Първо две уточнения:
- Зелето не е с типичния за БГ вкус, а е "сладко-кисело" по препоръка на отдавна живущия в Германия Драго, който е добре запознат както с патиците, така и с киселото им зеле.
Учудващо вкусно се получи и хареса от обичайните дегустатори, но следващия път ще направя с кисело зеле, нарязано на конци :))), че да докарва и малко по-немски вид. Зелето, което ползвах си беше кисело, стерилизирано, но човека, който го е рязал хабер си е нямал, че ще тръгна да го готвя по нестандартния начин. Ориза сложих за "замазване на очите", ако нещо се усъмнят във вкуса, но и него ще пропускам в бъдеще.
- Патицата е от този вид, но дива. По-малка и на възраст - неизвестна. Или както тук ловците я наричат - юрдечка. ама защо все в женски род, не смея и да предполагам. А и за разлика от другите пернати, дето съм скубала - на тази не и личеше пола.
Общо продуктите са долу-горе следните, съвсем ориентировъчни, точните мерки са напълно излишни:
1 патица (около 1.2 чисто тегло)
по 1-2 зърна карамфил и бахар, малко сол - зелето е солено;
1 кг. кисело зеле
100 мл олио (според Драго трябваше да е мас, ама .....
100мл червено вино
60-70 мл. балсамов оцет
1 пълна с.л. мед
2 дафинови листа
1 кафяна чаша ориз (напълно излишна, както вече казах)
Приготвяне:
* Патицата се сварява в подсолена вода заедно с подправките, докато месото и започне да се къса нормално, без прилагане на сила :)) . Дивеч е - червено месо със стегната структура. Когато е готова котлона се усилва ,за да може да поизври бульона и остане не повече от 600-700 мл.
* Зелето (нарязва се, ако не е) се запържва в мазнина за 10-на минути; прибавят се балсамовия оцет, виното и бульона и оставя да поври отново 10-на мин. Прибавя се ориза, меда и отстранява от котлона.
* Прехвърля се в тава, в средата се поставя патицата (вътрешността и се пълни със зелето), прибавят се дафиновите листа, завива се с фолио и пече 20-30 мин. на 200*. Развива се фолиото и запича още 5 мин. на мах. градуси.
Три от етапите (втория би ме отказал завинаги от чистенето на патица.)
Пеп, с какво ще го нарежеш на конци?
ОтговорИзтриванеРецептата ми харесва много. Обичам този вкус на киселото зеле... Нямам патица, то и зеле нямам :) някога зимата ще да е у нас тази вкусотия :)
Прегръдки и хубав уикенд!
Пеп,
ОтговорИзтриванетова си е цяло геройство
/скубането/
Аз бих го похапнала малко като се застуди :)
И добре, че е така, защото пак ме очакваше едно преглъщане :))))
Хубав уикенд!
Леле, Пепи, добре, че не зная къде живееш:)
ОтговорИзтриванеИзглежда много сочна и препеченка!
Направо се облизвам.
Хубав уикенд!
Мале, мале, пак си ощастливила домочадието :))
ОтговорИзтриванеАз не си падам по баваското зеле, както и по кнедлите им :)), ама от патенцето не бих се отказала.
Прекрасно изглежда, Пепи!
Включай народа във втория етап, стига само е конумирал :))
Инче, ако питаш мен - нашенско зеле мога да сготвя с всякакво друго месо :) Това си е патка :))
ОтговорИзтриванеТраяна, ама това беше преди две седмици :)))
Дани, зимата пак :)
Зори, с Бьорнера става, изпробвано е :) но до сега за салати само. Че така като е тънички ивици по-лесно се овкусява.
Патешко има по магазините, да ви кажа. И то бутчета - на съвсем не лоша цена. Пък и ей го къде е зимата :))
Хубави почивни дни и на вас, дами!
Ориза няма да го пропусна :)), само да се захлади!
ОтговорИзтриванеОскуба я все пак,а? И ме споменаваше с добро,нали?Чудна е обаче!
ОтговорИзтриванеПепи, никога не съм пробвала зелето, приготвено така, но като гледам твоето произведение на изкуството:)) се изкушавам и вероятно ще поема риска вкъщи да ме разпънат на кръст, следващия път като готвя патица със зеле :)
ОтговорИзтриванеСпорна и приятна нова седмица!!
Мина, пробвай малко количество. Или поне с малко месо първия път. Наистина не е познатото ни кисело зеле това.
ОтговорИзтриванеЙоли, докато скубах споменавах не само теб. Два часа поне. Но ако не беше ти, нямаше да ми донесат тази патка. Пернатите са ....... абе препоръчително е да не ми ги носят след лов.
Марианка, надявам се да ти хареса :)
Хубава нова седмица, дами!
Пепи,не подрани ли с тези гозби,душа?Някак по-зимно ми звучат,но пък сигурно сте си облизали пръстите!Пък и у вас мръвките са целогодишно уважавани,та съвсем уместно си зарадвала дегустаторите,нали?!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
:)))))хехе, последната серия от снимки е много поучителна и затрогваща!:))))))
ОтговорИзтриванеРоси, абе зимно звучи "свинско с кисело зеле" :)) патицата си е пролетен дивеч, нищо, че аз (умишлено) я държах във фризера. А мръвките - да, ощастливявам ги твърде често. И сред лято.
ОтговорИзтриванеСветле, бях я направила за шега към приятел. Не ми е за пръв път :)))
Пепи,
ОтговорИзтриванемммммммммммм! С кисело зеленце, мале -мале. Не трябваше да го виждам това рано сутрин.
Аз затова вечер разглеждам блоговете, Дани :))
ОтговорИзтриване