното краве такова.
- Саламът може да се изключи - аз си признах, защо го сложих, той е твърд шпеков и няма да промени тестото при печене.
- Саламът може да се изключи - аз си признах, защо го сложих, той е твърд шпеков и няма да промени тестото при печене.
- Босилек ако нямам такъв, не бих сложила, но риганът е задължителен.
ПП: А девойчето си извади щафета луканков салам, направи си айран, и си похапна доволно от питките. ония, със салама :)). Но с гарнитура вече.
Хихихи, Пепи :) така става, когато се опитваш да прецакаш някого :) Много добре ми изглеждат... сега и патладжан ще трябва да пека :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен и хубаво утре!
Пеп-чо, докато пиша сигурно и трите бройки вече ги няма - толкова апетитно изглеждат, че и да не беше сложила салам, пак щяха да се ометат...поздравления за идеята и осъществяването й! Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеПозна, Мариета :)) Знам ли ги за салама, както писах девойчето си извади и допълнително... у нас нали знаеш, никога не е в повече :)
ОтговорИзтриванеЗори, случва се :) май винаги така.
Благодаря, Лека нощ и на вас!
Ихааа Пепи,
ОтговорИзтриваненевероятно изглеждат и звучат! Страхотно приложение на печения патладжан си намерила :)
Тая работа с маскировките ми е позната и на мен :)
Тия дни и аз ще се занимавам с патладжани, ще си отделя един за тези питчици :)
Благодаря и прегръдка!
P.S. В предпоследната публикация при мен (тази с чийзтортата) имаш награда - "Сладко вдъхновение", заповядай да си я вземеш :)
Казах ти, че си царица на плънката :)
ОтговорИзтриванеТака е като има капризни девойчета,
които после омитат чинията!
Аз ще ги правя без салам :)
Пепи, поздрави и хубав ден!
Пак ме изненада, Пепи!
ОтговорИзтриванеСлучайно имам и пресен патладжан.Тъй че , ще се бърка днес. За салама няма да има нужда да послъгвам, моите обожават патладжан.:)
Наистина интересна рецепта, благодаря ти!
Ех, да му завидиш на това девойче :-) С патладжан ми звучи особено примамливо! Страхотни са, Пепи!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена ;-)
Лети, ще чакам отзиви дали ти харесват :) Благодаря, отивам да видя какво ми изпращаш :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и за теб!
Дани, сложи маслинка за контраст вместо салама :)
Хубав ден и на теб!
Траяна, надявам се да се харесат и у вас :)
Благодаря, Миленка, поздрави и на теб!
То май и аз ще трябва да правя маскировка, ако искам да не са само за мен тези питки...защо ли само като кажа патладжан и очите се завъртат в обратна на часовниковата стрелка посока :)))
ОтговорИзтриванеда се надявам, че и моите ще бъдат измамени като девойчето :Р
Поздрави Пепи!
Ай, тука ще се наредя няколко пъти и обещавам, че ще си изям всичко :))
ОтговорИзтриванеМного ми харесва рецептата, Пепи - пак уцели десетката :)
Инче, дръпни си едничка :) Като я снимах тази близката се сетих за теб, нали разбираш :)))
ОтговорИзтриванеИве, патладжана не се усеща. Госпожицата дори реши, че са с гъби и не съм я разубеждавала.
Пробвай, може и да успееш :))
Поздрави и на теб!
Ахааа,ето че и девойчето е прихванало от месопоклонничеството у вас,Пепи!
ОтговорИзтриванеАз бих уважила питките,но без шпековия.Благодаря за идеята ,много ми харесват питките ти!Да ги потопи човек в предходната ти манджичка с чорбаджийките,ухаааа,вкусотия!
Спечели ме с питките, много вкусно изглеждат, ще ги направя без салам, сигурна съм, че ще са още по-хубави.
ОтговорИзтриванеПоздрави!.
ееееееееееее, като сте рекли "без салам, та без салам" :Р
ОтговорИзтриванеДобре де, утре правя без салам.
Жани, ти сложи маслини :) поне имаш изобилие от хубави.
Еликсирче, но ако ги направиш със хубав, сух шпек, ще ти харесат :))
Поздрави и лека нощ, дами!
Добре де, ама има нещо, което винаги ме тревожи в такива постове. И аз когато пиша, че съм ги прекарала с нещо, все се питам дали някой от тях няма да метне едно око на това, което съм написала... Или пък някоя позната ще вземе да изклюка...
ОтговорИзтриванеТук съм:) Всичко, което любя, го има вътре в тези питки, така че съм обречена. На всичко отгоре тази година и аз си отгледах лимонов босилек, така че ще карам стриктно по рецептата(е може би без салам:)). Чудесно предложение!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Фантастично са, Пепи! С или без салама, пак са вкусни. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Евка, за теб също!
ОтговорИзтриванеГуинет, стига де, сложи и салама :) Чакам отзиви :))
Илианка, младежа чете само в това, което е в "Учим се да готвим" - другаде е инструктиран, че не му трябва да чете :)) А девойчето нищо не търси. А на срещи с мои познати, които го четат нямам шанс да дойде, така че :Р съм споко. За сега.
Пеп-4о,невероятни са тия питки,фантастични!Още от фурната да проверя дали са изпечени и от окусване хапнах 5, после снимки и сега не знам дали са останали или да забърквам други.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни от мен!
Бети, много се радвам, че ги хареса и ти!
ОтговорИзтриванеУ нас определено стават фаворит, интересно, че нормални мързеливки-аламинутки-питки не ядат, а на тези - не мога да смогна.
Поздрави и на теб и хубави почивни дни!
Мноооооооого вкусно!
ОтговорИзтриванеМдааа :)))
ОтговорИзтриванеPep-4о, благодаря за хубавата рецепта! Вече е изпробвана - много ми хареса идеята с патладжана и цялостното съчетаване на продукти и подправки. Приятен ден!
ОтговорИзтриванеИЗГЛЕЖДАТ СТРАХОТНО! Дали ще се получат, ако ги направя във форма за мъфини? Надуват ли се по време на печене?
ОтговорИзтриванеДа и на двата въпроса :)
ИзтриванеСтават във форма за мъфини - когато правя на око, не ми се събират топките в тавата, остава малко тесто, което запределям във форми за мъфини - силиконови, индивидуални.
Надуват се - не много, но достатъчно, за да оставиш място за бухването им.
Страхотни питки. Много вкусни станаха-имах един буркан алжирска салата(който се чудих какво да правя-никой не иска да я яде) и сложих от нея.
ИзтриванеСупер идея ми даваш :) и аз имам един буркан такава салата и ще я вложа още тези дни в едни питки, благодаря ти и аз :)
Изтриване:)
Изтриване:) Аз ти благодаря за всички чудесни рецепти които споделяш. Рецептите ти за палачинки, мекици, кифлички и още няколко други са многократно изпраобвани и резултата винаги с един и същ-ОТЛИЧЕН! :)
Изтриванеохо, значи си редовен "читател" на рецептите ми тук :)
ИзтриванеРадвам се, че ти харесват резултатите, но те зависят и от сръчните ръчички, нали знаеш :)
Изключително лесни, красиви и вкусни :) Подходящи за парти и кетъринг също. Благодаря за идеята! Добавих сушени домати, и нещо месно със сигурност би им отивало, както сте предложили :)
ОтговорИзтриванеСушените домати са чудесна идея, благодаря за предложението :) За жалост, ще ги пробвам чак през лятото с тях :) че цялото количество сушени, които направих това лято замина в хлябовете, които правя.
Изтриване